• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: v nahrade dopravy upinam zrak na teleport co sa v sucasnej dobe javi ako ciste scifi, ale kopu veci sa nam len par rokov dozadu zdali ako scifi (dotykovy displej?) a dnes su bezna sucast zivota, spolieham sa na to, ze chytre mozky sveta vyvinu laskavu AI, ktora nas neznici hned v prvych par sekundach svojej existencie, ale pomoze nam vyriesit problemy za hranicami nasej predstavivosti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: jsou to snad říční lodě (tam zase uznej, že emise trochu obtěžují.. na otevřeném moři se snad spíš ztratí...)

    začínáme být offtopic.. v tomhle klubu věřím na dopravní prostředky, které si s sebou vezou zdroj energie (typicky obnovitelný zdroj - komplexita lodí s jaderným reaktorem byla obrovská a pro civilní provoz se to prostě nehodí). Letadla jsem si vybral, protože mají nahoře celkem dost místa - víz než tady na zemi.

    že by lodě mohly prostě zkusit znovu plachtit - pomůže to ve velkém procentu případů - to naprosto souhlasím. že by se toho nemuselo vozit tolik (=civilizace vystavěná na něčem jiném, než obřích kontejnerových lodích), to souhlasím taky. Pořád ale nějaká spotřeba a nějaká přeprava zbude - i kdybych byli všichni osvíceni ze na den a nekoupili si už ani jeden čínský smartphone (nebo objemnější zboží, dovážené dnes po vodě)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MICKK: to je fakt, že píšou Wilhelmina canal. nějak jsem z té fotky automaticky odvodil, že cílí i na širá moře.

    XCHAOS: přesně tak. ty obří baterie budou potřeba na souši. kdyby ta loď jezdila na elektřinu z vodíku, tak mi to řpijde daleko vhodnější, ale třeba to na ty kratičké plavby stačí a při dlouhé vykládce a nakládce nabíjecí časy nehrají roli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: nevím, popravdě. ale přebytky z OZE, když zrovna jsou, je potřeba někam uložit (a v Německu jsou za to velkoobchodní odběratelé, což takový přístav jistě je, dokonce placeni). Uložit přebytky do obří plovoucí baterie mě nepřijde jako nejhorší možnost...
    MICKK
    MICKK --- ---
    JAZZZ: jsem z toho chápal, že jsou určené pro vnitrozemskou plavbu
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DZODZO: predpokladma, ze to maji automaticky rizene a tech padaku maji vic. kazdopadne to ma IMHO vetsi potencial nez baterky. kolik by jich realne potrebovala kontejnerova lod pro cestu z Ciny do EU? jakou stopu by mela recyklace tech baterek atd ..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JAZZZ: co sa stane az bude bezvetrie? padak spadne do vody a pak ho budu cely den susit na palube? alebo to ten navijak vie tak bleskurychle navinut naspat?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: takze postavime hromadu vetrnych turbin, kterymi budeme nabijet hromadu baterek a temi pohanet lode? kezd by jen existoval primocarejsi zpusob jak vyuzit vitr k pohaneni lod :)

    SkySails GmbH - Towing kite with rope
    http://www.skysails.info/...kysails-technology/system-components-how-it-works/towing-kite-with-rope/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    sice to nejsou letadla, ale...
    Large ‘Tesla ships’ all-electric container barges are launching this autumn | Electrek
    https://electrek.co/2018/01/12/large-tesla-ships-all-electric-barges/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    dneska v radiu reslili solarni silnice. Zacinalo to tim,ze jim nekdo ukradlu kus silnice,pustil jsem to v okamziku,kdy resili proc a ze nejspis aby okopcili technologii.

    Zajimave na tom bylo, ze se musi najit silnice na ktere neni moc velky provoz,protoze zacpana magistrala toho moc nevyrobi. :-)
    Taky rikaly,ze to je hodne draha sranda, o nejake navratnosti nebyla rec,ale resili,ze tim chteji nahrazovat solarni farmy... No kazde at si to prebere jak chce...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já jsem se zájmem koukal, jak si známý, který mi nepůjčil řízení do ruky, rozbil čumák RC modelu :-) mám víceméně 2 modelářské kontakty a až přijde čas (teď ještě nepřišel), tak se s nima pokusím domluvit, aby mi nějaké solární panely dostali do vzduchu (ale to není nic nového)

    co se elektrického létání týče, tak nevím, kde přesně začít. stejně tak netuším, co z mých nápadů by do vzduchu smělo a co ne. Je jasné, že ten ultralight by měl otestovat ne jen prosté dobíjení baterky, ale co nejvíc konceptů, se kterými počítám pro případné "velké" letadlo (třeba za 20 let)

    - solární letadla by měla podle mě testovat dvojplošné "closed wing" uspořádání (to můžu i na modelu)
    - VTOL je cesta k tomu, ja je udělat fakt velká, větší než se vejde na dnešní letiště.. ale VTOL UL? nevím, nejsem bohatý startup...
    - jisté je, že to bude muset být aerodynamicky hodně efektivní, pilot v tom UL bude muset víceméně ležet a tak
    - na přestavbu existujících českých typů motorových větroňů to moc nevidím, čísla nevychází dobře. muselo by to být jedno z nejlehčích dosud postavených českých letadel (taková jsem viděl, ale stavěna pro americký trh...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale ono to neni jen o penezich na vymysleni, zejo... taky musis mit penize, ktere nacpes do mistniho RLP, aby to slo i u nas... nebot rizeni letoveho provou z Dubaie je ti tady jaksi k nicemu :D
    Se k nejake parte, co realne lita uz konecne pridej... ono te pak pulka tech blbejch kecu, co ted mas po konfrontaci s tvrdou realitou prejde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ještě jinak: soutěžit můžeš popravdě v jakékoliv discipíně - i sportování.

    samozřejmě - když bych srovnal soutěžení v miningu bitcoinu a soutěžení třeba Formule-1, tak je to podobná záležitost. Na druhou stranu - proč by mi cokoliv z toho mělo WTF zajímat? ano, nakonec ve všem, do čeho se pustím, budu s někým soutěžit (i dnes u solárních kol se hrnu do soutěže). ale právě, že soutěžit se dá v různých disciplínách, pro každého je zajímavá jiná.

    BTC se dostal do fáze "kdo má víc peněz, ten má víc peněz", ve které bylo lidstvo po celou dobu a která je pro mě v podstatě nezajímavá. ano, potřebuju mít dost peněz na to, co chci dělat - ale nápady co chci dělat jsou taky důležité a vydělat na spekulacích s BTC a koupit si za to lamborgini fakt není můj styl :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: řeště si offtopic u vás. mě na jednou stranu mining přijde vtipný na využití přebytků z OZE v síti (velkoobchodní odběratel v Německu může dostat za odběr dokonce zaplaceno, ve špičce - představ si tohle + mining!), na druhou stranu odmítám uvěřit celému tomu konceptu.

    podle mě se prostě jde bavit lidštějším jazykem - to je celé. (+technologická singularita v kombinaci s bitcoinem se mi jako představa nelíbí - i proto jsem začal vymýšlet solární letadla, jako způsob, jak tyhle civilizační monstrozity celé poslat do prdele...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pokud to má být souhlas, musí to být nová třída, kde se na souhlas typicky bude čekat kratší dobu.

    podívej, müslím, že v té Dubaji to taky budou nějak řešit, to mikroplánování těch letů, takže bych to přenechal prostě těm, kdo na to budou mít víc peněz. prostě elektrická aerotaxi jsou cool nápad, ale ve světě ho kromě mě měl kde kdo, a určitě bude mít víc peněz investorů na to to řešit, takže když se nějakým řešením, co zmiňuju, náhodou trefím, tak je to cool, ale nerad bych zase byl škatulkovaný a vysmívaný, že něco vymýšlím, a že "trvám" na tom, že "něco bude nějak", apod.

    vrátil bych se k solárním letadlům, která jsou výrazně okrajovější záležitost se specifičtějším okruhem aplikací...

    co se týče letišť v ČR, cena se určitě bude odvíjet od vzdálenosti od hranic s Německem (hlavně západním) a od Prahy.. v nějakém zapomenutém koutě Čech se nějaká možnost (třeba výhodný dlouhodobý pronájem) najít může, podstatné je přidat se k partě, která nějaká amatérská letadla už staví a má nějaké zkušenosti.. to se snad shodneme.

    šance je buď třída zcela experimentální, nebo třída ultralehkých motorových kluzáků - když se nad tím zamyslíš, tak solár dává nejlepší smysl posuzovat jako ultralehkých motorový kluzák
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: chápej, early adopters budou všichni. a já prostě ne snad na kryptoměny, ale konkrétně na tu verzi, kterou předvádí Bitcoin, příliš nevěřím... popravdě, vzhledem ke spotřebě elektřiny to nevyjde o moc líp, než převážení zlatých cihel pomocí tanků (taky finanční model...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jisteze... videl :D
    XCHAOS: a ten "neomezeny" prostor meris jako AGL, AAL nebo FL? :D
    Jinak se bavis o prostoru tridy E, ktery pro IFR je rizeny, s povinnym planovanim a povinnym spojenim - a cokoliv rizene podle pristroju do te kategorie jednoduse spadne. Takze se muze klidne stat, ze nasednes do sveho dream-jetu, naplanujes let a budes dve hodiny cekat - nez dostanes souhlas... :D
    XCHAOS: Lukacovic si koupil letiste, ne aeroklub :D A obavam se, ze tolik penez, abys nejaky pozemek v kategorii letistni plochy koupil...zrovinka ty... se svym stylem "podnikani"... fakt mit nebudes :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: proste si to podelal, kdybys vydrzel, byl trpelivy a netrpel utikanim od tematu k tematu, mohl si tedka mit penize solarni raketoplan. a jako to bylo bylo win: xchaos early adopter open source krypta -> profit -> vyvoj raketoplanu -> prevod veskerych solarnich planu pod opensource -> cesko se stava raketovou velmoci -> profit, zlaty kliky, NZP pro kazdeho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to šílené plýtvání energií.. BTC způsobí doom, spíš pokud včas nezkrachuje :-) ale jinak jsem vymýšlel i věci typu umístit privátní klíč do CubeSatu, apod. :-)

    (hele, to je tady offtopic)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam