JVCNC: no, já mluvím o dopravním letadla... samozřejmě jsem četl to, o tom komunikačním (resp. prostě všichni nejdřív asi četli o NASA Pathfinder, Helios, atd. projektu), a mě to inspirovalo k vizi stratosférického _dopravního_ letadla. To některé lidi (no, konkrétně jednoho) člověka na NYXu popudilo natolik, že se rozhodl zasvětit zbytek života (soudě dle množství trollujících příspěvků) tomu, aby mi tuhle vizi vymlátil z hlavy.
Ale to není tak snadné... mě chybí třeba sociální (a dílem i politická, protože to je prostě haluz) intuice, ale mám trochu intuici technickou a (bohužel) i ekonomickou, a tyhle pozdější nápady jsou většinou podložené tím, že jsem už někde nějaký aspoň vzdáleně související vzoreček předtím zahlédl... (nemyslím ty, které jsem měl do
-nácti let nejvýše... i když vícenásobně použitelné kosmické rakety přistávající na nožičkách hmm :-) ale tehdy jsem samozřejmě netušil, co to všechno bude obnášet, byla to jen _vize_, dokonce dětská, klukovská)
celé to není o tom, že bych se vytahoval nějakou genialitou (jak je mi podsouváno) ale chci spíš motivovat jiné lidi s technickými vizemi, aby viděli, že nejsou sami, a že má cenu takto přemýšlet.
žijeme v době, které dominuje spíše design, než technické uvažování: tzn. když to někdo dokáže vyrenderovat a pak udělat montáž ve Photoshopu, a ono to vypadá dobře, tak se automaticky bere jako dané, že je to možné... zvlášť, když to někdo doprovodí zvučným trademarkem. takže výsměch se celá léta nesl v duchu "jé, ty ani neumíš udělat 3D render toho, jak si to představuješ". přitom to by samo o sobě nebyla záruka ničeho... takže jsem zařekl, že jim ukážu, zač je toho render. a kdo tady měl blbý kecy a kdo pravdu.