• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: myslím, že "předpověděl" není to správný slovo - prostě jsem jen sledoval, kam směřuje vývoj. Konstrukce typu monokok byla ve své době (přelom 20. a 30. let 20.století) revoluční a právě že to bylo krok kupředu z 19.století, kterému vládly příhradové konstrukce... ale je možné, že tahle éra končí a že 21.století se zase posune někam jinam, ale zase jinými prostředky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Solar Powered plane with Autopilot and Wireless Network
    https://www.youtube.com/watch?v=SZlc-baC7TY
    BURAN
    BURAN --- ---
    Prihradovej nanomaterial! Presne jak XCHAOS predpovedel!

    Revoluce v létání. Vědci vyvinuli „těžký kov“, který je lehký jako vzduch – Svobodný monitor
    http://www.svobodnymonitor.cz/...ce-v-letadlech-vedci-vyvinuli-tezky-kov-ktery-je-lehky-jako-vzduch/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Imagine a sailplane that self-launches using the battery power to its electric motor, but leaves its large propeller out in the breeze to regenerate energy and recharge itself. At first glance this could be seen as another perpetual motion scheme, but Barnes provides a detailed mathematical proof that the sailplane could enjoy a net gain in energy during its flights, allowing unlimited time in the air. He adds a solar option that would further increase the utility of the craft.
    Dynamic and Regenerative Soaring – Perpetual Energy in Flight – CAFE Foundation Blog
    http://blog.cafefoundation.org/...mic-and-regenerative-soaring-%E2%80%93-perpetual-energy-in-flight/

    hmm, rekuperaci teď řeším pro elektrokolo, a hodně o ní mluvil i konstruktér českého Phoenixe, v mailu, že s tím u té elektrické verze počítá. na rozdíl od kola se asi opravdu během klesání dá zrekuperovat velká část gravitačního potenciálu... u mého ultralight projektu by to hlavně asi druhý den zkrátilo potřebnou dobu nabíjení před dalším startem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jako sorry, ale dělám co umím... prostě rozpočet na ty 2 kW solárníc panelů zatím nemám. (jo, mohl by lítat model... to jo...)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: kdyby tohle byla pravda, tak už xchaosplán lítá, ostatně matematicko-fyzikální tabulky a skripta na cokoliv z avionatiky od konstrukce motorů po modelování aerodynamiky na internetech najdeš už léta.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: DYI pristup existuje odjakziva, dokonce na toto tema vysilaji porady v TV. Ale ono neco jineho je DYI ve svem baraku a neco jineho konstrukce - at uz se bavime o autech nebo letadlech. Na to, abys s DYI letadlem vzletnul potrebujes porad splnit nejake nalezitosti a to neprovedes na zaklade odkazu na clanky z wikipedie. That's point. V garazi si samozrejme muzes zbastlit, co hrdlo raci :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: sorry, tohle víc offtopic než já. některé "garážové firmy" možná působí jako Pat a Mat, ale celkově DIY přístup ve světě existuje, občas předvede nějkaý výsledek, a Internet hraje v šíření informací o tomhle roli (dozvěděl by ses o Ericovi Raymondovi a Solar Flight z mainstreamových médií - tak jako o týmu Solar Impulse, který má solvayntnější sponzory? a takhle to je v jiných oborech téměř určitě taky, jen to třeba já konkrétně nesleduju...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ono k informacim se slo dostat i v dobach bez internetu, o existenci knihoven jsi predpokladam neco slysel :-)

    A samozrejme, postavit je mozne skutecne kdeco :D
    Pat & Mat - Skokani
    https://www.youtube.com/watch?v=UvJylqiCNVw
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to tu offtopic, ale přeci:

    (těch "neblbějších 10%" o kterých mluvím, je symetricky vlevo").

    Kdo se trefí do "horních 90%" (tedy 80% průměrných + 10% vyjímečných), ten by v budoucnu pomocí standardně, od základní školy vyučovaných postupů a návodů pro hledání informací a navazování spolupráce pomocí Internetu, měl být schopen realizovat prakticky cokoliv legálního (proto bude daleko větší sranda, když toho legálního bude co nejvíc :). Horních 10% (resp. vysoce funkční psychopati a sociopati mezi nimi) dokáží pak s pomocí Internetu realizovat i věci, co budou ilegální :-)

    10% nejblbějších ovšem pomůže jen homeopaticky dávkovaná (tzn. ředěním potencovaná) svěcená voda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nechybí! prerekvizity chybí u zhruba "dolních 10%". podstatná část Gausovy křivky,tzn asi tak 80%, disponuje schopnostma, které jim na základě využití internetových zdrojů (to může zahrnovat jak know-how, tak online objednávky, apod.) umožní realizovat zhruba cokoliv. (horních 10% géniů a vysokoškoláků tuto výsadu mělo i v době před Internetem)

    pochop, to co probíhá, je něco podobného, jako bylo všeobecné rozšíření gramotnosti - do té doby to také byla výsada cca 10%, a 80% z Gaussovy křivky celý život makalo někde na poli, a věřilo pověrám.

    myslím, že zařadit se mezi 80% populace, co do schopností, to není nijak povýšené ani nafouké (patřím možná k vyjímečným 10% na okraji té křivky co se týče svých excentrických preferencí a celkového vkusu, ano - ale ne, co se týče schopností - bohužel)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kvalifikovane, kvalifikovane... nebavime se o kazdem troubovi, u trouby chybi jiste prerekvizity :-)
    Obavam se, ze stejna progresivita jako u tech antispamu ti chybi u tech konstrukterskych schopnosti. A nezamenuj prosim bastleni s umenim konstruovat. Bastleni samo o sobe u nas ma celkem tradici... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale to je blbost... pochopitelně ty informace může využít kdejaký trouba, klidně i já. (samozřejmě v kombinaci s levnými komponentami, které jde objednat přes Intenet :-)

    je to prostě jen problém některých lidí, že se s tím nedokáží vyrovnat. já sám v tomhle nebyl pohotový, lidi kolem mě se rozkoukali rychleji a používají internet daleko progresivněji než já. pouze někdo si vygooglí, jak nastavit antispamový filtr, zatímco já si vygooglím, jak postavit solární letadlo. to je celé...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ty stale zamenujes moznost informaci vyhledat se schopnosti ji chapat a kvalifikovane vyuzit. Ja chapu, ze Pat s Matem jsou mozna tvym vzorem, ale takhle se toho moc postavit neda. A vidim to i ve svem oboru, kdy lidi aplikuji nejaky "vygoogleny navod" a pak se divi, ze jim site funguji... divne :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je fakt, že třeba Němce za války vůbec nenapadlo použít Zuseho relátkové počítače (v některých ohledech napřed před Britskými - dešifrovacími - a Americkými - jaderná bomba) k nějakému šifrování a dešifrování, ale používaly se právě na nějaké aerodynamické výpočty.

    Tohle video je ale z doby před válkou. souhlasím, že min. ti, kterým to lítalo, měli nejspíš více praktických zkušeností s "generickými letadly", než já - ovšem teoreticky je na tom dnešní uživatel wiki a googlu prostě lépe. Fakt je fasciující, jak hluboce může podceňovat nástroj, k jehož obecné dostupnosti v ČR sám tak zásadně přispívá, někdo jako ty: to, že "ajťáci" (určitě i včetně tebe, min. občas) a programátoři si dnes každou pitomost dokáží vygooglit, to bereš jako samozřejmost (i když je to nový let, max. tak 15 let starý, spíše méně). Ale co je tak překvapivého na tom, že data postupně půjdou vygooglit i v jiných oborech?

    Objeví se celé konstrukční výkresy letadel k volnému stažení, dřív nebo později (na jeden příklad, EMG-6, jsem tu už odkazoval). Od toho bude jen kousek ke stažitelným souborům pro 3D tiskárny, apod. Kromě toho ale půjde samozřejmě prohledat učebnice aerodynamiky, které se prostě objeví online. Co nebude free, to půjde upirátit.

    Opravdu, ještě jednou a stručně: jak je možné tak hluboké podcenění možností Internetu zrovna od někoho, koho Internet živí? To si fakt myslíš, že ty lidi bude pořád bavit jen stahovat porno, filmy a gamesit? Že nikdo nepomyslí na nic jiného?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ti panove uz tehda meli vice vedomosti, nez mas ty dnes - that's point :-) Samotne testovani ve vetrnych tunelech trosku ustoupilo v momente, kdy to slo nahradit energeticky mene narocnejsimi vypocty a modely na pocitacich... byt samozrejme ty pocitace meli uz tehda - moznosti takoveho Royal Aircraft Establishment byly ponekud jinde tak nejak celkove... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    bobs modified Multiplex Bixler airplane hovering around sccmas
    https://www.youtube.com/watch?v=9Y9PjYv9fVQ
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže oni měli výrazně méně vědomostí, než my dnes! proboha, já kdybych něco stavěl, použiju nějakou hotovou NACA airfoil, kterou amíci testovali ve větrném tunelu určitě už někde ve 20. nebo 30.letech. jenže řada těchle věcí létala aniž by měli tyhle vědomosti!

    v podstatě ty popíráš, že by se vědomosti mohli šířit jakoukoliv jinou, než "oficiální cestou"... ta myšlenka žije svým vlastním životem, když jednou existujem, a v podstatě jakýkoliv blbec může přijít a implementovat jí. jistě, něco přitom nejspíš rozbije... ale máš velkou šanci, že dnes narazíš na informace, které stavitlé, kteří do těch bastlů fakticky nastoupili, prostě neměli (část z toho jsou jistě parodie, jistě natočené a narežírované speciálně pro ten dokument, protože to nemohli myslet vážně, když to stavěli... ale právě ty věci, co létají, demonstrují přístupy, které předběhly dobu a dodnes se čeká, až přijde jejich čas...)

    každopádně, nejlepší video tohle [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] totiž, že elektrické tilt-rotory budou konstrukčně nesrovnatleně jednodušší, než ty s direct-drive od spalovacích motorů všeho druhu, to se dá dost čekat, a spoustu věcí kolem lítání to může naprosto změnit.. jako by vrtulníky najednou byly tiché a buď daleko rychlejší, nebo s daleko nižší spotřebou a doletem...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: letala spousta na pohled divnych veci... :) ale jejich konstrukteri vychazeli z nejakych vedomosti a znalosti a sledovali nejaky konkretni cil, dokazali to podlozit nejakym vypoctem, atd... v tom je ten rozdil :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (já bych byl jen rád, aby bylo jasné, že výrazně divnější věci, než jsem kdy nakreslil já, skutečně létaly! dnes žijeme ve strašně nudné době...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam