• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    SLOVA
    SLOVA --- ---
    AVATAR: a ty zoubky:)) nadherni bobci!
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    AVATAR: boží...a ty modrý oči...:)

rostou :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    už s nima začíná bejt sranda..;)
    SLOVA
    SLOVA --- ---
    DOCTOR23: no uzasni jsou!:))
    DOCTOR23: trenujou usilovne :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    prodám 2 korbičky na easywalker....
    KORBIČKY EASYWALKER (3639535548) - Aukro - největší obchodní portál
    http://aukro.cz/show_item.php?item=3639535548
    KATIA
    KATIA --- ---
    KACHNY: tak to je dobrá varianta ;-) pořád je tam maximum těch 180 dní (ne do porodu, ale do 8 týdnů před plánovaným termínem).
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    TRISSIE: aha ale ja em otehotnela v srpnu a nova smlouva mi zacala 1.9. takze by to mozna proslo :o)
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: on je to fakt úlet, jedný mojí známý se zase naopak podařilo, že čerpala z plného úvazku, kam nastoupila před první mateřskou (!) i z půl úvazku, kde dělala od té doby po tři děti (třetí neplánované, takže nějak ukončila poměr v tom původním zaměstnání, ale na tu ochrannou lhůtu jí to dalo).
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: právě jsem se vždy setkala s tímto výkladem, že se to bere poslední smlouvy. je to sprostý, o tom žádná, pokud má člověk odpracováno atp.
    ale myslím, že se tak dá opravdu vyložit ten odstavec, protože se tam celou dobu mluví o době, kdy je jžena již těhotná...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Ovšem teda podobný případ jsem řešila s jedním místním ID a ta se na úřadě práce dozvěděla, že
    Prý to tam řešilo x lidí, nějaký kontrolní odbor a opravdu na PPM nárok není. Aby se ty doby sčítaly, musela bych být těhotná už v předchozím zaměstnání :(
    tak nevím, podle mě zákon mluví dost jasně, ale výklad asi tak jasný není.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: ochranná lhůta by se měla sčítat ze všech zaměstnání, průběžně se čerpá a zase obnovuje:

zákon o nemocenském pojištění
    § 15
    (2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KACHNY: bere se rozhodné období a nebo poslední smlouva. přeřazení by záleželo asi na tom, jak máš přesně popsanou pracovní smlouvu. ale jak jsem psala, pokud bys objektivně práci nemohla dělat, ale nebylo to na nemocenskou, tak sedíš doma a dostáváš plat. vyhození ve zkušebce, tedy řekněme po 2 měsících práce, znamená, že musíš do dvou měsíců nastoupit na mateřskou - nevím v kolikátým jsi měsíci, jestli bys to stihla...? jinak nebudeš mít nárok na mateřskou, ale až na rodičák. a nebo bys musela rychle sehnat nové zaměstnání...
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    KATIA: v Praze jina pozice neni ( jako ze vubec neni jina pracovni pozice kam by me mohli preradit a nemuzou me preradit do Decina?
    to ze by me vyhodili ve zkzusebce by me ani moc netrapilo. Ja myslela ale ze se PPM vypocitava podle platu a ne podle smlouvy, pokud by to bylo podle smlouvy tak je to bajecne prozoze tam ma ten plat vyssi nez v predchozi smlouve
    KATIA
    KATIA --- ---
    KACHNY: nárok na mateřskou se ti bude brát podle poslední smlouvy, tzn. že budeš mít ochrannou lhůtu ve stejné délce jako kolik si na tuto smlouvu odpracovala. tedy musíš splnit nárok pojištění 270 dní (to zjevně máš), ale!!! jakmile skončí tvoje pracovní smlouva, tak ti běží ochanná lhůta. ta je maximálně 180 dní, ale je kratší, pokud je kratší i předchozí pracovní smlouva. v této lhůtě musíš nastoupit na mateřskou, čili 8 týdnů před porodem.

pozor zkušební doba tě nechrání před skončením ze strany zaměstnavatele, ani když si těhotná. čili být tebou bych to doklepala do konce zkušebky a pak požádala o přeřazení na jinou práci, pokud nebudou mít, tak je to překážka na straně zaměstnavatele, budeš doma a dostávat průměr mzdy.
    bacha teda, jsi podle mě v hodně rizikové situaci. IMHO se ti bere pro tu ochrannou lhůtu jen ta poslední smlouva, i když je u stejného zaměstnavatele, ale to nevím jistě.
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    BALAENA: jo to prave jo nastoupila sem 1.9.2012 se smlouvou na 1 rok, ale misto prodlouzeni udelali novou smlouvu a znovu i se zkusebkou na 3 mesice, puvodne sem to chtela vyuzit na hledani nove prace, ale se jaksi zmenilo
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KACHNY: měla bys pak vůbec nárok na mateřskou? vyjde ti odpracovaná doba?
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    mam dotaz resim ted to ze v praci je to ponekud neunosne ( zima, kolega co po me jeci, noseni tezkych veci atd. ) zkratka neni to ideal, doktor mi navrhoval neschopenku, ale mam 9 leteho sna a vychazky 6 hodin denne sou des tedy a do jara bych asi zesilela.. ale sem ve zkusebce ( misto prodlouzeni smlouvy mi udelali novou opet ze zkusebni lhutou ) tak o tom uvazuju na pracaku bych i podporu mela asi o 1000 vyssi a nemusela resit ze se nestihnu vratit domu z vyletu, nebo z oddilu kam vodim syna. No ale problem je v tom ze se mi nedari nikde dohledat jestli se podpora v nezamestnanosti zapocitava do vypoctu PPM nebo nezapocitava stejne jako nemocenska .
    LORAIN: a to si pamatujes, nebo ti to rikala maminka?
    Jakoze ja se s brachou taky furt rval, ale jestli jsem ho v roce kousal, to uz si fakt nepamatuju :D

Asi na Simona vezmu ostrikovac. Kdyz to funguje na kocku, tak proc by ne na dite. Jenze jemu se to bude urcite strasne libit. Tuhle jsem mu hodil mokrou zinku pres hlavu a on se na to tvaril jako na nejvetsi slast ;)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    SLOVA: my se s bráchou rvali jako koně, ale nikdy nekousali. Starší syn taky nekousal, zato jednou z těch zubů doslova ryl pusou v písku, jak hledal úlevu. Ale tihle mrňousové, ti koušou, na koho přijdou. A nejvíc sebe navzájem :-(
    A s tím Ne! To se nedělá! jsou vtipní. Kdykoli se rozhodnou, že polezou na schody, do kytek, do záchodu ... Vždycky to doprovází důrazným Nenenene!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam