TEAPACK: přednáška trvá fixní čas a může být na téma, které se konkrétně mě moc netýká. I pokud je téma důležité, může být možné ho vstřebat rychleji, pokud se mi dostane do rukou správná literatura.
Hypertextový formát, jaký nabízí wiki, je podle mě budoucností vzdělávání, protože umožňuje rychle si doplnit povědomí o chybějících pojmech, aniž by člověk musel rozklikávat jiné pojmy, které už nastudované má a chápe je. Nikomu přednášky ani lineární texty neberu, ale jestliže máme k dispozici aktuálnější formy prezentace potřebných informací, tak se dá očekávat, že postupně v celém procesu učení a vzdělávání převládnou.
soustředit se na přenášku je úžasná dovednost, ale nejde to postavit tak, že lidi co se nedokáží soustředit na mluvený projev přednášejícího u tabule jsou úplně nanic a mají být z procesu vzdělávání vyloučeni. Kromě toho, nelineární vzdělávání celkově umožňuje naučit se toho za stejnou dobu víc.
kromě toho létají i lidi, kteří nikdy žádné letadlo nezkonstruují a naučí se jen ovládat existující typy: celkově bych problém rozdělil do několika částí, jedna z nich je zjistit, o kterou kategorii mám vlastně zájem, jestli je lepší to dělat jako motorový závěsný kluzák nebo ultralehký větroň. dále nastudovat si potřebné předpisy a získat pilotní oprávnění. no a pak je tu samotný design a konstrukce letadla, kde je jasné, že to budu muset částečně outsourcovat (např. mám jen mizivé zkušenosti se svářením, a stejně tak může být v cestě nějaký konkrétní potřebný výpočet, který prostě dokáže provést jen člověk, který má potřebné vzdělání, které já už nedoženu)
lidí schopných v téhle zemi konstruovat letadla je hodně, takže nemyslím, že když bych podstoupil ten proces taky, že tím cokoliv změním: měl bych vědomosti, ale neměl bych peníze na to to postavit. jestli chci něco změnit, potřebuju být schopen dát dohromady peníze a efektivně zmanageovat jak budou utraceny. problém není fyzikálně neřešitelný, solární letadla existují v řadě podob, jde jen o to vystihnout, jak spojit levné konstrukční postupy s ještě špičkovějšími fotovoltaickými a bateriovými technologiemi, které se objevují každou chvílí:
Hint: třeba důvod, proč je teď odstaven SI2 (nutnost rozebrat vadnou baterii a proměřit články) lze dnes už řešit DIY garážovým postupem (pouzdro na vyměnitelné články 80160, se schopností adresovat existující vestavěnou elektroniku v jednotlivých článcích a vykomunikovat, které články jsou "zdravé" a které je potřeba vyměnit...)