• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: rok a pul. Nic moc casu :-) Je videt, ze na EV-55 jses vubec nepodival...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ten už má celkem hodně parametrů, které REDGUY před 6 lety zuřivě popíral - ktere konkretne?

    ta debata se stočila od "je to naprosto nemožné" - co _konkretne_ jsme podle tebe oznacovali za "naprosto nemozne"?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no asi nějak tak. ale nechám se překvapit. do roku 2018 je ještě spousta času.

    každopádně, co ty ostatní parametry? víš, tahle debata se totiž táhne asi už 6 let, nebo kolik. na začátku jsem byl za naprostého idiota, pak se objevilo pár solárních letadel se zajímavějšími zveřejněnými parametry, než byly ty první prototypy, kolem kterých se debata točila do té doby... pak se objevilo pár parametrů starších typů, které v době začátku debaty nebyly známé...

    no a teď se objevuje SolarStratos, a ten už má celkem hodně parametrů, které REDGUY před 6 lety zuřivě popíral. ta debata se stočila od "je to naprosto nemožné" vs. "vůbec nerozumíš létání ve stratosféře - rychleji to tam při stejném výoknu nepoletí" k daleko bezzubějšímu "ale určitě to nebude ekonomicky výhodné! nikdo tím nikdy nebude vozit cestující".

    jenže teď tu máme min. dva projekty, jeden asi bližší (start letos) a čistě solární (na baterie do cílové výšky prostě nevystoupá), druhý vzdálenější (6ti místný stroj od Erika Raymonda) a dejme tomu "ne čistě solární". takže je pochopitelně na čase se začít ptát, co bude argument za dalších 6 let: "no jo, jde to, nikdo neříká že to nejde, ale je to zatím jen pár ojedinělých kousků" (?)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ti imponuje mocenské zneužívání psychiatrie Kdybych nebyl zvyklej, ze nepohodlny otazky proste ignorujes, tak by se zeptal, jak jsi PROBOHA prisel na tohle... ale protoze na to zvyklej sem, tak proste jen dalsi carka k seznamu tvejch nesmyslnejch vykriku z konce slepe ulicky, do ktere ses sam zahnal 8))


    XCHAOS: já ale prostě na verbální agresí prostě reagovat budu. - ale to si klidne reaguj. Ale kdyz ta tvoje "reakce" je vyhrozovani nasilim nebo vydiranim, tak se nediv, ze nekdo reaguje na tvoji reakci a rekne o tobe, ze ses nacek nebo zmrd.

    začal brát vážně argumenty protistrany. - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Jo, jasne. Riks ty, kterej jen v poslednich dnech zarputile ignoruje kolik... tri, ctyri veci ode me a X dalsich od Danyska, ktery vyvracej tvoje blaboly? A misto toho radsi stavi strawmany a vyhrozuje fackovanim? Jo, jasne. Od tebe to fakt sedi 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: hmm, nedivím se, že ti imponuje mocenské zneužívání psychiatrie, při tom osobnostním profilu, který tak vytrvale dáváš online najevo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já ale prostě na verbální agresí prostě reagovat budu. samozřejmě je lepší, když šikanuješ mě, než když bys šikanoval někoho, kdo se tomu není schopen bránit. nemyslím, že řešením tě zase zabanovat, daleko zajímavajší je pokusit se tě dovést k tomu, abys diskutoval nějak kultivovaně a začal brát vážně argumenty protistrany.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ó, jak agresivní! v klubu, který zdaleka nečteš jen ty sám, ti moderátor vyhrožuje za offtopicy! hrozivé! - a btw, tohle hysterceni je zase jen tvoje divadylko, s ohledem na to, ze jsem mnohokrat rikal, ze ban je tvoje plne pravo. Na rozdil od vyhrozovani nasilim, vydirani a dalsim zmrdskejm svinstev...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: takze ceny nikdo nezna (nedokaze urcit), ale uz vime ze to bude levnejsi :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: no to není za to, co říkají... prostě musíš počítat s tím, že verbální agrese může vyprovokovat agresi fyzickou "VERBALNI agrese VYPROVOKUJE agresi fyzickou" a zaroven "NENI to ZA TO, CO RIKAJI". V jedny vete tvrdit dve presne opacny veci... hele fakt, proc se divis, ze zvazuju, ze jsi dusevne nemocnej?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: BUAHAHAHAHAHA. To je proste neuveritelny, jak ty jsi proste neschopnej si poradne precist jednu jedinou stranku a najit si na ni jeden ze zakladnich paramteru:

    SolarStratos [...] nemá celonoční výdrž, tudíž je skutečně menší a lehčí, než SI2 - versus cerny na bilym na strankach SolarStratosu "Autonomy more than 24 hours".

    To je tak epicka tupost a neschopnost... jak muzes cekat, ze by ti nekdo veril i treba jen kolik je hodin, kdyz predvadis takovyhle veci, to nechapu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no to není za to, co říkají... prostě musíš počítat s tím, že verbální agrese může vyprovokovat agresi fyzickou. Legální to sice není, ale fakticky se to čas od času děje, tak je dobré s tím počítat. (Resp. tak daleko ale nejsme: je to jen o tom, že reakcí na verbální agresi je... zase verbální agrese. Nic jako "právo beztrestně někoho urážet, tzn. být verbálně agresivní a sám nepocítit obrannou reakci stejnými prostředky", prostě neexistuje... prostě na pokřikování, že je někdo idiot, můžeš čekat na oplátku taky pokřikování, a nevím, co z toho přesně chceš vyvozovat za závěry: prostě provokatéři často vyprovokují reakci, nic víc)

    (Když už chceš přirovnání k Zemanovi: je to asi podobné, jako kdyby někdo z těch novinářů, které Zeman urazil, na oplátky prohlásil, že si za to Zeman zaslouží rozbít hubu...)

    dále je to tu offtopic, takže se připrav opět na "vyhrožování banem" (ó, jak agresivní! v klubu, který zdaleka nečteš jen ty sám, ti moderátor vyhrožuje za offtopicy! hrozivé!)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pointa je, že SolarStratos má obchodní model, který směřuje k přepravě platících cestujích - ale prdlajs. To ze maji na strankach napsano "private passenger" fakt neznamena, ze je to jejich "obchodni model", nebo dokonce "vydelecnej obchodni model". To jsou zase jen tvoje nepodlozeny blaboly... nebo cerpas z neceho jinyho nez tech dvou slov?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pokud někoho vysloveně otevřeně urážíš, tak s tím fyzickým násilím musíš celkem počítat - fakt nechapu, jak se muzes divit kdyz o tobe lidi mluvi jako o nackovi nebo kdyz te ja prirovnavam k Zemanovi, kterej by nejradsi strilel novinare. Tahle mentalita, ze je proste ok mlatit lidi za to co rikaji... to je desivy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mno, to je taková obecná diskuze, že "něco stojí peníze, kde je vezmem". pointa je, že SolarStratos má obchodní model, který směřuje k přepravě platících cestujích (byť jen jednoho a jen na vyhlídkové lety do stratosféry). Je to něco, čemu se říká "niche market"... ale je to pořád market.

    Možná to zezačátku nebude úplně rentabilní, ale je to evidentně snaha vydělat aspoň pár drobných potom, co peníze od sponzorů celé padnou na vývoj a stavbu prototypu. Cenu letenek ještě nezveřejnili, ale něco mi říká, že bude nižší, než u suborbitálních "kosmických" výletů...

    Debata, že je to vyvinuté z peněz sponzorů, takže se to nepočítá, podle mě není z celé řadu hledisek fér: samozřejmě, že se vyvíjí i spousta jiných pitomostí jen za peníze sponzorů a kvůli připoutání pozornosti, takže proč z toho diskvalifikovat solární létání? Třeba vzducholodi se za posledních asi 80 let vrátily ke komerčním vyhlídkovým letům jen minimálně (snad Zeppelin NT...) a většinou podnikaly jen reklamní lety (protože připoutají pozornost a zabírají místo na nebi).

    SolarStratos má vůbec řadu zajímavých parametrů z hlediska diskuze v tomlhe klubu:
    - cílí na letovou hladinu, o které jsem tu na začátku debaty mluvil
    - tím pádem tam bude ale muset létat rychlostma, o kterých jsem mluvil (odhaduju tak 200 km/h, v tom nejvyšším bodě dostupu)
    - od rychlosti se odvíjí i dolet, kdyby letěl na přímé trase (bude větší,než u SI2 za jeden den)
    - elegantně obchází problém přetlakové kabiny (fintou, která mi ani popravdě nenapadla :-)
    - nemá celonoční výdrž, tudíž je skutečně menší a lehčí, než SI2
    - hodlají dostupat do té výšky skutečně na solární pohon (kapacita baterií bude proti SI2 viditelně nižší - jen baterie pro SI2 váží víc, než _celý_ SolarStratos!)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemyslím si, že zveřejnění tvojí identitu jako odveta za osobní útoky anonyma proti (poměrně veřejně jednoznačně známému) pseudonymovi je nějaká nepřiměřená reakce... to s tím fyzickým násilím dohromady míchat nemůžeš.

    zase na druhou stranu, pokud někoho vysloveně otevřeně urážíš, tak s tím fyzickým násilím musíš celkem počítat. (je jasný, že se na mě zaměřuješ jako na snadný cíl, u kterého je taková odveta málo pravděpodobná.. ale u leckoho jiného by ses mohl spálit.. no, taky si u nich zřejmě dáváš větší bacha...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je do jisté míry pravda. proto v tomhle klubu taky prezentuju převážně věci, co vymyslel někdo jinej.

    (ale zase mladej mozek je sice hodně kreativní, ale taky vymýší hodně nesmyslů... zkušenosti mají výhodu v tom, že umožňujou tak nějak předpovídat slepé uličky... spíš je ve středním věku snažší pochopit, proč něco musí být tak, jak to je.... což sice kreativitu trochu zabíjí, ale má to potenciál vést k funkčním řešením)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    tak spiknuti... :D

    no ja nevim, zasadni problem je, ze pokud nekdo neco nevymysli do 30let, nevymysli uz nikdy nic. to je potreba si priznat, ze nejvetsi objevy a vynalezy udelal mladej, zdravej mozek...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A povsimni si, ze nejsem sam, kdo na standardni xchaosovskej pattern "placnout pitomost a kdyz na ni nekdo jinej poukaze honem honem se to snazit zamluvit a prevest rec na jiny tema" poukazuje. Delas to porad, at uz v debate se mnou o konkurenceschopnoti nebo "solarnosti" solar transporteru nebo s Danyskem o patentech nebo narocnosti udrzby letadla.

    Hadam, ze zacnes vysvetlovat ze to je spiknuti proti tobe, coz? To uz tady taky bylo 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: protože normou jsou dnes právě silová řešení - myslis jako vyhrozovani fyzickym nasilim a doxxnutim? O tom zjevne neco vis 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: postupy Miloše Zemana - vis, XChaosi, kdyz ja tobe napisu, ze jsi idiot, tak je to aspon uprimny, je to pravda ve smyslu ze si fakt myslim, ze jsi hlupak nebo lhar a dovedu to bud dokazat, nebo aspon zduvodnit. Kdyz ty napises "za letu ty solární panely pro jistotu vypnou :-) prosímtě, nebuď fakt směšný" - tak je to proste lez a strawman, protoze nikdy jsem nic takovyho ani nenaznacoval, naopak, doslova jsem psal opak. A to je presne Zemano-Ovcackova metoda: lhat, zatloukat, mlzit, podsouvat... a proto mi je pripominas.

    Nicmene, oba vime, ze za ty idioty z me strany jsi v podstate velmi vdecnej, protoze ti umoznujou delat ze sebe chudacka a fnukat jak ti nadavam, takze muzes dusledne ignorovat skutecny problemy tvejch tvrzeni na ktery upozornuju - nesmyslna tvrzeni o konkurenceschopnosti letadla po jednom komercnim letu nebo to, ze zaklad Solar Transporteru ma parametry, ktere dost zjevne vylucuji primarne solarni pohon. Takze nemas zac 8)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a luxusnii jachta ci sportovni auto je neco urcene masam? :-) Kolik lidi si takovou vec realne koupi?
    Ono jedna vec je nahodila / kusova vyroba hracek a neco uplne jineho je masova seriova vyroba... to plati jak u te tebou zminene Formule 1 (kde na uzavrenem okruhu ti projdou veci, ktere by do bezneho provozu na pozemnich komunikaci nikdo nikdy nepovolil) a stejne je to i s letadly - muzes zapatrat o tom, jak dlouho se uz resi EV-55 v Kunovicich...

    Sponzoring v dnesni dobe ma predevsim silny marketingovy vyznam - zviditelneni vlastni znacky - vymenou za vydane penize je nejaka ziskana protihodnota. Podobne se ostatne zviditelnuje treba jeden svycarsky vyrobce hodinek... :) Analogicky podporuje (uz "hotove") vrcholove sportovce treba RedBull ci GoPro - ale rozhodne nejde tvrdit, ze by z toho profitoval maly kluk na vesnici - tzn. ze by treba ten Redbull sel a zaplatil vesnicky prebor...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: počkej, takže vývoj SolarStratos za 8 mega EUR je, že "neví, jak jinak by utrácel" - zatímco když někdo utratí tyhle peníze za vývoj dejme tomu luxusní jachty či sportovního auta, tak je to ok a je to nějak racionální spotřeba?

    Uvědom si, že 8 mega EUR je z hlediska celkového objemu čistě luxusní a prestižní spotřeby v zemích EU naprosto zanedbatelné číslo. Našli na to sponzory, no. A to mají jako ti sponzoři pořád donekonečna sponzorovat Formuli 1 a různé sportovní přenosy.

    když jsme u té Formule 1:
    This Is How Much It Costs To Run A Formula One Team - WTF1
    http://wtf1.co.uk/f1-team-budgets-infographic/

    navíc jsem si nevšiml, že by měla obchodní model typu, že si někdo může koupit "jízdu na zadním sedadle Formule 1" - jsou to čistě jen závody, čistě jen mediální událost, jde o to zaujmout sponzory.

    Pokud se bavíme o věcech, které se dělají "jen proto, že je to možné" a žijí z peněz sponzorů, které zajímá čistě jen pozornost diváků k tomu, co se děje - tak jako sorry, ale prostě já prostě fandím třeba kosmonautice místo fotbalu, nebo solárním letadlům místo Formule 1. (Jsem technický typ a nikdy nebudu opravdový tree-hugger, na kole radostně vyšlape kopec - sice pojedu na kole místo autem, do toho lesa, ale celou dobu budu stejně přemýšlet, jak bych si to šlapání do kopce usnadnil... stejně jako lidi, co vymysleli ty auta, kteří ovšem netušili, kam až to zajde...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam