REDGUY: hele, je to složitější: můžu se fakt soustředit, aby firma vydělávala. nebo se můžu od nuly začít učit aerodynamiku.
zažil jsem lidi, k jejichž schopnostem jsem byl nejprve skeptický, ale po letech něco fakt předvedli (třeba v oblasti elektroniky... programování...) pokud bych dokázal např. na tento typ lidí narazit v oblasti aeronautiky (prostě letečtí nerdi, v něčem pomýlení a proto třeba vysmívaní a podceňovaní komunitou), dovedu si představit za pár let spolupráce nějaké výsledky... (i takovým způsobem, že se se mnou nejdřív rozhádají, ale pak mi dokážou, že na to měli a za dalších pet let z nich vypadne to, co jsem původně chtěl :-)
offtopic: nasměroval jsem týpka, co se bavil život ohrožujícím metáním blesků z teslova generátoru na emDrive, například :-) (sám jsem zvědav, co z toho bude)
nejlepší je podle mě spolupráce s někým, ale většinou se těm lidem blbě vysvětluje, o co mi jde (tak např. místo bezdrátové optické sítě mám optickou zpřevěsovanou síť... a holt je tam problém, že se musíme bavit _s každým po cestě_ takže sice peněz se tam točí víc, ale velké jsou i náklady a strategicky se úplně ztratila původní myšlenka, že se zapojí jen lidi, kteří o to stojí a nebude se to nutit "překážkám, okolo kterých internet chce routovat" ... tzn. nerad bych, aby to zase skončilo tím, že místo solárního letadla se dostanu k "něčemu levnému, co létá"
v zásadě současně kompromisy jsou při dosahování cílů nutné, ale blbé je, když se kompromis sám o sobě stane cílem - tzn. že se člověk cíle vzdá a spokojí se s tím, co měl být jen prostředek k jeho dosažení. fakticky, stát se může spousta nepředvídatelného.
třeba v solárních kolech jsem viděl postupně několik obchodních modelů, ale ty jsou vzdálené realitě - lidi kolem solárních kol přišli s funkčním obchodním modelem pořádání závodů solárních kol :-) tzn. se klidně může stát, že to okopíruju a začnu úspěšně pořádat závody existujících solárních ultralightů (které se během pár let objeví) po Evropě, aniž bych sám nějaký postavil (prostě si ho koupím hotový :-)