• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MATT
    MATT --- ---
    77WHITE: no ale to jsou komplikace, ktery pro je jako soukromnika budou jeste vetsi.. nebo se pletu? pokud teda neuvazuju, ze bych vyuzival stavajici objekt.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    MATT: Uzemni plan, pristupnost, pripojeni do siti?
    CUKI
    CUKI --- ---
    a tohle je taky luxusní lokalita: https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/chata/cernosice--/1539154268#img=3&fullscreen=false
    chtěl jsem koupit chatku vedle ale někdo mi ji vyfouknul :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: protože bydlet v satelitu je pro tuhle sortu lidí co by to koupila IN :-)

Jinak tohle jsem myslim taky viděl osobně: https://www.sreality.cz/...ibcice-nad-vltavou-libcice-nad-vltavou-/1279295836#img=6&fullscreen=false
    a pozemek se od obce odkoupit dal (nevím jak je to teď). Ale do práce bys to měl mnohem blíž a místo je to pěkný.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: no ale pak mi vysvetli, proc to neudela naka realitka (investor) a nepostavi tam nejaky "orli hnizdo" a neproda to za 15 mega..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: nojo ale ty pozemky 3700m2, 2000m2,.. NA tom postavíš několik luxusních vil ve vzrostlé zahradě. Za tu cenu nekoupíš ani pozemek v zaplivaném satelitu..
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: tam bude asi i problém i se společným úzkým příjezdem k chatě. Pokud tam budeš chtít něco postavit, nebo odvézt suť. Myslim že jsem měl zálusk na jednu z těch chatek. Možná dokonce i na tuhle. Pamatuju si že měla hurdiskovej strop na pevno, tak jsem řešil jak odvést suť.
    Ale pokud ji někdo koupí a bude vyhazovat ty skříňky plechové kuchyně z 60tých let, tak si je rád odvezu :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: To už je jedno jestli se necháš "okrást" o byt nebo chatku. Obojí je u mě jen pronájmem a tomu musí odpovídat cena za depozit-chatku.
    Ale pokud znáš metody, jak problémy s takovým to vlastnictvím vyřešit, jsem schopen z tebe přes noc udělat milionáře :-D
    EGGH
    EGGH --- ---
    Boudy na pronajatých pozemcích jsou ještě v pohodě ale baví mě inzeráty typu "přenechám pronájem bytu 3+1 za 100 tis." apod. Až se budu z našeho hnízda stěhovat, tak to taky zkusím .))
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    mozna bych mel taky jednu chaticku na Suchdole v horsim stavu na pronaj. pozemku se sezoni vodou bez elektriky, pristup pesky cca 50m od auta.
    To jen uplne nahodou kdyby o tom prece jenom nekdo uvazoval.. kdyztak posta
    RODWY
    RODWY --- ---
    CUKI: inzerce je plna nemovitosti na pronajatem pozemku a asi se to docela toci!.)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DOKKTOR: zahradkarske druzstvo typicky neni vlastnikem pozemku ale najemcem
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Právě, že když v tom jsou peníze, tak je to spíš mainstream než ojedinělá situace.
    U mě se to zahrádkářské družstvo postavilo developerovi a stejně to nepomohlo. Navíc jsme proinvestovali spoustu prostředků za právníky.

jinak ohledně přístupu na pozemek:
    Novela občanského zákoníku provedená zákonem č 367/2000 Sb. včlenila do jeho § 151o odstavec třetí, jenž praví: „není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak, může soud na návrh vlastníka stavby zřídit věcné břemeno odpovídající právu cesty přes přilehlý pozemek“. Novela vyřešila problém nezbytné cesty pouze částečně. Lze se jen dohadovat, proč je osobou oprávněnou domáhat se nezbytného přístupu k svému majetku pouze vlastník stavby, nikoliv však už vlastník pozemku. K takovému rozlišování není žádný důvod. Ostatně v zákoně č. 140/1896 ř.z., je tato záležitost řešena daleko lépe, když soud měl oprávnění zřídit právo nezbytné cesty pro vlastníka jakékoliv nemovitosti –pozemku i stavby.
    Vyvlastnění pro účely nezbytného přístupu k pozemku nebo stavbě bude využíváno i po zmíněné novele občanského zákoníku. Oprávněným subjektem (vyvlastnitelem) tu může být totiž i vlastník nepřístupného pozemku. V úvahu připadá i možnost, že se vyvlastnění za účelem přístupu k nemovitosti bude dovolávat i jiný oprávněný subjekt než vlastník (např. oprávněný z věcného břemene osobní povahy).
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: to nerozporuju. lidská povaha je všelijaká a majitel pozemku může mít různé úchylky - včetně pozorování trápení někoho, komu neumožním přístup do jeho domu, přičemž mi můj pozemek, na kterém stojí cizí dům, leží ladem. ale to sme se dostali trochu bokem, kolik takových extrémních závistivců znáš? já to spíš tipuju, že tě třeba to zahrádkářské družstvo chce vyštípat, aby kolonii prodalo developerovi. to by mě potom zajímalo, jak se na to bude developer tvářit, když mu uprostřed kolonie zůstane jeden trucbarák. pokud bych k tomu přistupoval tvou logikou, tak ten barák developerovi prodám za pětinásobek běžné ceny a cajk? z jedné strany to jde a z druhé ne? proto sem psal, kdo má na to, tahat se po soudech, tak to pravděpodobně utahá. ale to už sme dost OT. kupovat stavbu na cizím pozemku je nonsens, to se asi schodnem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Ono to tak dlouho netrvalo a navíc v tom není rozdíl. Budeš investovat čas a prostředky do něčeho čeho se dřív nebo později "dobrovolně" vzdáš? Já určitě ne! A když ti neprodlouží smlouvu, tak se můžeš jen tak z povzdálí dívat jak tvůj dům chátrá...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: no prváě v tom tvém příkladu "během pár let" už se dá chápat jako vývoj trhu a těžko se o tom budeš hádat, kdežto pokud tě chce někdo vyštípat z roku na rok, tak je to evidentní (a mám ten dojem, že běžná cena nebo cena obvyklá, je celkem zajetý termín). ale taky vařím z vody a zkušenost s tím osobní nemám. nicméně se taky kloním k názoru, že uvažovat o něčem takovém je hodně mimo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: no podle mě je. Protože tržní cena je ta kterou za to někdo nabídne, jediné co musíš tuto cenu nabídnout i tomu vlastníkovi stavby. Problém je, že není možnost jak to kontrolovat. Pokud se pletu budu rád když se to diskuse vloží někdo kdo to lépe osvětlí. Vycházím jen z příkladů co vidím kolem sebe nebo se mi staly. A to že je to třeba státní a ne soukromí pozemek není žádná výhra. To se jen pohraje s územním plánem. Nebo i bez toho se dá zvýšit nájem na nehoráznou sumu dokonce i v Praze kde je cenová mapa. Ve Vysočanech nám během pár let zvedly nájem na asi 15ti násobek původní ceny a nezmohli s tím nic ani velmi zkušení právníci.
    Taky třeba bezproblémů z rodiného domu udělají rekreační objekt, aby se nemuseli starat o cesty a pod. Nebo k pozemku ke kterému vedou 2 cesty dokáží jednu pronajmout jiným osobám bez věcného břemene cesty a druhou, která je dokonce betonová, přiřaděj do pole které je součástí nějakého sporu co běží už přes deset let. Změní účel využití pozemku v tvůj neprospěch... Prostě těch metod je tolik, že o něčem bez vlastního pozemku nemá cenu uvažovat.
    MATT
    MATT --- ---
    necet jsem, ale doufam, ze pod TED by nevyslel uplnej nesmysl..

How to Build Your Own Starter House in Just 5 Steps — for $25,000 — TED Fellows — Medium
    https://medium.com/...ws/how-to-build-your-own-starter-house-in-just-5-steps-for-25-000-861821051131
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam