SHINIGAMI: hele, kam nevyveze Západ demokracii, tam vyveze Čína min. mačety, nebo cokoliv jiného, co si kdo objedná. Tahle otázka je složitá a v tomhle klubu relativně offtopic. Pointa je, že když jsem tu 10 let argumentoval, že ostrovní energetické systémy jsou vlastně vojensky strategická věc, tak se mi tu všichni smáli. Teď to říká šéf NATO. Pochopitelně tím nemyslí "tank se solárním panelem na poklopu" (i když malý solární panel ti zajistí aspoň dobití baterky a vysílačky, když ti dojde nafta i akumulátory...) - ale třeba náklaďák s mobilní solární elektrárnou. Protože prostě proč ne - pokud armádu jednou máš, a ta plní různé úkoly, kromě bojových, tak samozřejmě řešíš i logistiku a autonomní ostrovní energetický systém dává úplně stejný smysl, jako že armáda umí postavit třeba pontonový most nebo stanové městečko.
Jsem celkem pacifista, ale současně jsem jaksi plnoletý občan a armádu si platíme na spoustu věcí, které (doufejme) nebudou potřeba nikdy jindy než v době míru, např. během přírodních a humanitárních katastrof. Stejně, jako armáda dnes umí zasáhnout např. při povodních, tak stejnou mobilní elektrárnou, kterou by ve válce moha "dobíjet tanky" by samozřejmě mohla nasadit i v případě blackoutu - tak, jako dnes může nasadit nejvýš generátory, jejich zásobování palivem by bylo logisticky náročné.
Není to nic proti ničemu... jen se snažím doložit, že způsob, jakým uvažuju už asi 10 let, je na Západě naprostý mainstream. Snažil jsem se pouze stejně jako Cimrman vysvětlovat, že v telefonní budce nepůjde moc rozpřahovat ruce :-)