77WHITE: Tak teď už je to jen týdenní dovolená? :-D Troufám si tvrdit že pro nadpoloviční většinu obyvatel je to více než 2 měsíční platy a šetřit na to budou tedy ještě mnohem déle.
Za druhé já bych si třeba připlatil za to abych u linky to okno neměl, protože mi to přijde nepraktické, je to otázka toho, co investor skutečně požadoval...
Taky si stojím za tím, že nízkonákladové stavění nemusí omezovat kvalitu, alespoň já ji ve svých projektech nikdy neomezoval. Prostě si předem stanovým co by měla stavba splňovat a pak se to snažím, co nejlevněji vyřešit. Za cca 250k Kč dokážu postavit třeba 25m2 "garsonky" v přírodě, které mají plný komfort bydlení. Kvalitní materiály, pokud to jde přírodní suroviny, kvalitní zasklení, vyřešeny všechny TM. A hlavně nízké provozní náklady, které stavbu ani uživatele neomezují. A to co mě na tom baví nejvíc, je účelné využití prostoru. Kdo si myslí se že s tak malým prostorem nedá moc vymyslet se šeredně mejlí...
Jinak abych došel k tomu, proč jsem se na to ptal.
Podle mě je spousty architektu RD, kteří v podstatě bez rozmyslu pouze upravují katalogové zrůdnosti (které myslící architekt nemohl vymyslet ani pod vlivem těch nejšílenějších drog). A není to tím, že by ti architekti byli špatný, ale prostě to po nich nikdo nevyžaduje a tohle vydělává. Vtom vidím ten problém.
Já si třeba představuji model, že zákazník řekne co by stavba měla splňovat, jak vypadá pozemek a kolik má na to peněz. Po důkladném probraní s architektem on nakreslí nějakou představu, která se pak může ještě upravovat, ale měl by mít co nejvíce volné ruce, ale zároveň ručit za rozpočet. Součásti rozpočtu by byla i cena za jeho práci.
Stejně snadno se dá dělat i výběrové řízení. Zákazník má pak jakousi garanci v podobě honoráře architekta, že se snaží ty peníze investovat co nejlépe. Zároveň je tam prostor pro to aby architekt si mohl vydělat kolik sám chce, ale musí mít t propojení s realitou. Stejně tak by měl tu stavbu dozorovat, protože kdo jiný zná nejproblémovější místa které je třeba ohlídat.
Tento model je tu ale už bohužel cizí :-(
Alespoň já v době kdy jsem stavěl pro sebe jsem nikoho takového nenašel, takže jsem se do stavby musel chtě nechtě pustit sám.... Za což jsem na druhou stranu rád protože to dělám doteď.