• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RENFRIDiskuzni arena pro kazdeho
    Vyvinula se v nejake diskuzi zajimava, ale off topic debata? Stoji za to to doresit, mate k tomu jeste hodne co rict, vasi oponentni maji zajimave argumenty, ale ostatni vas uz odkazuji jinam? V diskuzni arene neni zadne tema off topic ( krome urazek a hrubeho chovani), muzete sem presunout jakoukoli zajimavou diskuzi z jinych klubu, ktera ma na diskuznim serveru sve misto. Vitejte.
    rozbalit záhlaví
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    GAF: a ty sis toho jako vědom nebyl, že KUPUJEŠ starou věc?!

Koukám, že naše strategie se věcí zbavovat na sběrném dvoře, případně tak ještě známým za odvoz, je vcelku bezpečná cesta jak se nepotkat s takovým vykutálencem, co bude chtít na sedm let starej krám nějakou morální záruku. Unbelievable!
    GAF
    GAF --- ---
    PIZI: jo, takhle nějak jsem to myslel.

A znova připomínám, že já bych ten litr zpátky dal. Protože já bych si byl vědom, že jsem prodal hodně starou věc. Myslim, že tak pár měsíců bych tomu člověku nechal a kdyby přišel třeba po půl roce, teprve pak bych se zachoval podobně jako ten dotyčný odsuď z NYXu.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GAF: a jaké, probůh, chceš východisko???
    východisko je jednoduché - příště nekupuj staré křápy, a když už je kupuješ, tak si s prodávajícím dohodni podmínky reklamace - that´s all...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GAF: a ty si tu situaci nepřibarvuješ podle svého? :o)
    GAF
    GAF --- ---
    LONESTAR: a přesto se snažíš snahu o nějaký řešení situace alespoň diskuzí potírat shazováním a nenabízíš žádné východisko. Říkám ti bravo nad tím, jak jsi schopný sám sebe podrazit, když na to přijde! :D
    GAF
    GAF --- ---
    LONESTAR: za fňukání to označuješ ty. Zase bezohledně. Tahleta "chlapská" schopnost přehlížet detaily a přebarvovat si je podle svýho mně nikdy k srdci nepřirostla. Jesti nemáš zájem se bavit přesně, bav se s někym jinym.
    GAF
    GAF --- ---
    ANNAWA: ano, to bych někdy rád. Ale ne v této situaci. A už vůbec ne od tebe. Tobě už ani nepodam ruku :D
    PIZI
    PIZI --- ---
    GAF: Ne, kupoval sis kartu která mohla vydržet libovolný časový interval. Statisticky samozřejmě čím je výrobek starší, tím pravděpodobnější je jeho porucha. Takže nekupuješ si kartu která by měla vydržet měsíc, nebo rok. Kupuješ si kartu o které nevíš jak dlouho vydrží. Stejně jako to nevíš u nové, ale tam platíš zároveň i za to, že prodejce zaručuje nějaké řešení pokud se pokazí dříve než za dva roky.
    GAF
    GAF --- ---
    LOPIK: to s tebou teda nesouhlasim.

Říkam: vem to z druhý strany, ty máš rád počítače ne? Vem si, že si od někoho koupíš použitou kartu za 2,5 a za měsíc se ti vysype. Nepřetaktovával jsi, vypadala dobře, nikdy jsi s počítačem problémy neměl... taky si řekneš: "Njn, tak vo co de, to bych přece byl křivej, kdybych chtěl zpátky nějaký vyrovnání. Kupoval jsem si kartu která měla vydržet jenom měsíc a že jsem si myslel, že mi vydrží aspoň rok a pak ji zase prodam, njn asi jsem moc důvěřivej."
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    GAF: Já ti nevím, možná jsem deformovanej, že to vidím i z druhý strany, ale tohle co ty po druhých vyžaduješ třeba já osobně vnímám jako dost neslušný a křivý. Něco sis koupil, nějak jste byli domluvení, to všechno proběhlo. OK pak se stalo co se stalo.. Můžeš třeba chtít slevu - budiž, to je v pořádku.

Jakmile se ale začneš odvolávat na nějakou morálku nad rámec dohody - tohle je už takový nic moc.
    PIZI
    PIZI --- ---
    LONESTAR - Nevím o tom, že bych něco takového implikoval.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    PIZI: BTW - proč stále implikuješ, že ten, kdo najde kupce na 7 let starou myčku, která vydrží v provozu 1,5 měsíce za 2500,- Kč, je svině???
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    PIZI: chápu, že chceš žít v jednoduchém sluníčkovém světě, kde jsou na sebe vždycky všichni hodní - doporučuju Neználkovo Sluneční město nebo Klíčové hnutí Táni Fischerové :)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    LONESTAR: přesně. Záleží na úhlu pohledu.

GAF: si na to někoho pozvi, třeba půjde opravit, může to být jen nějaká maličkost z pár korun. Myčka nemusí být úplně na odpis.
    PIZI
    PIZI --- ---
    LONESTAR - Chceš žít ve světě, kde tě vždy napadne, že ten druhý může být svině? :-)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    PIZI: chtěl bych žít ve světě, kde se jak prodávající, tak i kupující dobrovolně dohodnou na vzájemně akceptovatelných podmínkách... a ve kterém je kupující schopen posoudit za co dává svoje peníze, co za svoje peníze dostane a zda mu to za to stojí.

Kdybych to otočil, tak GAF může být taky pěkný vychcánek, který chtěl levně koupit starý křáp, který mu bude sloužit jako nový - a když tomu tak není, tak se snaží ze sebe udělat světce a z prodávajícího hajzla... (nic osobního, GAFe :) formulace je schválně volena takto tvrdě, aby podtrhla "rozdíl náhledu")
    STRYX
    STRYX --- ---
    Osobne mi to prijde, ze je to proste pech (pokud ten clovek nebyl skutecne zaludny aby usil na Gafa vedome boudu), ktery se statisticky obcas pri koupi stare veci stane. Mesic a pul mi osobne prijde na hrane. Myslim, ze od toho prodavajiciho by bylo hezke kdyby nejak reagoval. Byla by to takova kultivovana slusnost. Na druhou stranu, pokud ma nazor, ze uz to neni jeho zalezitost, tak me to zas tak nesokuje.
    PIZI
    PIZI --- ---
    STRYX: Morální právo má v zásadě kdykoliv. Cílem není rozhodnout kdo je zlý, ale spíše zamyslet se jak by to bylo lepší.
    STRYX
    STRYX --- ---
    PIZI: Mozna je to proto, ze tou otazkou implikujes svym zpusobem cernobile hodnoceni situace. Problem je v tom, ze ta hranice mezi idealismem (mel by se angazovat) a pragmatismem (po jake dobe jiz prodavajici neni zodpovedny za 7 let starou mycku) je nezrejma. Proto je cena nizsi pri prodeji stare veci, protoze obsahuje risk, ze se vec rozbije. Nikdo nevi kdy presne. Nakonec je to o osobnich predstavach kazdeho, dohode pri koupi atd. Kdy ty bys rekl, ze by prodavajici jiz mel "moralni" pravo se od tehle mycky distancovat? 3 mesice? Pul roku? Rok? On si mysli, ze mesic a pul je dost. Lze legitimita takovych nazoru nejak srovnat?
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANNAWA: Ano, není to něco co by bylo možné napadnout jako špatné, ale to co by rád GAF lze popsat jako lepší.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PIZI: vím, na co se ptáš. Mně se taky líbí, když se k sobě lidé, včetně těch, co od sebe něco kupují, chovají slušně. Ale tady v tom případu nějak nic neslušného nevidím. Něco jiného by bylo, kdyby Gaf přivezl myčku domů, ona hned nefungovala a prodejce by od toho dával ruce pryč. Ale to není tenhle případ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam