STETKA: Jo přesně od Kuby jsem tu informaci měl, jen si nezapamatoval to přesné číslo...
doba úniku formaldehydu je zase dost nejasnou otázkou na kterou jsem nikde nenašel konkrétní odpověď. Např. níže uvedená návštěva 30 let starých prostor a evidentní přítomnost všech těch malých pomocníčků z lepidel ve vzduchu mě docela zarazila.... Rekuperace, nebo řízené větrání je téma samo pro sebe. Údržba a pořádné čištění rozvodů je mnohdy komplikovanou až nemožnou záležitostí a raději se přikláním k difuzně otevřené konstrukci a manuálnímu větrání (když je třeba). Ale proti gustu...
Pokud budeš shánět zmiňované lunární dřevo, tak napiš.
Zpracovávám hlavně toto dřevo a tak se snažím tuhle cestu v čr trochu prošlápnout i ostatním.
Cena je mírně nad průměr kvůli časové náročnosti, což s ohledem na kvalitu a možnost použít dřevo bez chemek tento nadprůměr vyrovnává...
Je pravda že i dřevo kácené mimo novoluní v zimním období při dobré konstrukční ochraně vydrží dlouho, ale musíš se srovnat s tím že se hodně sesychá, praská, kroutí a hmyzákům prostě chutná mnohem víc. No a velká změna tvaru při vysychání zpracovávaného nebo již zabudovaného dřeva není moc příjemnou záležitostí jak pro tesaře tak ostatní řemesla která po něm přijdou.
Je jasné že u nějakého two-by-four to není tak zásadní jako u srubu, roubenky, hrázděné stavby, nebo moderních těžkých skeletů, ale zase je otázka proč kácet strom v plné míze když to jde jinak?...
Ta cena skutečně není tak závratná aby si to člověk při stavbě domu v porovnání s "normálním" dřevem nemohl dovolit a mimo to může ušetřit na práci a materiálu za "ochranný" nátěr proti houbám a hmyzu.
Jiný důvod než cena, spěch při stavbě a neochota přijmout morálnější přístup ke káceným stromům mě nenapadá...