• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pokud možno tak, aby všechny kompenenty byly certifikované a nešlo o experimentální letoun - koukam, ze te ceka spousta prekvapeni ohlede toho, co znamena "certifikovat" a "experimentalni letoun" 8))))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Otto Lilienthal se pokud vím při svých pokusech zabil. - a znovu, idiot nema, co rozumnyho by odpovedel, tak mlzi, klickuje a odvadi rec od tematu. Nezabil se ani pri pokusem s modelama, nezabil se ani proto, ze nejdriv delal modely a pak teprv presel na full size. Irelevantni.

    moje solární kola jsou právě 1:10 modely solárního systému pro ultralehké letadlo, tak jste idioti vy - ale klidne si "solarni system" testuj. Nic to nemeni na tom, ze tvoje "model letadla nepotrrebuju" je nebetycna nafoukana pitomost. Ale co, spalis na tom svoje penize, stejne jako na SunTripu, tak si posluz 8)))

    ale spíš bude předpokládaný postup - tak honem, honem zacni, at to stihnes do 2020, jak jsi slavne hlasal 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: Otto Lilienthal se pokud vím při svých pokusech zabil...

    co potřebuju já, je full-scale věc, která pro začátek třeba nebude solární. měla by ale mít např. stejně silný motor, stejnou vrtuli se stejnou účinností a pracovat s očekávaným výkonem, který očekávám ze solárních panelů.

    jinak pokud jste nepochopili, že moje solární kola jsou právě 1:10 modely solárního systému pro ultralehké letadlo, tak jste idioti vy... pochopitelně, aerodynamiku letadla budu bastlit sám na koleně se stejnou pravděpodobností, jako ten rám u kola - a i u toho jsem se obrátil na profíky.

    nicméně, skutečně musím vyjít z toho elektrického systému. spoustu jeho parametrů můžu paradoxně změřit opět na kole - když si to dám jako baťoh na záda, můžu samozřejmě na trase se známými parametry (např. známé převýšení, vodorovný úsek) čistě jen třeba srovnáním rychlosti po rovin a do kopce při různých příkonech motoru zjistit spoustu parametrů té soustavy motor-vrtule.

    a pokud budu znát tyto parametry, tak pochopitelně půjdu za stavitelem letadel s konkrétními čísly a požadavky. jedno řešení by mohlo být koupit ten hotový Atos, kdo ví... nebo je kontaktovat, koupit jen tu uhlíkovou kostru křídla a nechat nějakou firmu zalaminovat křemík do potahu křídla na míru.

    ale spíš bude předpokládaný postup
    - získání leteckého oprávnění na nejpodobější možný letoun
    - sehnání pohonné jednotky s požadovanými parametry (např. vrtule a motor s pomalejšími otáčkami a o větším průměru? viz to video...)
    - sehnaní křídla s požadovanými parametry v nesolární verzi
    - sestavení motorové verze daného křídla (spíš ultralehký trup, než závěsná tříkolka - opět, viz video)
    - nějaká forma zkušebních letů s konvenčním křídlem (pokud možno tak, aby všechny kompenenty byly certifikované a nešlo o experimentální letoun)
    - přestavba křídla na solární (tady je potřeba zjistit, jak to udělat s certifikací - proto se chci obrátit na nějakého existuícího stavitele..)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ale proč bych to dělal, když bych tím nezjistil nic? - LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL. No jasne. Proc jenom Otto Lilienthal zacinal s modelama. Proc stavet model za x penez, na kterym si muzes vyzkouset spoustu veci, kdyz muzes rovnout spalit xyz penez na full-scale vec 8))))

    Jak se nekdo muze divit, ze o tobe rikam, ze jsi idiot 8))))))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pokud jsem špatný odhad obratem nahradil za tabulkovou hodnotu, tak kde je problém? to nedokazuje, že metodika je chybná - problem je v tom, ze to dokazuje, ze nevis, o cem mluvis. Je jedno, jestli ta chyba byla "dobrym" nebo "spatnym" smerem: proste je to chyba a dukaz, ze jen motas dohromady nahodny cisla. Zpochybuje to vsechno ostatni, co pises.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: pokud jsem špatný odhad obratem nahradil za tabulkovou hodnotu, tak kde je problém? to nedokazuje, že metodika je chybná (navíc: když mi pro daný typ letadla dle "mojí" metodiky sedí sink rate a klouzavost a hmotnost, tak kde je vlastně problém? vždyť s tím v podstatě pracuju jako s trojčlenkou...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ale proč bych to dělal, když bych tím nezjistil nic? ano, bavil jsem se s modeláři. běžný lehký model by proud, který by dodával ten typ panelů, který chci použít, udržel ve vzduchu, podle našich výpočtů. ale co bych s tím dělal dál? pilotáž modelu je něco úplně jiného. nemělo by to stejné vlastnosti...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ono by se hlavne ukazalo, ze nejsi schopnej postavit ani ten blbej model, ze jo 8)))) Chvastat se, jak "za pet let budu mit letadlo" a porad to odkladat je mnohem bezpecnejsi. Holt ses poucil z toho, jak dopadlo chvastani se o vitezstvi v SunTripu kdyz doslo na lamani chleba 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ty jsi nic neodhadl. Ty sis proste vytahl z prdele par cisel a nesmyslnej vzorec. Ucinnost vrtule je naprosto trivialni hodnota, kterou lze behem par vterin najit na wikipedii a o ktery jsme se tady mnohokrat bavili. Presto nejsi schopnej ji napsat spravne. Pokud jsi takovej idiot, ze takhle jednoduchy cislo zvoras, proc by ti proboha kdokoliv mel verit i podstatne slozitejsi cisla (hmotnost instalace panelu), nebo vzorce ("gravitacni vykon", nebo jak tomu mnohokrat vyvracenymu blabolu rikas)?

    Odkud se bere ta namyslenost, ze prestoze jsi udelal zasadni fail v jedny veci, porad tvrdis, ze zbytek (naprosto nicim nepodlozenej) je spravne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: jistě tušíš, že povrchy se mi naškálují v měřítku 1:100 a hmotnosti dokonce 1:1000 (teda při použití stejného materiálu). model by byl taky zajímavý, ale o možnostech letadla, které stavím, by mnoho nevypovídal (odpor vzduchu by totiž na rozdíl od plochy křídel 100x menší nebyl....)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: protoze jsem dneska pan Dobrak, tak ti jen poradim,xchaosy,vykasli se na to fantazirovani a postav maketu 1:10 a vyzkousej to.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: no já je odhadl pesimisticky. účinnost vrtule+motoru není 60, ale 80%. tím pádem hmotnost pilota + motoru vyjde něco jako 90 kg. a to se prostě dá...

    podstatný nový fakt je, že pro nízké výkony může účinnost vrtule dosahovat vyšších hodnot, než u takových těch šestilistých monster (které ovšem dokáží přenést nesrovnatelně vyšší výkon).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    tak vratme se od myslenek na polonahe pilotky prosim zpatky k tematu klubu.
    Takze pilotka,nepilotka xchaos si ty cisla odhadl a stejne mu to malem nevyšlo
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: "Ja nejsem sexisticky prase, ja mam imaginaci!" Jo, dalsi perla do sbirky 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: hele, je to tu dost offtopic. pokud někdo nechápe rozdíl mezi imaginací a využíváním fotografií najatých modelek v reklamě, tak ať se vrátí na základku. ty čísla mi vyšla jak vyšla, prostě mi to pobavilo. Ve skutečnosti bych lepší účinnosti dosáhl i s vrtulí bratří Wrightů, což docela potěšilo (jinak samozřejmě účinnost vrtule zjevně roste s tím, jak klesá množství energie, které tou vrtulí potřebujeme transformovat, což je pro mě taky docela plus...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    REDGUY: hlavne ze maju kontakt na stranke uvedeny ako e-mail: zenskaprava@nesehnuti.cz to tiez trochu smrdi sexizmom ked uz chceme byt korektni non-plus-ultra :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: Hele, pevně věřím, že bych jejich kritérium splnil. V případě snů o létání... Freud by potvrdil, že jsou ve skutečnosti o sexu :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Podivej se na https://www.prasatecko.cz/ . Tam se vyrocni cena "sexisticke prasatecko" udeluje presne za takovej druh reklamy, kterej tady prosazujes (vcetne nekomercni). "Neeee, to neni sexismus, to jsou dobrovolnice, to je propagace environmentalismu" ... lol. Napis organizatorum te ceny a vysvetli jim to. Urcite to oceni 8))
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: hehe, prostuduj si sajt sexistickyho prasatka :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: takhle, myslím, že na kritice mojí imaginace je možné dobře ukázat, že vůbec nechápeš, kdo je to případně "sexistický prase". Já si fakt nenajal žádnou modelku, aby mi s tím křídlem pózovala (zatím). A i kdyby... věřím, že kdyby to byla dobrovolnice (a že bych dobrovolnici našel!), tak to nelze pokládat za sexismus. Jde o propagaci enviromentálně šetrného způsobu dopravy. Nebylo by divu, kdyby to nějakou dobrovolnici nadchlo. Šlo by o nekomerční, umělecký počin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam