• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale jen tichá - myslim ze te ceka dost prekvapeni ohlede vrtule 8)))

    co kdyby tenhle klub sledovali převážně lidi, kteří nemají problém s myšlenkou solárně-elektrického létání jako takového - myslim ze s tim tady nikdo problem nema.

    proč musím pořád obhajovat ten základní nápad, že vzduch je z řady důvodů skvělé místo, kam umístit solární panely - no, tohle uz jse slabsi. Kdyz jsem se te naposled ptal, proc je lepsi si pridelavat spoustu prace s panelama na kridle, kdyz panely na zemi + nejaka forma akumulace je vyrazne lepsi pristup, tak jsi to jako obvykle zamluvil. Cili spis nez "porad obhajovani" bych rekl "porad zamlouvani" 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: proč, proč... já fakt nevím, co na tohle odpovědět: já prostě chci časem lítat solárnm letadlem: aspoň nějak, ale samozřejmě čím déle a dále, tím lépe.

    ano, mohl bych asi pořídit něco základního, co bude lítat, do zhruba 100 000 Kč. mě ale nezajímá lítání jakékoliv, ale jen tichá a autonomní. jediná další možnost je asi vylézt na kopec s paraglidem na zádech... ale tam mi ty možnosti přijdou oproti motorovému létání omezené....

    co kdyby tenhle klub sledovali převážně lidi, kteří nemají problém s myšlenkou solárně-elektrického létání jako takového? proč musím pořád obhajovat ten základní nápad, že vzduch je z řady důvodů skvělé místo, kam umístit solární panely?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JIMIQ: A tak to zase se musim XChaose zastat, to zadny problem neni. Na obecne urovni, stavet veci pro pouceni a zabavu je naprosto v pohode a nijak to nesouvisi s tim, jestli to same uz udelal nekdo jiny.

    Coz samozrejme nic nemeni na komicnosti jeho predstav o tom, jak snadny a laciny to bude 8))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: pak je problém z druhé strany - proč znovu vymýšlet kolo, které fungovalo již před 40 lety a vrážet do toho 200+ tisíc kč?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Sigh. Njn, porad nevim ktera moznost to je.

    Tak se tesim za ty ctyri a pul roku 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: 200 Kkč byl jen odhad ceny součástek... obávám se samozřejmě, že to nebudou jediné náklady.

    ano - schopné se udržet přes poledne na přímé sluníčku celé hodiny. ano, to je tak trochu vlastnost solárního letadla, že na sluníčku by mělo vydržet déle, než letadla na baterie

    pořád nechápu, v čem to moje teoretické ultralehké letadlo překoná parametry 30 let starého Sunseekeru I (kromě toho, co je zjevné - účinnější a lehčí solární panely, Li baterie místo NiCd - mohl bych mluvit, že se dostanu tam, kde on se Sunseekerem II, ale to evidentně není pravda - ten je aerodynamicky někde úplně jinde...).

    Osobně se vidím někde tam, kde to solární letadlo, co přeletělo před 40 lety kanál La Manche (tady je myslím pozoruhodné, že _bateriovému_ elektrickému letadlu se to podařilo právě až po těch 40 letech...). (a tým SI2 nedělá oboru solárního létání úplně dobrou službu, když pomáhá posílit dojem, že je to celé něco strašně vyjímečného a drahého, co nejde provozovat bez ultrašvýcarských ultrasponzorů, apod.... i když ta medializace je taky potřeba...)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jako...jak myslis. Looking forward.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Nevim, zac dekujes - to, ze nejaka pravidla existuji jsme ti tu rikali opakovane. Jen si to nechtel cist :D Kdyby aspon ty podnety, ktere jsi tu dostaval jsi dokazal pretavit do dotazu do Google - tak dojdes k tomu linku taky. Coz je smutne zjisteni - ty ani ten potencial internetu vyuzit neumis :) Ale je tu dalsi zajimava otazka - ty ten kapital mas? ;-)
    XCHAOS: Zabit se muzes jak chces. Potazmo neni mi jasne - kdyby to melo byt trestne - jaky trest si predstavujes v situaci, kdy se zabijes :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ten solární ultralight nebude určitě "daleko před čímkoliv" - ktere jine solarni letadlo, schopne udrzet se cele hodiny ve vzduchu a postavene naprostym amaterem behem tri let za 200kKc znas? Kdyz je toho na trhu udajne "spousta", tak bys mohl par prikladu dat, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ok, fair enough: "u kterÈ bude zaručena přijateln·
    mÌra bezpečnosti letovÈho provozu a bude vyloučena ˙jma na zdravÌ, resp. ökody
    na majetku třetÌch osob."

    konečně legální způsob, jak se zabít - když nikomu nespadnu na hlavu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: dík za odkaz, bude se hodit (je to trochu začarovaný kruh - než se do toho pustím, chci si aspoň s něčím zalétat a získat kvalifikaci... uvažuju právě o tom paraglidu...)

    uprímně, chtělj sem se na tu byrokracii spojit s někým, kdo tím už prošel (ale došly mu prachy na další pokusy)

    ALMAD: tohle jsem neřekl a nemyslím, že se to nedá celé rozjet tak, aby schválení byla prakticky jen formalita
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no vzhledem k těm šlapacím, na které jsem tu odkazoval... jestli za "klíčový parametr" pokládáš "udrží se na rozdíl od řady experimentálních prototupů ve vzduchu aspoň chvíli a nerozpadne se hned po startu", tak ano - skutečně to bude "něco převratného" :)

    myslím to hrozně dramatizuješ. ten solární ultralight nebude určitě "daleko před čímkoliv": určitě např. nebude mít ani tak dobré parametry, jako ten kluzák Archeopteryx, apod. Udávaná klouzavost např. pokulhává za spoustou toho, co je dnes běžně na trhu (takže ani nečekám, že ta aerodynamika bude nějak super špičková, apod.)

    skutečně udávám hodně nízkou vzletovou hmotnost, ale to je proto, že za 5 let očekávám běžnou off-the-shelf dostupnost prefabrikovaných karbonových trubek (ze kterých jsou poslepované např.ty japonské šlapací ne-létadla, jak sis jistě všiml), lithiových baterek s energetickou hustotou, která je dnes dostupná jen v laboratořích, apod.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    že můžu díky Internetu hrát 3.ligu versus, volne parafrazuji, "mam nulovy zkusenosti a minimalni (cough, zaporny, cough) vedomosti a presto behem tri let postavim letadlo, ktery bude v nekterych klicovych parametrech daleko pred cimkoliv, co existuje".

    Tohle je neco, co me naprosto fascinuje a dal bych hodne za to, abych vedel, odkud se to bere. Je to proste jen klasicka falesna skromnost, kdy XChaosovi sice neni blby machrovat tim, co udajne dovede, ale uz si uvedomuje, ze napsat "z cehoz logicky plyne ze jsem genius a svetova spicka" je krapet moc? Nebo je opravdu tak nesmirne odpojenej od reality, ze si fakt mysli, ze behem tri let v garazi postavit solarni letadlo za 200kKc s vytrvalosti sest hodin je "treti liga"?

    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DANYSEK: No vidis, xChaos by to do 2020 stihnul, ale urady mu ot zhatej pac mu to neschvalej vcas :(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    DANYSEK: to nemuzes myslet vazne, vzdyt to je celkem 138 stranek textu!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a uz sis aspon podal zadost na UCL? To bys totiz mel - a jeste pred zahajenim konstrukcnich praci :) Teda pokud termin 2020 je myslen seriozne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    prostě stručně: mým cílem je jednodueš realizovat své plány, dokázat sám sobě, že jsem něco vymyslel kvalitně (a že se dokážu z chyb poučit a dál svoje nápady zlepšovat). upoutání pozornosti není cíl, ale příjemná a užitečná součást cesty (i tak jsem relativně solitér - proti týmům z VŠ, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: jako jo a ne: kdyby mým cílem bylo _jenom_ upoutat pozornost, tak máš jistě pravdu - konkurence je velká

    nicméně... mě bohatě stačí, že můžu díky Internetu hrát 3.ligu a získat tím publicitu, kterou by donedávna získala stěží ta 2.liga. tu publicitu nepotřebuju za každou cenu - ale jednak je příjemné nebýt v tom zcela osamělý - třeba na těch cestách je určitá komunita, která vám na twitteru favuje twíty z cesty docela příjemná věc - a jednak je důležitá z hlediska financování, shromažďování know-how a nakonec i zajištění legálnosti celé akce (ono solární letadlo bude tak trochu mimo existující kategorie, stejně jako solární kolo... a získat nějaký lejstra, na který to bude smět do vzduchu - a to nejlépe v celý EU, nejen v ČR, i když ten rok 2020 vidím spíš jako "turné po ČR" a na výpravy dál po Evropě bych viděl spíš až s vylepšenou a legálnější verzí tak rok dva potom... u nás jsou ale pravidla stejně spíš přísnější, jsme národ co miluje byrokracii...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    "každopádně ať už budu stavět solární kola, solární letadla nebo rakety, Internet představuje lepší šanci než kdy v historii to přímo medializovat příznivcům, a obejít média"

    problém je, že tu příležitost má 5 miliard lidí, čímž se internetový vesmír zahušťuje tak nepříjemným způsobem, že se musíš ohánět ještě víc než před ním, aby dosáhl stejného výsledku (= stejné popularity)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (trollsourcing :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam