• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: opakování matka internetu
    [ DOKKTOR @ Stavba a rekonstrukce - homemade home ]
    [ DOKKTOR @ Stavba a rekonstrukce - homemade home ]
    asi 400metrů střechy, pálená brněnka, vodu nemáme tak 2 týdny v roce, týden na jaře týden před zimou, ale věřím, že bude hůř.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    UF0UN: Pokud k němu nebudeš tahat nějakou přípojku (vodu, kanalizace, elektřina), a bude to evidentní hausbót. Tak bych to vůbec nijak neřešil. A přistupoval k tomu jako ke pramičce či karavanu na zahradě.
    Jinak bydlení v hausbótech i s přípojkama voda/kanal/230V jsem viděl tady:
    Nové Hausboaty » Ypsilon Golf Liberec
    http://ygolf.cz/galerie/pokusna-galerie-2/
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    UF0UN: U nas chteli udelat bydleni na rybniku, ktery se pouziva jako koupaliste a mistni urad to nastesti zablokoval. Nebyla moznost udelat pripojku, odvolali se na chovny rybnik. Rybnik se nastesti podarilo odkoupit zpet. Diky magistratu, ktery ho predtim prodal, na tom praha ztratila asi 20-30 mega.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    už delší dobu mi hlavou vrtá taková věc - pokud bych na vlastním rybníku postavil např. plovoucí saunu nebo malý "hausbót", jak by se na to díval stavební úřad? O nemovitost se zřejmě nejedná... Kdo jiný se k takové situaci může vyjadřovat? Jedná se vždycky o plavidlo podléhající technické kontrole, nebo až od určitých parametrů?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: jo ta jo, já myslel že používáš šedou vodu. Ta je měkká, takže si polepšíš. Ale savo zrovna moc nemusim.
    Kolik a jak umístěných nádrží používáš? Mám problém s uchováváním většího množství děšťovky. Pokud ji nemám ve sklepě (tam mám jen 2IBC) tak to co je venku po delší době na koupání není. Jak se to ohřeje tak už to není ono. Ale savo ani nic takového do toho lít nehodlám :-(
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: destovku, savo, umis cist? Vsadim boty, ze az ho za tri roky zas budu cistit, tak z neho nevyskrabu kybl vodniho kamene, jak minule
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMBRIDER: To kapání mi taky přijde dost divné, předpokládám že jde spíše jen špatné pochopení funkce, nebo je to ošetřené nějakou cirkulací.

DOKKTOR: Jakou vodu konkrétně v bojleru používáš? A jak ji čistíš?
    Rok a půl není moc ale co tak po 3-5ti letech až rozebereš bojler?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: co se stane? Pustím kohoutek a osprchuju se. Rok a půl bez problému. Desinfekce jenom savem.
    PRASECI_SOIREE: s destovkou nam spotreba z radu klesla ze 110 na 20 kubiku za rok (doopravdy 30, zena chtela napustit bazen z řádu).
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    LINKOS: :D boží
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TOMBRIDER: dcera starostky mi to rikala, at si na to stezujem mame, ze je to dost penez predelat a ona je jedina kdo si na to stezuje, vetsina to nevi a zbytek to nezajima...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Nejlepší je čerstvá zálivka. Bohužel tuhle vymoženost moc nejde aplikovat na dnes oblíbené kontinuální (komorové) dčov. Na to byly bezva sbr čistírny. Takže se výtlakem čerpadla hnala vyčištěná voda rovnou na pozemek buď zalévacím systémem z trubek. Nebo prostě jak jsem měl doma 15m hadici a co metr to vyvrtaná díra. Což báječně zalévalo přesně tam kam jsem potřeboval. A pěkně čerstvá voda narvaná vzduchem. Po tom rostlo všechno jak šílený i v dobách sucha to bylo na zahradě jak z pohlednice ze švýcarských alp :) Což na druhou stranu bylo peklo pro člověka jako já, co nenávidí sekání trávy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TOMBRIDER: nedávno jsem zákaznici překvapila a uklidnila sdělením, že vyčištěná voda z městské kanalizace se vypouští do vodního toku, nikam se neztrácí :D

Jako do země by bylo lepší, ale to technicky moc nejde.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    LINKOS: čoveče kde u vás mají kapání chloru bez kontroly průtoku? To vůbec nesmí být. teda pokud to není nějaké domácí bastleníčko. Dávkovací čerpadlo musí být vždycky zapojeno buď na čerpadlo co krmí systém třeba ze studny. Nebo dle vodoměru co má na sobě el.mag čidlo a cpe to tam dle odběru. Jestli někdo někam nacpal dávkovací čerpadlo a jen nastavil ať to nějak bouchá... to slušně řečeno... není dobře
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Bezva. O tomhle bych mohl sálodlouze vyprávět :)

Ono využití šedivé vody jinak než zalévání zahrady je kupodivu obrovský problém. Setkávám se čím dál častěji s lidma co si někde něco přečetli o využití šedivé vody, např. na splachování záchodu, jako druhý kohoutek k umyvadlu, nebo dokonce si ji natáhnou do sprchy a do pračky...
    Jenomže tak nějak nepočítají s tím, že aby to aspoň trochu normálně fungovalo. Tak to bude chtít pečlivou a častou údržbu. A bohužel doba je divoká, a každý kdo začne brát trochu víc peněz, tak si nechává postavit barák se zahradou, jelikož je to přeci báječné a když je to nové tak je to vlastně absolutně stejné jako bydlet v bytě. A po roce užívání baráku se můžou posrat že je třeba pucovat nějaký filtry, udržovat systém v řádném stavu. Vůbec se o dům nějak starat.. A to dělat nebudou jelikož tomu nerozumí a přece to má všechno být v dnešní době automatické a hlavně levné. A jediné co umí je telefonovat
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TOMBRIDER: já nedělám ani projekt, já naštěstí řeším jen schopnost pozemku vsakovat vodu apod. Majitelům jsem nemusela naštěstí nic rozmlouvat, místní předpisy jim nedovolí ani tu čovku.

Ale díky, potřebovala jsem se utvrdit, že je to nekonečně blbý nápad.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    On to projekt snese, ale chudák ten kdo bude dodávat technologii...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Být tebou dám od toho ruce pryč. Čovkou krmit nádrž na šedivku co se tahá zpět do baráku, je ten nejblbější nápad co kdy koho mohlo napadnout. Čov do vsaku, nejlépe přímá zálivka zahrady.
    Tímhle jsem si už několikrát prošel...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ona prave tim chlorovanim dela "pitna" z kde ceho. Treba u nas se voda chloruje bez ohledu na prutok, takze to tam furt kape a kdyz je maly prutok, tak si napustis sklenicku co vypada spise jako sodovka, je to uplne byla voda a musis ji dat odstat. Jinde zase maji chlorovani podle prutoku, ale to je drazsi...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: terminologicky je to seda-odpadni bez zachodu, ta se cisti na "bilou"-uzitkovou, ale ne pitnou.
    Cerna je odpadni se zachodem a pokud vim tak precistena tak specifickej nazev nema a mela by pustit "pryc" a ne ji znovu pouzivat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jinak jsem živ v přesvědčení, že ta s ČOVky už by šedá být měla. A že je těžší z šedé udělat pitnou než z "černé". Jak to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam