• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: L/D poměr tedy zůstane ve 21 km stejný. Pri konstantni rychlosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: 400 něco jako teoretická hranice, reálně se podaří vyždímat 240-360 km/h. říkám to už nějakou dobu. původní od boku střelených 300 km/h, od kterého to může mít ekonomický význam, se tam vejde.

    nicméně, i vyhlídkové lety tímhle [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] budou mít svojí ekonomiku :-) (kdo tu trolloval proti možnosti vyhlídkového solárního letadla, ještě asi před půl rokem, hmm? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: vím, že to není moc. teď něco předveď ty. Já zatím vyhledal, že pro 1/16 hustoty můžu počítat s 1/16 lift, 1/16 drag. L/D poměr tedy zůstane ve 21 km stejný. (že to letadlo se bude nízko u země chovat jako cár papíru - nebo jako spíš jako paraglide pod vodou - to je jiná věc)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: připustil jsem, že idealizovaná představa, kdy stejné letadlo prostě jen se stejný tahem ve větší a větší výšce poletí rychleji a rychleji, asi nebude úplně odpovídat realitě. - coze? Tak jak to je? 300? 400? 240? Co teda rikas zrovna ted?

    ani jedno konkrétní číslo tu nezaznělo. - primarne proto, ze cela otazka je mnohem, mnohem slozitejsi nez si myslis a tvoje predstava "predvedu odmocninu a mam to" je... idiotska.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: já jsem předvedl aspoň minimální výpočet (konkrétně druhou odmocninu)



    UZASNY! UMIS ODMOCNOVAT!!!!! NEUVERITELNY!!!!!! BRAVO!!!! BRAVO!!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    zatím jsem našel toto - tedy, L/D by mělo s poklesem hustoty zůstávat konstantní
    Density Effects on Aerodynamic Forces
    https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/airplane/density.html

    máte nějaký protiargument?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: já jsem předvedl aspoň minimální výpočet (konkrétně druhou odmocninu). a připustil jsem, že idealizovaná představa, kdy stejné letadlo prostě jen se stejný tahem ve větší a větší výšce poletí rychleji a rychleji, asi nebude úplně odpovídat realitě.

    pokud jde nějak spočítat, že 300 km/h +/- 20% je mimo, tak očekávám výpočet, proč je to mimo (nebo třeba odkaz na graf poklesu klouzavosti toho samého aerodynamické profilu a štíhlosti křídla s klesající hustotou vzduchu ... prostě cokoliv exaktního)

    to, co tu pořád poslouchám, jsou jen blbý kecy (trolling). ani jedno konkrétní číslo tu nezaznělo.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jo, jasne. A by se hezky floodovalo, tak xchaos musi lhat o tom, jak neco "prechazim mlcenim" 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: tak jde o to, jestli to číslo se prezentuje jako teoretický limit - spis jde o to, ze kazdou chvili placas jinej nesmysl. Spolecnyho maji hlavne to, ze jsou zcela nepodlozeny.
    _kvalifikovaný odhad_. - LOL. A tvoje "kvalifikace" je... ze jsi vizionar? 8))


    ohlášení 6ti-místného solárního letadla od člověka, který už pár solárních letadel postavil, si nějak podezřele přešel mlčením - no jasne. Ani [ REDGUY @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ], ani [ REDGUY @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] se proste nepocita. Nebo proste zase lzes... coz ostatne sam o jednu jedinou vetu dal priznavas.

    resp. pro jistotu tomu nevěříš, - coz jse samozrejme taky lez. Nerikam, ze tomu neverim. Rikam, ze to nema nic spolecnyho s tvejma srackama. S elektrickym letadlem, primarne pohanenym baterii, sekundarne spalovacim generatorem a tercialne schopnym si schopnym velmi zvolna solarne dobjite baterku zadnej problem nemam. Prosim, nelzi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    a tohle je přesně to, čemu se říká flood - téma dne je toto:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    ... ale - vida! - čirou náhodou to odrolovalo
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: vubec to je nejakej divnej system prav: kdyz argumentuje XCHAOS, staci, kdyz "veri" "usoudi" a musi to stacit. kdyz argumentuje REDGUY, ocekavaji se od nej vypocty.

    dost nefer.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: proc by Redguy mel sve dukazy podkladat vypocty, kdyz ty sve dukazy vypocty nepodkladas?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: použil si slovo "dokazuje". v tom případě bych očekával výpočet - a ne argumentaci stylu "nikdy jsem nic takového neviděl"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak jde o to, jestli to číslo se prezentuje jako teoretický limit - nebo jako to, jak to bude opravdu létat. teoretický limit dnes vidím blíž k těm 400 km/h. praktické dosahované rychlosti vidím 300 km/h (+/- 20%). Teoretický limit (pro reálně existující materiály, s reálně očekávatelnými vlastnostmi) určitě někdo umí spočítat. Takže časem se můžeme dozvědět, kdo měl pravdu - pointa je, že můj odvození tohoto čísla není náhodný: není to přesný výpočet, není to nezvratný důkaz, ale je to _kvalifikovaný odhad_.

    BTW, ohlášení 6ti-místného solárního letadla od člověka, který už pár solárních letadel postavil, si nějak podezřele přešel mlčením :-) (resp. pro jistotu tomu nevěříš, rejpeš do optional rage extenderu, apod.... BTW range extender bude dobrý nápad i pro můj ultralight... nikdo nechce spadnout 100m před letištěm jen proto, že mu náhodou občas dojdou baterky... a 1 kW agregáty se dělají i hodně malý a lehký... mohlo by to být pozitivně ohodnoceno i úředníky, co mají na starost bezpečnost leteckého provozu...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jedním z těch problémů bylo, že to číslo bylo podhodnocené - versus [ XCHAOS @ TEORIE xCHAOSU ] už mi asi došlo, že to asi nebude zrovna přesně 300 km/h... ale 240 je pořád v toleranci 20%

    Komentar netreba, hlupaka ze sebe delas sam 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Letadlo, u ktereho se pise "primary power source is a li-po battery", jako sekundarni uvadi generator a i kdyz na obrazku ma FV, v textu o nich neni ani slovo, tak se fakt zdraham rikat, ze je "solarni". Ale i kdych o nem rekl "solarni", s tvejma blabolama nema spolecnyho skoro nic.

    XCHAOS: a ty myslíš, že oni to odvozujou tak, že vezmou hotový airframe a jen ho osadí elektrickými motory - to asi ne. Ale original ma 18.6m^2 kridla. Ten render nema o moc vic. Cili kolik, 2kW? 3kW vykonu solaru, v nejlepsim pripade? Cili, JEDNU SETINU vykonu puvodnich motoru?

    LOL. Prosim, do toho, zacni nam vysvetlovat, jak to vylepsit, aby to bylo ciste solarni letadlo 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano.. jedním z těch problémů bylo, že to číslo bylo podhodnocené :) kdybych chtěl říct, k čemu se ty možnosti ve 21 km limitně blíží (při dnešní účinnosti FV), apod., měl jsem použít raději číslo 400 km/h :-) ale pořád, pro dnešní 70 km/h solární vzducholodi, je to _i pro ty solární vzducholodi_ asi 280 km/h ve 21 km (a já ovšem tvrdím, že solární letadlo poletí rychleji, než solární vzducholoď... i když celkové množství energie vyrobené během dne může být vyšší, než z placatého křídla letadla)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: hele xchaosi, nenech se mylit, Redguy tu "nemoznost" dokazuje casto a zretelne. ze ty jeho dukazy neuznavas, na tom nic nemeni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ... a ty myslíš, že oni to odvozujou tak, že vezmou hotový airframe a jen ho osadí elektrickými motory? Sunseeker Duo taky vyšel z konvenčního větroně... ale kupodivu, použila se jen skořepina kabiny. výsledek je asi 5x lehčí (nebo kolik).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam