• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    JUGI
    JUGI --- ---
    SUCUBIS: hm, pokud bych to bral podle sebe, tak nejvic dlouhodobych kamaradu s kterymi se stykam je ze zakladky a to z duvodu ze jsem ji mel blizko bydliste. Z prvniho stupne si nepamatuju nic (fakt, jen jak me vodila babicka a pat fotek ucitelu). Jsem taky dost prakticky, proto nechci byt taxi svych deti. Ucitelky me nikdy nestvaly, i ty drsne, mely me rady, ptze sem asi nebyl uplne blbej a nedelal sem potize.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    JUGI: jako pro me je to hudba daleke budoucnosti, jelikoz priserka jde teprve v zari poprve do skolky, ale mela jsem predstavu, ze bude chodit do zakladky ktera je pridruzena ke skolce, pripadne co nejblize bydlisti, ucitele stejne clovek pozna az casem a ne z letmeho setkani, vyzdoba se zmeni behem let a kamaradi prichazi a odchazi, ale ja jsem dost prakticka osoba (svoji zakladku jsem nenavidela a nejvic mi dala ucitelka, ktere se bali vsichni a nikdo ji nemel rad, byla uzasna a donutila me pracovat)
    JUGI
    JUGI --- ---
    Vybírali jste někdo již základní školu? Nechci zlehčovat složité multikriteriální rozhodování matky mých dcer ale myslím si, že nejdůležitější jsou sypatičnost učitelky/učitele, možnosti mimoškolních a školních aktivit co dcery baví (sport, výtvarná výchova) a v neposlední řadě aby základní škola byla co nejblíž bydlišti. Ta blízkost bydliště je dle mého podstatná neboť s kamarády se mohou stýkat i mimo školu a vytvoří si jiný typ kamarádů než jen ty z lavic co je tam rodiče vozí autem. Internet je plný názorů na tu a toho ůču a chápu, že i hezké barevné prostředí jim pomůže nenezošklivit jim dalších minimálně patnáctlet trvající studium. Nebo je to fuk, jak to bere většina otců, dyť se jedná o základku..
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TANAIS: To my právě rozhodně do půl roku, možná i dýl. Jak byli mrňaví, šlo to. Pak už jim dole lezly nohy a stejně jsme je ještě zavazovali.
    První rok mi taky přišel fajn, na intermediálu kluky navykli na tříhodinový režim, byli jak hodinky. Zpočátku super, po roce mi to začlo dost lézt krkem :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LORAIN: my zavinovali tak do tří měsíců určitě.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    TRISSIE: já monitory dechu neměla. V porodnici mi nikdo neřekl, že by je v mém případě pořídil. Měla jsem na hlídání sestry z Podolí z intermediálu ze začátku, které kluky znaly od narození. Chodily pomáhat. Takže nějak... na monitory dechu ani nedošlo... nikdo mi je necpal :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    XINDL: Naši kluci byli v inkubátoru a na intermediálu. Domů šli po měsíci. Spala jsem s nima. První tři měsíce jednoznačně v zavinovačce. A pak jsem občas dělávala to, že jsem si lehla, mimino položila na sebe a dřímala. Řval jeden, vzala jsem si ho, usnuli jsme, pak začal řvát druhý, vyměnila jsem mimina a tak jsem to praktikovala. Když začali řvát oba, jeden skončil u manžela. Přešlo to a uklidnilo se to v podstatě samo :-)

Mně přišlo, že ten první rok byl docela klidnej. Ale kluci byli na umělým. Přes den s námi spali v místnosti, byli zvyklí na hluk... Prostě tak nějak... v pohodě, no... pochovala jsem je, když to potřebovali. Šak to byli mimina. Tak proč ne :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    XINDL: souhlasím se
    ZARZAROSA: taky mám dvě holky,funguje to u nás takto: musím vychytat ten správný čas na spaní.Maruška chodí pravidelně o půl hodiny dřív než Stella, což je i dobrý, protože když jsem sama doma, jednu uspávám a druhá si hraje.Jakmile první uspím, druhá začíná být mrzutá a jdu na ní.Teď už jim je 6,5 měs. bio a 4 korigo.Takto to funguje posledních 14 dní, dřív to bylo tak, že Maruška celkem v klidu usnula mezi 20-21h ale stella prostě ne.Byla unavená, ale přesně jak říkáš, nosila jsem jí a po položení do postýlky začala řvát.Tak to nejdřív probíhalo tak, že jsem jí nosila v šátku až do prvního nočního kojení kolem 24h, pak už jsem jí dala spát do postele a spala v pohodě.Postupem času jsem jí začala přesunovat z šátku do postele, jakmile v šátku tvrdě usnula-to poznáš. Teď už jí nosit nemusim, usíná stejně jako Maruška. Měla jsem pocit, že když se chce chovat a chce mi být nablízku, má k tomu důvod a já bych jí to měla dopřát.Tak jsem jí to dopřávala a rozhodně se nestalo to, že by si na to zvykla a potřebovala to pořád. Naopak teď v noci spí mnohem líp než Maruška- chodí spát před 21h a vzbudí se na kojení kolem 2 ráno a pak až kolem7-8 ráno. Maruška je schopná vzbudit se i 5x za noc (spíš k ránu).Chování se určitě nebojte a pokud to chce, dopřejte mu to.
    ZARZAROSA
    ZARZAROSA --- ---
    XINDL: souhlasim se vším s TRISSIE
    mám 2 holky, každá jiná. Jedna usínala v klidu sama, druhá se chtěla chovat. Chovali jsme a vyplatilo se. Do roka nemá vůbec smysl uvažovat ve smyslu "aby si nezvykla" spíš je důležité (podle mne) aby si právě zvykly na to, že když je nepohoda, je máma nebo táta vždycky poblíž. Nám se to vyplatilo. Od roka jsou obě samostatné, fakt.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Taky jsme zavinovali. Dost dlouho.
    Na zklidnění a usínání to dost fungovalo. Na spaní celou noc moc ne, to chlapcům nejde doteď. A že mě to v jejich 2,75 letech štve velmi!
    DUFFKA
    DUFFKA --- ---
    TRISSIE: to ja vim, jen jsem chtela "vypichnout" co nam nejvic pomohlo... jeste taky bily sum. Ale treba to pohupovani holky spis rozcilovalo...
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    my sme praktikovali zavinovani a bilej sum, do te doby nez se hoky zacaly mlit spaly v jedne posteli pak uz kazda ve svoji ( driv sme ji nemeli tak nebylo kde ), ale pres den spaly na rozlozenem gauci ( zablokovane pohankovym valcem ).
    KATIA
    KATIA --- ---
    XINDL: nám se na uspávání mini miminka, tak do těch 4 měs hodně osvědčila hacka - navíc to jaksi šetří záda a uvolňuje ruce. ale ne vždy se to domů vejde, no... ale jinak vás nechci strašit, náš ben tak od 4 do 6ti měsíců usínal v klidu sám v postýlce v ložnici, od té doby ani ťuk, musíme být s ním (ale zase spí většinou celou noc, tak nějak od těch 7mi měsíců, takže za mě dobrý).
    TRISSIE: jsme meli pripinaci na plenu.

Treba je to taky tema zkusenostma. A ja byl na nevyspani vzdy haklivej :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XINDL: do půl roku děti nejde rozmazlit!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    XINDL: u polštáře je akorát problém v tom, že přes něj nefunguje monitor dechu, a to bych si teda u nedonošeného dítěte v tomhle období netroufla, přeci jen SIDS je u nedonošenců výrazně častější (až do těch 6 měsíců korigovaně) než u donošených dětí.

Možná mu dělá problém ta manipulace? Ne všechny děti zvládnou být přesouvané, když usnou, a rozhodně ne v té první fázi. Takže bych experimentovala tam, dát ho do postýlky a závěrečnou manipulaci provádět v postýlce (včetně třeba hlazení, mazlení, držení za ruku) a uspávat dítě už ležící v postýlce, nedovolit mu usnout na ruce předtím, než má být přenesené do postýlky.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: treba u nas :)

neprodavate nekdo golfky za rozumny peniz ?
    XINDL
    XINDL --- ---
    Jinak, nam nevadi nevyspani, na to jsme se uz celkem adaptovali a nasli si v tom system, kdy se aspon nejak prospime a dokazem fungovat. Mame spis obavy z toho, aby se Jonas nenaucil, ze se usina v naruci a ze pokazde, kdyz si zarve, tak u nej hned nekdo bude a "zachrani ho". Ale jak psala Trissie, je to na nej asi jeste brzy a momentalne si ten kontakt muze vymrcovat
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: vidíš, a já těch rodičů se spícími dvojčaty znám docela dost... zvlášť teda těch, co mají k těm dvojčatům jedno o něco starší dítě, asi ty malé potvory víc chápou, co si můžou dovolit a co už ne :-)
    XINDL
    XINDL --- ---
    TRISSIE: Tak on po tom koupani a krmeni usina v naruci, je klidny a spi, ale jak ho polozime do postylky, tak je to pro nej konec sveta. Potom, po te desate uz funguje celou noc v pohode, kdy se probudi, naji se a zase usne v postylce. Je to prave jen o te dobe po koupani (tzn. mezi sedmou a devatou). Jinak pouzivame zabalovani, "šššššššššššššš" metodu, dudlik a zpivame, nic mu ale nezabira pokud zjisti, ze je v postylce. Zkusime tedy ten satek. Jinak jak uz jsem psal, na Justynu to zabira, tu zabalime po odrihnuti, pustime ukolebavky z chuvicky a ona v klidu usne.

AVATAR: ok, diky za tip s polstari, urcite to taky vyzkousime, i kdyz na netu dost pisou, ze dite by melo usinat na rovne podlozce a ne na sikme, tak snad to nebude problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam