dobře, tak úplně nejprimitivnější budget hmotnosti těch trubek, který mi zabral 30 minut,nakreslit (křídlo nebude ve skutečnosti mít takhle symetrický tvar, ale já použil copy+ paste a je tam toho špatně víc, např. zadní střední trubka je nakreslená jako tlustá... ale on ten čas je nakonec nejvzácnější zdroj... tak snad v další verzi...teď využívám krátkodobého banu pro id REGUY...)
tlusté trubky 0.4 kg/m2
4x ~2m (vyztužení kořenů křídel)
1x ~6m (trup bude celkově trochu složitější - tohle je naprostéminimum, aby křídlo vůbec drželo pohromadě aspoň na zemi)
1x ~1m (ocasní plocha, na nákresu není vidět)
2x ~2m (vyztužení v oblasti podvozku a vzpěr vůči ocasu a zadní/horní ploše)
1x ~2m (příčka v oblasti kořene přední/spodní plochy)
~21m, 8.4 kg
střední trubky 0.2 kg/m2
4x ~6m (základ křídel)
4x ~1m (příčky v křídlech v místě ukončení tlusté, "kořenové" trubky, u zadní plochy je asi chybně tlustá)
1x ~3m (příčka v oblasti kořene zadní/horní plochy, na nákresu je asi chybně tlustá)
2x ~1m (winglety uzavírající boxed wing, na nákrsun ejsou)
33m, 16.5 kg (!!!)
tenké trubky 0.1 kg/m2
8x ~6m (vyztužení náběžných a odtokových hran křídel)
6x ~2m (vzpěry, na obrázku není úplně patrné, jak budou dlouhé a kolik jich bude, jen rámcově kde s nima počítám)
2x ~1.2m (vyztužení konců křídel,abychom se nespoléhali jen na žebra)
6x ~1m (náběžné a odtkové hrany wingletů a ocasní plochy na nákresu nejsou patrné)
~68.2m (6.8 kg)
je vidět, že hmotností rozpočet 15 kg jsem tedy zatím překročil zhruba dvojnásobně, ale zase je otázka, jestli jsem svoje "střední" (a ostatně i ty tenké) trubky nenastřelil jako zbytečně těžké. na druhou stranu je to i bez žeber křídel... takže ano, musím na tom ještě pracovat, zatím mi cca 30 kg váží jen karbonové trubky bez ničeho (a on tolik má vážit celý trup i se spodním potahem křídel, náběžnýma hranama a kolečky!!!) ale taky ani nevím, jestli to celé není overkill...
je potřeba na tom ještě pracovat, no. (teď jsem ani nepracoval s tím katalogem trubek, navíc nejdelší prefabrikovaný rozměr je asi 2.5, takže tam budou u těch delších úseků muset být překryvy...)