ALMAD: hele, já věřím, že v týhle zemi umí hodně lidí lítat, zná předpisy, apod. (možná v tomhle klubu je víc expertů na vyjímky, než na pravidla, ale budiž). na druhou stranu, myslím, že v téhle zemi není moc lidí, co staví ostrovní FV systémy s lithiovými bateriemi (vzhledem k jejich ceně) - ve skutečnosti, třeba i4wifi doporučovala ještě do letošního jara ke svým LiFePO4 baterkám regulátor, který končí na napětí 28.8V místo 29.2 a tedy byl optimalizovaný na olověné baterie a lithiové po čase zničil.
tzn. až tu solární létání bude aktuální, tak rozhodně moje komparativí výhoda je, že stavím ostrovní fotovoltaické systémy s flexibilními panley a akumulátory na bázi lithia, zatímco ty komerčně dodávané (na chalupy na samotě, apod.) jsou většinou s olověnými trakčními akumulátory a s rigidními panely v hliníkovém rámu (oboje je dneska už zatraceně levné)
tzn. jestli se najde nadšenec do létání, který má předpisy v malíčku, ale nemá tu zkušenost s elektronikou a fotovoltaiku, ale četl o tom, a láká ho tiché, za dobrého počasí navíc skoro celodenní létání, navíc po počáteční investici skoro zadarmo? jesti takového parťáku najdu, nevyplatilo by se nám dohromady postavit dvě solární letadla, jedno pro něj a jedno pro mě,a nasdílet potřebné know-how, případně tak víc amortizovat různé dílenské příravky, které na to budou potřeba?
prostě když o tom budu mlčet a budu se snažit všechno vymyslet a udělat sám, tak dopadnu jako s mými ostatními projekty, co jsem na nich chtěl všechno dělat sám: já náhodou význam spolupráce a dělby práce chápu moc dobře, a když mám dobrý nápad, tak mlčet o tom nemusí být dobrá strategie (třeba na decentralizovanou počítačovou síť mám už nadšence a grafika a lanařím codera, který se na rozdíl ode mě PHPkem živí doteď, takže ví, kam se věci posunuly... dtto se solárními koly jsem cyklo-věci v podstatě připravený outsourcovat a řešit na tom jen speciální věci týkající se elektrického pohonu v kombinaci s fotovoltaikou...)
hlavně id REDGUY tu má rétoriku "pokud tohle všechno chceš zvládnout, tak bys musel bejt strašně dobrej a to určitě nejsi, takže jsi to druhý, tzn. idiot" - fakticky, většina známých mi říká, že se spíš podceňuju, než že bych byl přehnaně sebevědomý (jen tak na okraj). pokud mluvím o té stavbě maého solárního letadla, tak je to samozřejmě myšlené tak, že _kdokoliv_ bude za pět let schopen něco podobného realizovat, ne že já mám nějaké vyjímečné schopnosti (samozřejmě, já budu pořebovat někoho aby mi pomohl s terminologií, předpisy a vůbec tou konstrukcí - na druhou stranu, to letadlo asi bude dost originál i pro něj...).