• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: v tomhle pořadí to nikdy nebylo: lzes:

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] to je totiž přesně to, co se chystám udělat - vyzkoušet to

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] Bude tam nějaký základní výpočet (byť třeba takový, se kterým nesouhlasíš), bude tam nějaká NACA airfoil (profil křídla), z veřejné databáze, o které si přečtu, že se hodí pro dané nízké rychlosti a štíhlost křídla. nebude to ani čistě metoda "pokus-omyl"

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] prostě vyzkouším něco, co předtím vygooglím. viz níže.

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] já ho nespočítám, ale zjistím metodou pokus-omyl a pak ho odstraním.

    (bold doplnen mnou pro komicky efekt)

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] není pravda, že "lžu" - opravdu? Tady mas presne zdokumentovane, ze evoluce tveho konstrukcniho postupu je presne takova, jako jsem napsal, tvoje vlastni vyroky s timestampama. Ze kdyz tvrdis "v tomhle poradi to nikdy nebylo", tak to proste neni pravda. Takze co? Budes zase rikat, ze "xchaos nelze, xchaos se myli"? _ZASE_? Zase me zabanujes pod vylhanou zaminkou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: v tomhle pořadí to nikdy nebylo. debata je jen o tom, jak moc zjednodušený model u toho "vypočítám to" si můžu dovolit, než něco vyzkouším (jaký vztlak mi daný profil křídla při dané rychlosti má poskytnout, to řeší i ten dříve debatovaný https://www.grc.nasa.gov/www/K-12/airplane/foil3.html - nebude to přesné, ale nějaká data mít budu, až pak budu zjišťovat, proč to není přesně podle nich nikdy to nebude "první pokus zcela naslepo")

    a když pro první pokus budu počítat s tím, že výsledky budou o 100% horší (ted že tak či onak vztlak bude poloviční, či čelní odpor dvojnásobný), nemusí ten první pokus dopadnout tak špatně (tedy: že když podle výpočtů bude vše naznačovat klouzavosti 30:1, tak reálnou klouzavost 15:1 můžu pokládat za velmi dobrý a pro moje účely dostatečný výsledek)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: navrhuju tuhle debatu pokračovat tady: [ college drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?) ]

    (jinak nikdy jsem nekritizoval vzdělání jako takové - to souvisí právě s tou touhou "nahlédnout za obzor", za svůj vlastní, v tomhle případě - pouze jsem polemizoval s představou, že jiné, než formální vzdělání neexistuje - že neexistují samouci, nebo vzdělání mimo formální struktury, apod. - zejména v případě přírodních věd a technologií se tohle nabízí samo, protože kritériem je tam experiment, hmatatelný výsledek - ne společenské uznání a ohodnocení ze strany formálních společenských struktur)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: kdykoliv jsem byl např. obviněný, že "každou chvíli říkám něco jiného", tak by stálo za to zvážit, - nikolvek. Viz napriklad tvoje nedavna pirueta "vyzkousim to" -> "spocitam to a vyzkousim" -> "vygooglim to a vyzkousim" -> "vyzkousim to". Nebo to, jak jsi se snazil zamaskovat naprostej fail s polohou teziste tvoji maluvky. Nebo... nebo... nebo. Proste, tvoje "kazdou chvili rikam neco jineho" fakt neni o tom, ze mluvis o ruznych kategoriich svych "vizi".
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Nemyslím, že mezi ně patřím - Falesna skromnost. Proste pokud rikas "nejsem genialni" a "dokazu navrhnout solarni letadlo uzasnych parametru" tak nutne aspon jeden z tech vyroku je lez. A myslim ze vcelku zjevne nejde o XOR, ale ciste OR 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já zmiňoval že neměl Li baterky, ale jen NiCd - no tak to jo. Kdyz mas Li baterky misto jeho NiCd, tak to je uplne jina situace a vsechno je najednou uplne trivialni 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: sice zajímavej odkaz, ale tady offtopic. - jo, jasne. Kdyz sem ty pises priklady lidi, co neco udajne dokazali bez vzdelani (udajne, protoze pak se ukaze ze jsi kecal), tak je to on-topic. Kdyz udelam totez ja v opacnym smyslu, je to najednou off-topic. Jasne, obvykle xchaosovske porkytectvi 8)

    já jsem velkým kritikem jednostrannosti vzdělání - coz by bylo mene smesne, kdybys misto kecu mel nejaky vysledky.

    vyřazuješ předem ze hry samouky, lidi s encyklopedickým rozhledem - ale prdlajs. Vyzaruju ze hry TEBE. Ty nejsi ani samouk, ani nemas enycklopedicky rozhled. Precetl sis par clanku na wiki, nadrtil ses par vzorecku, pulku z nich blbe pochopil, k tomu par frazi a to opakujes do zblbnuti, bez pochopeni co to vlastne znamena. A kdyz se ti nekdo snazi vysvetlit co je spatne, tak se vztekas, dupas nozickama a stezujes si na spiknuti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ano, tomu je potřeba se vyhnout... ale při objemu dat, které tady za posledních 5 let protekly, není úplně jednoduché to katalyzovat.

    smějete se solárním letadlům... ale kromě toho, že se bavíme min. o 3 kategoriích, jak jsem tu rozebíral, tak se nějak pozapomnělo, že to první "pro 100 lidí" mělo mít turbovrtulově asistovaný start (toto mi musí doložit i REDGUY, protože jinak by jsme se byli první rok nehádali o to, kolik asi váží typický turbovrtulový motor :-)... tzn. původně to byla ještě 4.kategorie.

    kdykoliv jsem byl např. obviněný, že "každou chvíli říkám něco jiného", tak by stálo za to zvážit, že se celou nebavím o jedné jediné věci, ale že těch témat jsme tu nakousli víc... (některá offtopic)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jak jsem ti několikrát vysvětloval, tak to o té "genialitě" máš z "komentářů přátel" tady na NYXu, které jsem si tam fakt nenaklikal sám ani si o to neříkal. (Ano, někteří z nich to myslí možná ironicky, ale někteří možná vážně, protože léta sledovali, co jsem dělal)

    Myslím, že jsem poznal pár zatraceně šikovných a technicky zdatných lidí, kteří jsou na hranici toho označení "génius". Nemyslím, že mezi ně patřím - ale dokázal jsem opakovaně schopností těchto lidí využít, a výstup využít komerčně, či jinak. Nepatřím tedy sám mezi génie nebo vynálezce - nicméně, rád se s nimi přátelím, rád je inspiruju, snažím se využít "idle time", kdy neseženou zajímavější nebo lépe placenou práci. Vidím se spíš jako polyhistor, zkrachovalý podnikatel, early-adopter ledasčeho a celkově zvědavý nadšenec (pokud mě vůbec nějak chceš klasifikovat, což podle mě není nutné). (a je třeba poznamenat, že v éře Internetu něco takového fakt není těžké...)

    být "vizionář" ovšem nesouvisí s genialitou - vizionářství nevyžaduje zvláštní inteligenci ani genialitu, vyžaduje podle mě směs odvahy, poctivosti a soustavného zájmu o to"koukat se z výšky" a "nahlédnout za obzor".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano, např. začal _nějak_ létat. to je to... chtěl bych si asi na jaře v Rokytnici udělat ten kurz paraglidu, protože je to pro mě nejlevnější způsob, jak začít vůbec nějak létat (navíc - nahoru se jezdí lanovkou = je to relativně eko-friendly...)

    nicméně, já zmiňoval že neměl Li baterky, ale jen NiCd (stejně jako ostatní průkopníci jakékoliv elektrické mobility, solární i nesolární, do začátku 90tých let... někteří zoufalci to zkoušeli dokonce s olověnými baterkami, jako já ještě v roce 2013, viz: https://en.wikipedia.org/wiki/Sinclair_C5 )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: sice zajímavej odkaz, ale tady offtopic. proč si ho nedal např. do [ college drop-outs (+práce při studiu, samouci, kolikrát jste nedokončili vysokou? jaký je rekord ? jaký to mělo důvod?) ] ?

    já jsem velkým kritikem jednostrannosti vzdělání - je jasné, že posunout hranici lidského poznání se nepodaří každému, ale minimálně (i díky Internetu) můžeš "být při tom" - můžeš třeba followovat na sociálních sítích někoho, komu se to povede, a dá ti jasný návod, jak si to, co zjistil, můžeš sám najít třeba ve veřejně dostupných datech (v lepším případě i experiment zopakovat). celá podstata "souhrnu lidského vědění" se dnes celkově stává decentralizovanější a demokratičtější (ať se to někomu líbí, nebo ne).

    ale opět: rozjet tuhle debatu by tady bylo offtopic. odkaz si postnul zajímavý, nicméně přesně takový, se kterým nesouhlasím: vyřazuješ předem ze hry samouky, lidi s encyklopedickým rozhledem (s jedním kolegou, co se de-facto u nás živí rukama, ale jinak není vůbec blbý, si v některých oblastech navzájem citujeme stránky z wikipedie :-), a celkově - tenhle typ lidí: https://cs.wikipedia.org/wiki/Polyhistor

    překvapilo by tě, kolik lidí v lidské historii, kteří nějak zásadně posunuli hranice ildských znalostí, byli právě polyhistoři. Dnes ale samozřejmě existuje obrovské množství "distractions", takže je jednoduché se ztratit a zamořit si mozek neužitečnými informacemi (typu móda, popkultura, lifestyle... na druhou stranu, pokud to pojmeš tak, že lidská paměť funguje tak trochu holograficky, tak důležité je prostě mozek _jakkoliv_ zaměstnat, a vytvářet nová propojení mezi mozkovými buňkami.... zvyšování kapacity pro uložení jednoho typu informací se může pak promítnout i zvýšení kapacity pro uložení jiného typu informací... dokonce, způsob využití mozku u různých lidí nemusí být uniformě stejný, ale je možné, že každý jednotlivý lidský mozek si vytváří úplně unikátní postupy pamatování a asociace vědomostí a následného prohledávání této znalostní databáze...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Eric Raymond sakra neměl k dispozici ani lithiové baterky a přesto to dokázal! - tak se podivame co o nem rika Wikipedie, ne?

    Eric Raymond was born in the US state of Washington. After completing his public education, he studied photography at Rochester Institute of Technology and aerospace engineering at University of California San Diego, California. He is living now in Europe.

    Aeronautic career[edit]

    Raymond starting flying model airplanes as a child, designing and building his own model airplanes. In his teenage years he started flying sailplanes, but switched to hang gliding. He won the 1979 US Hang Gliding Championship. He also set world hang gliding records and in 1983 and 1984 became world aerobatic champion.
    Working for Paul MacCready on unmanned aircraft, he met Günther Rochelt, and had occasion to pilot Rochelt's Musculair II human-powered aircraft. From this experience, and with help from Rochelt, Raymond determined to design a solar-powered aircraft. He founded Solar Flight and began construction of his design in 1986.


    Mno... takze ted nam asi zacnes vysvetlovat, ze diky temdlectem interwebum a pokroku technologii jsou vzdelani a zkusenosti zbytecne, kdyz si to muzes vygooglit, ze jo? 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Moc hezkej clanek o tom, jak funguje vzdelani: http://www.openculture.com/2012/09/the_illustrated_guide_to_a_phd-redux.html . IMHO je velmi presne aplikovatelnej i na technologii a vytvareni novejch veci na hranici moznosti:



    Tvoje schopnosti a znalosti jsou nekde mezi tim zelenym a modrym kruhem. Nediv se, ze jsi k smichu, kdyz mas plnou hubu reci o tom, jak se behem tri let dostanes nekam do tmave cervenyho vybezku...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nevím o žádný "jediný premise" - ja jo: tvoje presvedceni, ze jsi natolik genialni a uzasny vizionar, ze dokazes navrhovat solarni letadla svetovych parametru se znalostma fyziky na urovni horsi stredni skoly, jen s pomoci neprilis pozorneho surfovani po netu 8)

    spousta lidí tu není moc schopná polemizovat s tím, co říkám, tak polemizuje s něčím, co neříkám - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Boze, to pokrytectvi uple boli. Ty, kterej o tom, co rikaji ostatni lzes a stravmanujes na bezicim pasu si na to samy stezujes u ostatnich? Jo, jasne 8)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: to ale sam vyzadujes, ne jednou jsem od tebe cetl argument ve smyslu: "no tak jsem se spletl/preklepl, ale kazdemu by melo byt jasne, jak jsem to myslel." :o)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nevím o žádný "jediný premise"... spousta lidí tu není moc schopná polemizovat s tím, co říkám, tak polemizuje s něčím, co neříkám (ale co se mi dá celkem snadno vložit do úst)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: kolik [lidi] jen útočí proti čemukoliv, co na NYXu udělám - presne nula, nikdo takovej tady neni. A to ze kritizujeme vetsinu veci, co tady napises, je dany ciste tim, ze vetsina tech veci, co tady pises, vychazi z jedny naprosto nesmyslny premisy, na ktery neustale trvas a nejsi schopen pochopit, ze je proste spatna. Neni se pak divit, ze vsechny zavery, ktere na jejim zaklade ucinis, jsou take spatne...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: co vy zhruba tvrdíte je, že před 20-30. lety ještě letadla bez komplexního počítačového modelování postavit šlo, ale dnes nejde. - ale fuj. XChaosi, proc rikas veci, ktery zjevne nejsou pravda a to hned na nekolika ruznejch urovnich? Nechapes co ti rikame? Nebo to chapes, ale protoze proti tomu nedokazes primo argumentovat, tak si vymejslis takovy kecy na hranici mezi slamenym panakem a lzi? Samozrejme ze muzes postavit letadlo bez komplexniho modelovani. Ale bude te to stat mnohem vic casu a penez a ty ani jedno z toho nemas. To za prve. A za druhe... muzes prosim predlozit nejaky zdroje, ktery by ukazali, ze solarni letadla se pred 20-30 roky stavela bez simulovani a modelovani, tou tvoji metodou pokus omyl? Imho nemuzes a tahle premisa je zase jen dalsi tvuj blabol o necem, cemu vubec nerozumis. Jisteze to pocitani bylo driv slozitejsi. To ale neznamena, ze ho lidi nedelali.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: byla to víceméně námatková volba. - sigh. "namatkova volba". Jo, to je urcite presne ta metoda, kterou pouziva Raymond kdyz stavi svoje letadla 8) Nemluve o tom, jakej obrazek to dava o tvoji praci se zdrojema: nalinkujes presne tu stranku, kde se pise ze je to profil vhodnej pro neco vyrazne jinyho, nez stavis. Proste google, ani se neobtezovat precist co se tam vlastne pise a sup s linkem na nyx.

    A co se toho pdf tyce... no, fakt byl si mozna i zaplatil za to, abych mohl videt, jak se budes tvarit az se ho budes snazit pochopit a vybrat si z nej to, co potrebujes 8)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nikdo netvrdi, ze to nejde - ale jiz ti tu bylo vysvetleno, ze to je metoda vyrazne nakladnejsi. Otazka tedy zni - jake kapitalove zdroje mas? ;-)
    Pocitace pred triceti lety nicmene uz byly a castecne se vyuzivaly. Pripadne si konstrukteri vypomahaly ruznymi zmensenymi modely, ktere testovali ve vetrnych tunelech - opet ne zrovna lacine.
    V case take rostou naroky na bezpecnost - to, co pred triceti roky nevadilo dnes do vzduchu nikdo nepusti. To je treba tez mit na pameti - zvlast kdyz srovnavas svuj dnesni pristup s historickymi postupy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já nejsem proti modelování - ale to co vy zhruba tvrdíte je, že před 20-30. lety ještě letadla bez komplexního počítačového modelování postavit šlo, ale dnes nejde. což je nesmysl....

    první solární letadla byla navržená podle všeho celkem tradičními konstrukčními postupy - ale s využitím technologií, které jsou z dnešního hlediska podřadné. to je celé: jistě by šlo postavit _lepší_ ultralehké solární letadlo, než to, které postavím já. a právě v tom jde vidět určitou naději - pokud já primitivními postupy dosáhnu _aspoň nějakých_ výsledků (viz moje letošní primitivní solární kolo), tak pokročilejšími postupy by mělo jít dosáhnout lepších výsledků.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam