• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PIPLA: HANELA: Taky jsem měla na základce spolužačky (v družině) dvojčata -jednovaječná... My jsme je odlišit dovedli...učitelé nikoli...Tenkrát mi to přišlo super... po letech jsem se s jednou setkala na dalším stupni vzdělávání... a dodatečně si myslím, že by pro ně asi bylo lepší, kdyby chodily každá do jiné třídy... Myslím, že tam byl i hodně náročný jev "pořád spolu" - těžké se pak vymezit....
    HANELA
    HANELA --- ---
    PIPLA: jj, to musí být hrozné, když nejsi TY, ale "která ty jsi".
    Měla jsem v dětství v sousedství dvojčata, nerolišitelná pro nás, kamarády, kteří jsme je vídali jen občas. A vždycky to bylo stylem...Ahoj, ty jsi který? Petr nebo Pavel?.....
    Ale zase na to asi byli zvyklí?
    TALENKA: aha, spatne jsem to pochopil.
    ono je asi neco jinyho, kdyz jsou to dve holky/kluci nebo parecek. Pochybuju, ze spolu budou furt. Alespon za me na zakladce spolu kluci a holky moc nemluvili.

na druhou stranu psycholozka s tim treba nake zkusenosti ma. Ja vim houby ;)
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    V tomto klubu mohu poskytnout názor jednovaječného dvojčete, když dovolíte :-)
    TALENKA: ahoj.
    z vlastní zkušenosti jednovaječného dvojčte bych ti doporučila, aby chodilo každé dvojče do vlastní třídy. Tím v každém podpoříš jejich individualismus, jedno se nebude moci spoléhat na druhé, budou si muset najít vlastní kamarády a každé prostě pojede za sebe.
    Samozřejmě to budeš mít složitější ohledně úkolů, rozvrhu, schůzek, výletů apod. to je jasný, ale já prostě cítím, že jsem ve škole nic neřešila, protože všechno měla v pořádku sestra a jí jsem se zeptala, jaký byl úkol, ona věděla, co je potřeba do školy apod.
    Další věc: Učitelé nás naprosto vůbec nerozlišovali (celých 9 let), vždy to bylo - ony, nikdy ta, nebo ta. Když jedné něco nešlo, automaticky to nešlo oběma. Jedna udělala to a oni nemají sílu rozlišovat, která z nich to udělala.

Za další: Neměly jsme téměř žádné kamarády (a tím trpím vlastně dodnes), protože jsem měla tu nejlepší a nejspolehlivější kamarádku - moji sestru, se kterou jsme největší kamarádky doteď. (Ta mi teď emigrovala do USA a já jsem tu teď sama, bez kamarádky).

Jak to bylo: Se sestrou jsem chodila do stejné třídy od první třídy až do kvarty s tím, že už v páté třídě jsme si moc dobře všichni (včetně rodičů) uvědomovali, že to není dobré a že bychom se měly rozdělit, ale prostě se to podařilo až po kvartě (takže jakoby po devítce).

Možná můžeš udělat kompromis - nižší stupeň základky zkusit absolvovat společně a můžeš pozorovat na tvých dětech, jestli jedno z dětí využívá to druhé a tedy "trpí" tím, že jsou spolu, nebo to na ně prostě nemá vliv a můžeš je s klidným srdcem nechat chodit do jedné třídy společně.

(Na počtu kamarádů to moc pozorovat ale asi nejde - neboť kamarádů jsme měly samozřejmě spoustu, ale nikdy to nebyl nějaký opravdový kamarád, protože jsme ho prostě nepotřebovaly).

To je asi tak ve stručnosti, co mne teď rychle napadá :-)

Kdyby někdo chtěl vědět pohled jednovaječného dvojčete na nějakou věc, tak ráda popíšu, jak jsme co cítily a pod. (třeba doteď většinou mluvím v množném čísle:-)
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    AVATAR: oni nebudou mít odklad, podle testů jsou připraveni do první třídy. pominu tedy logopedické problémy s r/ř a sykavkami. Asi jsem se vyjádřila nepřesně - nejde mi o odklad, ale o to, když oba půjdou zaráz, jestli je divná psycholožka, když říká, aby šli každý do jiné třídy A x B, nebo já, když mi připadá logičtější, aby byli ve třídě spolu.
    TALENKA: nevim, vzhledem k tomu, kdy se narodila ta moje, pujdou o rok pozdeji obe.
    osobne si myslim, ze za rok navic ve skolce se na tebe syn zlobit nebude. Skola je opruz :D
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    Můžu se zeptat, jak to máte s podporováním individuality u dvojčat? U mně je to asi trochu jinak, protože nejsou stejného pohlaví a jsou tedy jako oheň a voda nejen vzhledově, ale i povahově.
    Ale trochu mě vyděsila dětská psycholožka na besedě pro předškoláky, kde jsem se ptala (hypoteticky), jak řešit, kdyby jedno dvojče bylo zralé na školu a druhé potřebovalo odklad. tak doporučila je dát jednoho do školy a druhého do školy, ne aby jeden na druhého čekal. To chápu, i když si myslím, že by ten ve školce trpěl. Ale mně doporučila, abych každé z dětí, pokud je to možné, dala do jiné paralelní třídy - tedy jedno do áčka a druhé do béčka. Aby se nesrovnávali mezi sebou. A to mi připadá hnané až ad absurdum. A nemíním to udělat. Už jen kvůli tomu, abych (společně se starším bratrem) neřešila troje různé úkoly, třídní schůzky, výlety a pod. - a trochu si to ulehčila. Jak to vnímáte vy?
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    DOCTOR23: úžasní, ti se povedli :D
    LORAIN: tak vitej :)
    jednivajecny tu, myslim, jeste nikdo nehlasil ;)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Hlásím se do klubu - jednovaječní kluci, téměř 4měsíce, narozeni 33+2 sekcí v Podolí, doma jsou od 36+0
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    AVATAR: nojo, já taky nic neudržim :-)
    TANAIS: vsak pise dva tydny :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    DOCTOR23: a kdy vás pustěj domů?
    DOCTOR23: vlasaci :)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    TANAIS: už maj 2,1kg..:)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    DOCTOR23: ty jo, to už jsou obříci :-)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    tak první společné foto...:))
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    TANAIS: díky,kluci se maj dobře,už mají skoro 2kg,dneska byl matyášek poprvé celých 24h bez vapothermu,takže super zpráva..ještě tak cca 14 dní a budeme je mít doma..;)
    TANAIS: chapu ;)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    AVATAR: mám 160 cm. EW jsou dost těžký na to, že se mi kočár jinam než do auta nevejde a vždy, když chci jít v praze někam kočárem, musím nejdřív kluky dopravit k autu, vyndat kočár, posadit je do kočáru a při návratu absolvovat to samý, akorát obráceně.. :)
    TANAIS: no me teda nakladani ew prijde tak jednoduchy, ze o nicem jinym ani neuvazuju. Ale to ti asi moc nepomohlo, vid :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam