REDGUY: jenže ty jsi součást problému! nedá se říct, že bys mi nějak zvlášť motivoval ke zkoušení něčeho - když ne od tebe, tak od jiných stejně neustále poslouchám, jakým všem předpisům budu pak čelit... chtěl jsem začít tím, že si udělám pilotní průkaz a zalétám s pronajatým letadlem, ale právě tohle by vyžadovalo rozhodnout se, jestli stavím ultralight nebo závěsný kluzák... a jsme u toho: když se snažím vydedukovat, s jakým přístupem mám u (velmi pomalu letícího a současně nutně velmi lehkého) letadla, tak to skončí u výsměchu, jak to bez VŠ titulu nemám šanci pochopit.
třída MZK má mj. předepsanou určitou minimální hmotnost tříkolky s pilotem - proč asi, když o tom přemýšlím, tak jde o minimální poměr hmotnosti tříkolky k ploše křídla, aby bylo garantované, že vychýlení visící zátěže povede k dostatečnému posunu těžiště, aby se skutečně výrazným způsobem změnil úhel křídla (dopředu/dozadu, nebo doleva/doprava). když budu moc lehký pod příliš těžkým křídlem, tak můžu jednoduše taháním na hrazdu vychýlit sám sebe, a křídlo poletí furt rovně! (potřebuju na tenhle postřeh fakt vysokou? nevím, ale min. to mám vydedukoané předpisů, které sem postnul DANYSEK, protože čirou náhodou - rozhodl jsem se to skutečně chápat tak, že ty předpisy nejsou čirá zlomyslnost, ale vyjadřují skutečné podmínky nezbytné pro bezpečný let!)
fotovoltaické křídlo bude (nejspíš, při použití současné technologie ohebných panelů...) výrazně těžší, než běžný potah rogalla. je řešením závěsný kluzák s přidanou fixní ocasní plochou? domnívám se, že nároky na hmotnost tříkolky budou v takovém případě ještě větší! resp. přidává se to k celkově těžkým MZK pro zlepšení stability - mě hrozí opak: příliš "stabilní", těžké, a v nízké rychlosti změnou těžiště i aerodynamickými plochami v podstatě neovladatelné křídlo
(jo, s tím, jestli moment setrvačnosti - který jak lehké letadlo s těžkými křídly budu mít velký - je dobře nebo špatně: co když v nízkých rychlostech je špatně, ale ve vysokých spíše dobře? a snižuje nároky na aerodynamické řídící plochym apod.? nevím přesně, jen mi to napadlo...)