DANYSEK: nějaké zkušenosti mám, ale dnes jsou zrovna v tom programování bezcenné: k čemu jsou mi roky zkušeností s tím, jak se vyhnout buffer overrunům v C, když dnes můžu psát v Pythonu, kde jsou stringy úmyslně immutable a riziko overrunu je nulové? poté, co jsem se asi 10x naučil něco "od píky" a ukázalo se, že za další 2 roky po této dovednosti není poptávka, mě to trochu přestalo bavit.
prostě tohle je tu offtopic: já zatím žádné letadlo nekontruuju - hraju si s velmi lehkými mobilními ostrovními FV systémy, ale ne s létáním. mám s tím v plánu začít až tak za 2 roky. shodou okolností bych se za tu dobu měl s tou FV naučit další věci, o kterých teď vím jen tolik, že je zatím neumím.
JVCNC: tohle není vůbec pravda, takhle se to jeví maximálně vám. když bych se téhle metafory držel, tak když už, tak já říkám "ale ono je to možné, protože dnes už tam místo žárovky a zinkové baterie můžou být LEDky a lithiová baterie" a bavil bych se s lidma, co dílem o LEDkách neslyšeli, dílem nechápou jak se liší od žárovek a pokládají je za overrated.
základní fyzika toho letadla musí sedět, to dá rozum. nebude to žádné perpetum mobile, za letu disipovaná energie se bude muset tak jako tak nějak doplnit, ať už před startem, nebo za letu (proto pořád ty výpočty, kolik energie spotřebovávají při klouzavém letu kluzáky, apod.)
nejblíž k mým odhadům toho, co zvládnu postavit já, je např. tohle:
[ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ... pořád mám otázky, na které mi odpovědi chybí, ale tady v tomhle klubu je to jako na nějaké tiskové konferenci - otázky se tu kladou mě (a to v polovině případů demagogické, do zblbnutí opakované), ale když se na něco potřebuju zeptat já, tak nemám zas tak moc koho se ptát (ono tvářit se "vím ale nepovím" je víc cool, než tvářit se "nevím to, úplně stejně jako ty - ale to mi nemůže zabránit považovat se za chytřejšího a nadřazenějšího")