DANYSEK: já jsem se zájmem koukal, jak si známý, který mi nepůjčil řízení do ruky, rozbil čumák RC modelu :-) mám víceméně 2 modelářské kontakty a až přijde čas (teď ještě nepřišel), tak se s nima pokusím domluvit, aby mi nějaké solární panely dostali do vzduchu (ale to není nic nového)
co se elektrického létání týče, tak nevím, kde přesně začít. stejně tak netuším, co z mých nápadů by do vzduchu smělo a co ne. Je jasné, že ten ultralight by měl otestovat ne jen prosté dobíjení baterky, ale co nejvíc konceptů, se kterými počítám pro případné "velké" letadlo (třeba za 20 let)
- solární letadla by měla podle mě testovat dvojplošné "closed wing" uspořádání (to můžu i na modelu)
- VTOL je cesta k tomu, ja je udělat fakt velká, větší než se vejde na dnešní letiště.. ale VTOL UL? nevím, nejsem bohatý startup...
- jisté je, že to bude muset být aerodynamicky hodně efektivní, pilot v tom UL bude muset víceméně ležet a tak
- na přestavbu existujících českých typů motorových větroňů to moc nevidím, čísla nevychází dobře. muselo by to být jedno z nejlehčích dosud postavených českých letadel (taková jsem viděl, ale stavěna pro americký trh...)