• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    TRISSIE: zatim jsou tam měsíc a 19 dní,ještě se musí naučit samostatně pít a pak už půjdou domu..;)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    mně přijde velmi smutné, že současnost považuje za handicap mít od těhu sourozence a je tedy potřeba je rozdělovat jak jen to půjde aby se přizpůsobili ostatním co se narodili samostatně :o/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCTOR23: super! jak dlouho nakonec si pobyli v nemocnici?
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    tak už brzo půjdou kluci domu....;)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    TANAIS: plně s tebou souhlasim, uděláme to s klukama úplně stejně..;)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRISSIE: Tohle by mě docela zajímalo...Jak to máte s rozlišováním jednovaječných dvojčat...
    Ty spolužačky, co jsem měla - dokážu je rozeznat, když jsou spolu...v zásadě bez problémů...ale když potkám jen jednu, tak děsně tápu...
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    TRISSIE: myslim si, ze kdyby dvojacata vyslovene chtela, aby je bylo mozne od sebe odlisit, tak si to snadno zaridi, jinym ucesem treba, nejakymi jinymi doplnky, nausnice u holek, jine hodinky. Proste nejaky typicky znak se da vymyslet vzdycky.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: o tom poznávání jsme nedávno mluvily s kamarádkou, která má taky dvojčata. Je toho názoru, že prostě dva "kusy" si někteří lidé budou plést vždycky - že Pat a Mat jsou úplně jiní stejně jako Křemílek a Vochomůrka a stejně je prostě rozlišuje jen někdo. Někdo se prostě ani nesnaží.
    Naši hoši si sice podobní jsou, ale jeden má o půl kila víc, což v současné době představuje víc než desetinu jejich váhy, a je prostě znatelně větší. I jméno má takové, že to zapamatování usnadňuje. Kdo chce, ten je rozlišuje, kdo nechce - včetně jejich tříletého bratra - se prostě ani nesnaží :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TALENKA: zvlášť když máš dvojčata každé jiného pohlaví...

ale ptala ses obecně na názor dvojčecích rodičů. A holt jsme tu některé i od jednovajek :-) a PIPLA to taky popisovala z pohledu jednovaječného dvojčete.
    A co se týká přístupu učitelů, já se ani nedivím, že někteří, zvlášť na druhém stupni, když s dvojčaty tráví třeba jen jednu dvě odborné hodiny týdně, ty jednovajky od sebe nedokážou poznat - vždyť dost často jednovaječná dvojčata popisují, že i jejich blízcí kamarádi měli občas problémy je rozeznat. Tak to logicky skončí u "vy dva/dvě".
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    TRISSIE: jasně, proto pravidla, která jsou doporučovaná pro jednovaječná dvojčata, asi nemusím aplikovat na dvojvaječná tak striktně...
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    TRISSIE: no, to asi zase jo, dvojvaječný dvojčata jsou v tomhle opravdu asi něco jinýho...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TALENKA, TANAIS: když vy máte, holky, dvojvaječný dvojčata, což je zase něco trochu jiného, než jednovajky. A u těch jednovaječných, které nemají "ani vlastní podobu pro sebe", je to řešení (a budování) individuality o trochu složitější.
    Vždyť třeba jednovaječná dvojčata se ani velmi dlouho neumí poznat v zrcadle nebo na fotce - i pro ně samotné je jejich vlastní obraz to "druhé dvojče".
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TANAIS: Předesílám, že nechci prudit, jen mě to zajímá - co když jeden chce tam,kde je sourozenec a druhý naopak tam chce být sám.... A to nemusí být dvojčata... Jak to řešíte? Řešili by jste?
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    TALENKA: já bych tomu dala volný průběh. Když chtějí být spolu, ať jsou spolu, pokoušela bych se je motivovat do věcí, které jim jdou individuálně. I u různě starých dětí to často bývá tak, že sourozenci chtějí tam, kam chodí ten druhý. Já osobně je striktně rozdělovat nebudu, ale pokusím se je motivovat v tom, v čem budou vynikat individuálně, pokusím se jim tak dát možnost, aby se rozdělili. Když budou chtít.

Ještě jedna věc mě napadla v souvislosti s tím, co psala Pipla. Ano, je pravda, že na sebe můžou být dvojčata navázaní až příliš a že když jsou spolu, nemají kamarádku. Ale to je složité. Nikde není psáno, že když by byly každá v jiné třídě, měly by kamarádku. A je docela i klidně možné, že kamarádku by měla jen jedna a ta druhá by tím dost trpěla. To bych prostě neriskovala...
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    TANAIS: jj, v naší škole se otvírá paralelně A a B třída.
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    Děkuju za názory. Já vnímám svá dvojčata tak, že se brácha a ségra ocitli nějakým nedopatřením společně v břiše. Nejsou si podobní vizuálně ani povahově. Není nikdo, kdo by je zaměnil :D
    Srovnávat je ve škole budou tak jako tak - se starším bráchou - a i ten je povahově úplně někde jinde, my holt neumíme kopie, jenom originály :D
    Martin má své kamarády, Bára má své kamarády a doma tvoří s tím starším prostě kompaktní smečku :D
    Dám je do jedné třídy, už proto, že na tu paní učitelku mám velmi dobré reference. A pak se uvidí. Rozhodně ji poprosím, aby nemuseli sedět spolu v lavici, pokud nebudou chtít. Díky za upozornění na to "brácha to umí a ty ne", abych ani já to neříkala.
    Zatím prosazování individuality v rámci kroužků ztroskotává, protože oba chodí do taneční přípravky (a tvoří fakt krásný pár :D) a výsledek je, že mě starší bratr ukecal, aby tam mohl chodit taky. Naopak starší chodí do skauta - a dvojčata tam nutně potřebují taky :D
    takže zatím vede nátlak skupiny před potřebou seberealizace a individuality :D
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TANAIS: Ale jasně. Nepsala jsem, že je od sebe budu oddělovat (a rozhodně ne v případěch, kdy by jim to mělo být na škodu), ale že budu jejich individualitu podporovat.
    Zatím jsou jim necelé 4 měsíce, takže plánovat si to můžu, jak chci, čas stejně ukáže ;-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LORAIN: no, přijde mi, že tohle se má dělat s rozumem. Ideálně nechat tomu volný průběh. A spíše než od sebe oddělovat děti neustále nutit okolí, aby k dětem přistupovalo individuálně. Jednou to dvojčata jsou, tak proč se snažit o to, aby to dvojčata nebyly?
    Já mám dvojvaječný kluky. Je každý úplně jiný. A stejný věci mají, nejčastěji stejné typy jiných barev. Ale víš co, zatím rozhoduju já o tom, co budou nosit, ale ona brzy přijde doba, kdy budou chtít mít stejný tričko jako brácha nebo ne. Na první stupeň půjdou určitě spolu. Nejspíš i na druhý. Nebo možná na gympl když jim to půjde. Ale když už se v břiše museli dělit o místo a museli kvůli tomu, že byli dva, na svět dřív, tak proč jim nenechat tu výhodu, že toho parťáka budou ve třídě mít. Alespoň do začátku.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    TALENKA: a neporadila Ti rovnou, aby jsi do Ačka dala svoje áčko a do Béčka dala svoje béčko? Aby to bylo jako správně rozdělený? :-)
    Podle mě je to ad absurdum. Nebudu svoje syny takhle rozdělovat a když jeden bude "muset počkat", počkají v ideálním případě oba.
    Dvojčata jsou na sebe navázaní, prostě bych jim to neudělala. A to, aby se mezi sebou nesrovnávali, není na nich, ale na učitelce. Takže bych v první řadě vedla pohovor s učitelkou a zjistila, zda má zkušenosti s dvojčaty, zda si uvědomuje, že nesmí používat věty typu "brácha už to umí, ale ty ještě ne". To je skutečně na učitelce, jak ty děti povede a jestli bude srovnávání podporovat nebo jestli je motivuje jinak. Děti spolu samozřejmě soupeří a já myslím, že je v pořádku, když se sourozenci mezi sebou srovnávají. Nesmí to ale dělat učitelka. Nehledě na to, že by sis to zkomplikovala s úkolama, s výletama, no zkrátka úplně se vším. Jo a mimochodem - ve vaší škole se otevírají 2 první třídy? :-) Psycholožka je divná.

PIPLA: no, nutno říct, že kdyby k tomu takhle přistupovali ve škole k mým klukům, tak tam udělám slušný bordel :-) Já myslím, že je to dneska trochu jiné. Dvojčata jsou častější a ty přístupy se dneska už taky trochu liší.
    Je kldině možné, že ani kdybyste byly rozdělené, neměly byste jinou nejlepší kamarádku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LORAIN: já mám taky v plánu, pokud tedy Bůh dá a s těma našima jednovajkama se doklepeme k porodu, podporovat individualitu. Stejný oblečení asi nějaký mít budu, na parádní příležitosti, ovšem vzhledem k tomu, že jinak mám kompletní výbavu po mono-dítěti, tak holt budou nosit, co se doma najde, dokoupí či jinak sežene.

A do školy bych je taky pak jednou chtěla dát do různých tříd, ovšem jen za předpokladu, že u nás v té době otevřou dvě třídy, a to nikoli ve směnném provozu. Momentálně je tu totiž základka jen s prvním stupněm a jen jedna třída v ročníku, a abych jen kvůli individualitě dětí jedno vozila do školy v jiné vesnici, no tak to by mě mohli milovat. Zas ocamcaď pocamcaď, troje třídní schůzky ano, ale v jedné, maximálně dvou budovách (až bude starší na druhém stupni jinde), ne ve třech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam