• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RENFRIDiskuzni arena pro kazdeho
    PIZI
    PIZI --- ---
    STRYX: Morální právo má v zásadě kdykoliv. Cílem není rozhodnout kdo je zlý, ale spíše zamyslet se jak by to bylo lepší.
    STRYX
    STRYX --- ---
    PIZI: Mozna je to proto, ze tou otazkou implikujes svym zpusobem cernobile hodnoceni situace. Problem je v tom, ze ta hranice mezi idealismem (mel by se angazovat) a pragmatismem (po jake dobe jiz prodavajici neni zodpovedny za 7 let starou mycku) je nezrejma. Proto je cena nizsi pri prodeji stare veci, protoze obsahuje risk, ze se vec rozbije. Nikdo nevi kdy presne. Nakonec je to o osobnich predstavach kazdeho, dohode pri koupi atd. Kdy ty bys rekl, ze by prodavajici jiz mel "moralni" pravo se od tehle mycky distancovat? 3 mesice? Pul roku? Rok? On si mysli, ze mesic a pul je dost. Lze legitimita takovych nazoru nejak srovnat?
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANNAWA: Ano, není to něco co by bylo možné napadnout jako špatné, ale to co by rád GAF lze popsat jako lepší.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PIZI: vím, na co se ptáš. Mně se taky líbí, když se k sobě lidé, včetně těch, co od sebe něco kupují, chovají slušně. Ale tady v tom případu nějak nic neslušného nevidím. Něco jiného by bylo, kdyby Gaf přivezl myčku domů, ona hned nefungovala a prodejce by od toho dával ruce pryč. Ale to není tenhle případ.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Vyhýbáte se odpovědi. Přesto si myslím, že víte na co se ptám.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PIZI: v normálních případech to ošetřuje zákon, u prodeje starých věcí záleží na domluvě těch dvou lidí. Pokud někdo prodává více starších věcí nebo s nimi obchoduje třeba na aukru, mívá třeba týdenní záruku.

GAF: a tak tam napiš, že se myčka bohužel po měsíci a půl rozbila, to je pravda.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    PIZI: A ted mluvis i o novem zbozi nebo jen o pouzitem ci o pouzitem, kde nebyla domluvena zadna zaruka...?
    Bezne maji prodavajici zajem o dalsi osud prodaneho, tomu se rika zarucni doba :-)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Chtěli byste raději žít ve světě, kde prodávající má zájem o další osud prodaného a je ochoten se podílet, nebo jste spokojeni se světem, kde je to "máš smůlu už to proběhlo, já nic", a myslíte si, že jakkoliv jinak by to bylo hůře?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GAF: fakt chceš místo toho, co si lidí myslí, slyšet, že jsi chudák a pofoukat na ramínko? A nejsi na to už trochu velkej? Podle mě, když už mluvíš o podhoubí pro nějaké jevy, tohle fňukání na nesprávném místě taky nevytváří nejlepší náladu ;-)

Ta všeobencá shoda tady nejspíš svědčí o tom, že situace je celkem jednoznačná.
    Můžu se ta zastat nejvejš tak, že řeknu, že chápu, že tě to naštvalo, protože smůla naštve každého.

Ale proč by ti třeba ten člověk měl věřit, že jste s myčkou nic neprovedli? Netvrdím, že provedli, věřím ti, že ne, ale měsíc a půl je prostě dlouhá doba na to, aby člověk sám něco nechtíc zničil.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GAF: ale ty nejsi napálený...
    kupovals sedm let starý krám (na což jsi byl, dle tvých vlastních slov, prodávajícím upozorněn)...
    kupovals dobrovolně, s cenou jsi souhlasil...
    žádné podmínky ohledně případné reklamace nefunkčnosti sis s prodávajícím nedohodl...
    co si na tomhle vezmeš do budoucna, záleží jen na tobě...

ale ublížené fňukání (a nic jiného tady, s prominutím, nepředvádíš) asi není nejlepší reakcí...
    GAF
    GAF --- ---
    ANNAWA: nemyslim si, že by byl vysloveně hajzl, ale dlouho bych si od něj už nic nekoupil a ostatním možná i řekl, ať si to třeba rozmyslej.

To je na OPAČNÝ straně stupnice než: milý slušný, dodal co potřebuju a rád se na něj obrátim znova nebo mu dam plus. To neni ani průměrný.
    GAF
    GAF --- ---
    Dobře beru zpět, že už se k tomu nebudu vyjadřovat. Když je to tady veskrze všeobecný naladění, tak musim reagovat ke všem.

Hele já fakt už nevim. Jak je tohle možný, že se mě nikdo skoro ani nezastane? Jako politovat asi nepotřebuju, ale zastat se někoho má funkci i jinou přece. Buduje se tim nějaký naladění společnosti a tak... naděje a podhoubí pro funkční jevy. Co si na tomhle vezmu já nebo vy dopříště? ...upálené nadšení, peníze luftem, vybrázděná trpělivost, přecitlivělost na neznámý lidi... to se vám jako tady všem líbí si to takhle nechat *tvopřit* jako precendens?

...Takhle si fakt všichni představujete férový jednání? Slušnej obchod a tak? Prostě - prohloupils, jsi napálený a nazdar? 2,5k to máš stejný jako sušenky, prostě je to shnilý a měl sis dát pozor. Měsíc neměsíc, to máš jako včera... Takhle to *chcete v životě a takhle to budete vy dělat a brát*?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GAF: no jo, ale určitě nemyslel až za několik týdnů. Já ho nehájím, neznám toho člověka, ale myslím, že nejde o něm a priori uvažovat jako o hajzlovi.
    GAF
    GAF --- ---
    PIZI: na tom něco je. Myslim si, že ale slušnost neni dobrota. Protože ta se váže k dárkům a ne ke slušnýmu jednání. A já furt tvrdim, že slušnej jsem já, protože bych půlku vrátil.

...

PS: vážení a to jsem Vám ještě neřekl, že on navíc říkal, že jestli s tim něco bude, tak nám vrátí peníze.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GAF: pokud kupuji nějak věc tak lacině a s vědomím stáří daného spotřebiče, náhradu bych si nenárokovala

pokud chci mít na věci záruku, pak si koupím věc novou a řádně pojištěnou
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    RENFRI: už jsem tam odpověděla - chce to nejdříve třeba brigádničit ve vybraných firmách... a upozornit na sebe odpovědné lidi, o co ve skutečnosti mají zájem...
    pokud není HR natvrdlé, vynaloží energii na to, aby toho člověka posunuli tam, kde ho to bude bavit - podstatně tím samozřejmě navýší loajalitu a také výkonnost a nadšení toho člověka...
    ale jasně, může se stát, že takové místo prostě není, popř. HR není schopné - pak to chce oslovit buď napřímo lidi z daného oddělení, když se člověk chytne jinde, nebo také - a to je dnes dost důležité - třeba si na dané věci pracovat doma na vlastní projektech, popř. se klidně i zdarma účastnit projektů cizích - jde o sběr zkušeností...
    PIZI
    PIZI --- ---
    Na dobrotu druhých nemáme nárok, ale je dobře pokud existuje.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GAF: hele
    1 - nemusels to kupovat
    2 - o stavu jsi věděl
    3 - mohl sis s prodejcem dohodnout nějakou formu záruky
    můžem tě politovat, ale to je asi tak všechno... Nárok opravdu žádný nemáš...

snad jen rada do života - nekupuj auta v autobazaru :)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    GAF: upřímně? Řekla bych si, že jsem byla blbá a příště bych si na podobnou koupi dala pozor.
    GAF
    GAF --- ---
    PIZI: tak to prosimtě vysvětli jak to myslíš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam