• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DARUMA: ano, proto se často předepisuje jak to má vypadat v regulačních plánech (co by tuším měla mít každá chráněnka definovaný tak jako tak). Nebo rozdělení podle funkcí, na výstavbu smíšenou, zěmědělství apod. Vysloveně specifikovanou ekofarmu, to zní fakt podivně. Definovat kolik objemů, jak velký, okna/sklony/krytiny/povrchy, to všechno je normální, říct že to má sloužit zemědělský výrobě:) Sem zvědavej co ti řeknou, pak to sem schválně dej:) Jestli to budeš řešit přes stavební úřad, vyžádej si ty podmínky papírově s razítkem, ať předejdeš nějakejm průserům když by se vyměnili za pár let úředníci a najednou bys mohl mít problém...

CUKI: vysloveně povinnost nemají, nicméně bez něj jsou stavební možnosti a stavební regulace obce velmi omezený. V praxi ho má v podstatě každej jak píšeš, ty nejmenší občas mají ÚP sdílenej s jinýma obcema právě kvůli minimálním pořizovacím cenám, který pro obci o pár obyvatelích mohou být moc vysoký.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARUMA: no a co tam chceš stavět ty? Pokud se jedná o pozemek určený k zástavbě tak ti mohou mluvit do toho jak stavba vypadá, ale ne jestli je to ekofarma či co... Co si představit pod pojmem ekofarma. Podle mě je to jen líbivý název, aby to dobře vypadalo. Nebo je to nějaký terminus technikus?

77WHITE: Mám pocit že obce tuto povinnost nemají, nebo alespoň neměli, jen to bylo v jejich zájmu. Ona to není většinou legrace za pár kaček, takže kdo jim to může nařídit? Pokud máš nějaké lepší informace sem s nimi to je docela zajímavá informace. Je pravda že teď už má minimálně valná většina obcí (pokud tedy ne všechny) územní plán, ale ještě nedávno jsem se s tím v praxi setkal že neměla. Cca 5let nazpátek...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    77WHITE: Podivně? Já sám docela chápu, že ti na Šumavě v malé vesničce nedovolí postavit cokoliv. :-) Zachování rázu krajiny.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Dokonce ho obce mit musi. Takze pres ten by sis mel zjistit jasnou definici co tim tvurce myslel. (Tzn pouzit webovky a nahlednout do planu a do legendy, nebo kontaktovat stavebni urad).Zni to ale vyslovene podivne, proto se ptam.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARUMA: tak to se pak netýká stavebního zákona, ale územního rozhodnutí, to bude mít každá obec jiné. Musíš na obec zeptat se na UPI (na to maj měsíc) Pokud splníš tohle a pak stavební zákon, tak jsi v pohodě. Většinou se nejvíc dozvíš územního plánu, pokud obec má.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    77WHITE: To mi bylo řečeno realitní makléřkou. Stavět se může, ale za splnění určitých podmínek. Tjn. stavební úřad nepovolí postavit dvougeneracni rodinný barák ale povolí jednopatrovou stavbu s stodolu a stájema. Dává to smysl? Taky v tom plavu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DARUMA: Tos vycetl kde ze stavba musi byt ekofarma?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARUMA: tohle stavební zákon vůbec neřeší. Tedy stavba bude muset, z pohledu tohoto zákona, splňovat to samé jako kterákoli jiná stavba...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Nevíte někdo kde je ve stavebním zákoně definováno jak přesně vypadá stavba určena pro agroturistiku či ekofarma? Chci koupit pozemek na Šumavě, který má část určenou k zástavbě, ale stavba musí splňovat parametry ekofarmy. Díky.
    EGGH
    EGGH --- ---
    Má tu někdo reálnou zkušenost s vlastní tvorbou tzv. "vepřovic" a jejich spojováním vepřovicovou hmotou - tedy bez malty? Jde mi o ideální poměry a složení, jak dlouho nechat cihly sušit a jak je pak ideálně spojovat.
    STROSIK
    STROSIK --- ---
    Bydlení spíš pro poustevníka,ale v Bretani celkem populární
    Kerterre
    https://www.youtube.com/watch?v=8Oq90zUAYFM
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---
    Kulatý dům ze slámy postavila mladá žena na rodičovské s malými dětmi - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/dum-ze-slamy-dreva-a-hliny-0yu-/stavba.aspx?c=A151111_152421_stavba_rez
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Já se fakt nechci bavit o profesi a o tom jak ji vnímáš ty a jak ji vnímám já. Stejně tak o tom co a kdo je střední třída, kdo staví v ČR a o nějakejch ekonomickejch souvislostech. Zaprvý to není můj obor, zadruhý je tohle auditko o něčem jinym, sorry.
    A rozhodně se nechci bavit o tom ilustračním příkladu kterej rozpoutal diskuzi aniž bys znal kontext návrhu nebo klienta, takže zcela bezpředmětnou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SWT: zazdění stávajícího otvoru u novostavby beru taky jako úlet o tom se nepřu. Komplexní řešení problému je u mě taky rozhodující, ale tu evidentně nebylo. Vidím tu tedy problém komunikace mezi architektem a investorem, který by měl dobrý architekt umět odstranit.
    Tedy buď tam to okno opravdu nechtěli protože jim tam vadí a nebo se projekt vinou špatného odhadu ceny architekta prodražil a snažili se najít úspory tam kde se dalo.
    Nechci bez znalosti konkrétních údajů a názoru obou stran cokoli posuzovat, ale okno malé kuchyňské okýnko za 20k Kč je trochu úlet, stejně tak jako unimobuňka za 150k Kč jen v materiálu.

Troufám si tvrdit že mám to nejkvalitnější, co se dalo na trhu sehnat (Uw výrobku 0,73, po úpravě kolem Uw 0,65), ale za to bych měl těch oken několik, proč tedy nekoupili levnější?

Na druhou stranu chápu 77white, že není jednoduché o některých věcech investora přesvědčit. Na druhou stranu pokud vidím, že nejsem s investorem na jedné vlně, tak se na zakázku vybodnu i kdybych za to dostal nevím co. Protože pak bych nebyl spokojenej ani já ani investor...
    SWT
    SWT --- ---
    SWT: Tím samozřejmě nechci tvrdit, že ten člověk nakonec nemohl bejt spokojenej, ale už jenom to, že zazdíval stavební otvor je dmnc.
    SWT
    SWT --- ---
    Jsem teda jenom amatér, ale z celoživotních zkušeností mi přijde, že je lepší řešit věci komplexně než kvůli pracům škrtnout jedno okno bez ohledu na celkovou koncepci baráku. Dle mých zkušeností rozhodování bez kontextu v naprostý většině věci pěkně zmrší, souhlasím v tomhle s 77WHITE.
    Jak u baráků (absolvoval jsem rekonstrukci,a díky tomu, že jsem všechno do důsledku řešil s architektem tak max. spokojenost) tak u mý profese (IT systémy).
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Tak teď už je to jen týdenní dovolená? :-D Troufám si tvrdit že pro nadpoloviční většinu obyvatel je to více než 2 měsíční platy a šetřit na to budou tedy ještě mnohem déle.

Za druhé já bych si třeba připlatil za to abych u linky to okno neměl, protože mi to přijde nepraktické, je to otázka toho, co investor skutečně požadoval...

Taky si stojím za tím, že nízkonákladové stavění nemusí omezovat kvalitu, alespoň já ji ve svých projektech nikdy neomezoval. Prostě si předem stanovým co by měla stavba splňovat a pak se to snažím, co nejlevněji vyřešit. Za cca 250k Kč dokážu postavit třeba 25m2 "garsonky" v přírodě, které mají plný komfort bydlení. Kvalitní materiály, pokud to jde přírodní suroviny, kvalitní zasklení, vyřešeny všechny TM. A hlavně nízké provozní náklady, které stavbu ani uživatele neomezují. A to co mě na tom baví nejvíc, je účelné využití prostoru. Kdo si myslí se že s tak malým prostorem nedá moc vymyslet se šeredně mejlí...

Jinak abych došel k tomu, proč jsem se na to ptal.
    Podle mě je spousty architektu RD, kteří v podstatě bez rozmyslu pouze upravují katalogové zrůdnosti (které myslící architekt nemohl vymyslet ani pod vlivem těch nejšílenějších drog). A není to tím, že by ti architekti byli špatný, ale prostě to po nich nikdo nevyžaduje a tohle vydělává. Vtom vidím ten problém.
    Já si třeba představuji model, že zákazník řekne co by stavba měla splňovat, jak vypadá pozemek a kolik má na to peněz. Po důkladném probraní s architektem on nakreslí nějakou představu, která se pak může ještě upravovat, ale měl by mít co nejvíce volné ruce, ale zároveň ručit za rozpočet. Součásti rozpočtu by byla i cena za jeho práci.
    Stejně snadno se dá dělat i výběrové řízení. Zákazník má pak jakousi garanci v podobě honoráře architekta, že se snaží ty peníze investovat co nejlépe. Zároveň je tam prostor pro to aby architekt si mohl vydělat kolik sám chce, ale musí mít t propojení s realitou. Stejně tak by měl tu stavbu dozorovat, protože kdo jiný zná nejproblémovější místa které je třeba ohlídat.

Tento model je tu ale už bohužel cizí :-(

Alespoň já v době kdy jsem stavěl pro sebe jsem nikoho takového nenašel, takže jsem se do stavby musel chtě nechtě pustit sám.... Za což jsem na druhou stranu rád protože to dělám doteď.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: hele sorry, nebudu s tebou probírat konkrétní návrh, byla to ilustrace nezasvěcenýho rozhodování lidí, co ti sice platí za profesionalitu ale sami se rozhodnou pro znatelně horší řešení ve ve prospěch ušetření týdenní dovolené.
    Já se nízkonákladovostí nezabývám, mě zajímá kvalita prostorová a životní. Extrémní nízkonákladovost se s těmahle kvalitama málokdy slučuje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Tam to tam těch kvalit moc nemáš, když ubráním jednoho pidi okna u kuchyňské linky ta kvalita klesne o 20% :-D

Ne teď vážně, okno bych třeba u kuchyňské linky vyloženě nechtěl. Je to otázka preferencí.. Jinak s tebou naprosto souhlasím. Dům by se neměl podřizovat technologickejm požadavkům. Zase na druhou stranu, pokud to jde by ten provoz bydlení měl být ekologický a ekonomický. A většinou to bez problémů jde. připlatit si za luxus mi nevadí ani z pohledu zákazníka ani z pohledu tvorby pro investora. Jedinné co musím cejtit, že to má nějaký smysl. Já se zabejvám tím nízkonákladovým a provozně nizkorozpočtovým stavitelstvím, takže cena je u mě také důležitá, ale pohodlí a komfort je pro mě neméně důležitý.
    Vysokorozpočtové stavby mě vnitřně nenaplňují, ale to neznamená že to odsuzuji.

Jinak jakých prostorových kvalit si u RD cenníš?

77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: hele, architektura je o nějakym prožitku. Nechci propagovat (ani podporovat) utilitární racionální stavění kde se dům naplno podřizuje jen nějakejm technologickejm, tepelnejm a finančním nárokům. Samozřejmě, všechny tyhle věci se musí brát v potaz, ale je dobrý aspoň někde utrácet, pokud ti to nabídne dostatečnou protihodnotu. Charakter našeho obydlí nás silně ovlivňuje a utváří. Jestli si to klient i přes naše ujišťóvání neuvědomuje, je to jeho věc, možná si to uvědomí za pár let, možná nikdy. Nejsem bůh (nebo klientova žena) abych mu to musel mermomocí nutit, ale ze svejch požadavků na architektonickou kvalitu u jinejch projektů nesvolim ;)
    Kdyby to šlo vyjádřit nějak číslama, tak ten člověk přišel třeba o 20% prostorovejch kvalit toho domu jen tím že ušetřil 20 tisíc:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: no vidíš a v tom je ta podstata 20k Kč za jedno malé okno je fakt obrovská částka. Pro tebe je to málo, ale pro toho co to platí a má tam takovejch kostlivců víc je to ohromná úspora. Otázka je jestli se tohle nedalo řešit už při návrhu. Ono to třeba nestálo to co původně mělo a jak je člověk s hypotékou na krku dost v pr.... Navíc by ho to okno stálo s úroky 40k Kč to mě stála desetina celého domu. Musíš to brát i ze strany investora. A ne každej investor vydělává 20 čistýho měsíčně.

Ne každej totiž chce obětovat dva měsíce svého života za jedno podělaný okno. Pro mě je v té filozofii schovaná taky nezávislost na systému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam