• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: když máš firmu, tak ti sdílení know how nemusí brát práci, ale bere ti čas. navíc je velmi pravděpodobné, že někdo veme tvoje know how (v horšim případě se s nim zaštítí) a pak to realizuje blbě. to je prostě rozdíl mezi praxí a výzkumnejma institucema, který maj v popisu práce to vědění nejem posouvat, ale i přenášet dál, proto tam jsou i jiný peníze.

CUKI: vpodstate potvrzujes, co pisu ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: know how se tomu říká, aby sis to moh přece nechat zaplatit
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Jako taky mě nedávno upozornil jeden člověk na to, že chatka na kterou se byl podívat je velice záhadně podobná stavbě popsané v knížce za peníze šiřitelné za prachy po netu. Když jsem to viděl nestačil jsem se divit. Pak jsem zjistil, že to "převzal" někdo, kdo u mě byl asi před rokem nebo dvěma na čumendu. Našel jsem v té knížce ještě další dvě stavby, které dobře znám.
    Nevím jestli mě víc vadilo, že to zveřejnil bez mého vědomí a nebo to, že to bylo popsáno dost zavádějícím způsobem, který špatně vysvětluje proč tam je něco vyřešeno, právě tak jak to tam je. Tedy ten popis spíš čtenáře poplete než mu pomůže. Ale co naděláš... :-)

Pokud to někdo podle toho bude stavět a pomůže mu to jako inspirace, tak o tom třeba bude více přemýšlet a přijde na to proč to tak je. A pokud o tom nebude přemýšlet tak patrně zůstane jen u inspirační četby.

Ostatně je to opravdu mé know how? Co jsem vlastně já vymyslel? De facto jsem taky jen posbíral střípky z něčeho co se mi líbilo jinde. Moje know how je pouze ten konkrétní výběr střípků dohromady, tak aby to bylo dle mých přestav v konkrétním případě. Know how je to proč, ne ta konkrétní sestava střípků...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: já mám taky nějaký mód, že to asi můžu zapnout ale primárně to asi k tomu není, ale je dobre, že něco takovyho je. Problém je ovšem, pokud travis na chalupě mimo zimní mesice.
    A teď by taky těch 40 dnů nemuselo stačit
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: heled nemyslím si, jedná se o obchodní tajemství, i kdybys to dělal blbě. ty jsi evidentně hipík, tohle si odneseš v obrysech z vš nebo z firmy, kde's to viděl a děláš vlastní zakázky. a když budeš mít systém, kterej fakt funguje, tak si parametry necháš pro sebe tuplem. rozhodně neplatí, že když nesdílíš, tak se k informacím nedostaneš. dostalo se to do komerčního užití se vším všady.
    taky jsem byl překvapenej, když jsem tady nebo v jakým klubu vedl debatu a po přesunutí do pošty se ukázalo, že ten člověk navrhuje septiky. a jaký bylo překvapení, když jsem ukázal příklad z praxe, že v septiku má smysl udělat přepážky jako gravitační kaskádu, aby s každým stupněm dočištění došlo k okysličení přelivem. asi tak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Když to děláš dobře, tak ti to bude vydělávat stejně. To know how je o tom to umět dobře vymyslet a navrhnout. Nikoli o znalosti dané technologie, jestli chápeš jak to myslím. Nemám problém s tím sdílet a šířit své výsledky počínání, protože mi to práci nijak nebere. A i kdyby bralo všechnu práci pro všechny lidí, kteří mě osloví nezvládnu udělat ani za deset životů. A tak je to podle mě všude.
    O výdělek se bojí hlavně ti, co to mají problém ustát konkurenci. Jenže pokud ty informace nesdílíš, pravděpodobně se ani jiným nedostaneš. Tedy tvé vzdělání je tímto omezené.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: 40 dní je pro mě málo, ale i tak by mě zajímalo jak to dělají.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: tak ona je to věc i know how, těžko budeš sdílet něco, co děláš dobře a na čem vyděláváš
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDY_WARHOL: už se začaly vyrábět čističky na víkendový a jinak přerušovaný provoz. Maximální odstav od krmiva snesou 40 dní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TPA: Přesně ten běžný případ všech dostupných publikací. Tohle je spíše taková reklama.
    Nic o funkci a tom, kde se dělali ty chyby u těch starých kořenových čistíren. Čím je nová technologie lepší. Na co si dát pozor a pod.
    De facto jen kraťoučký nový vhled na legislativu.
    Dneska se bohužel strašně málo sdílí praktické zkušenosti. V době (kol. roku 2005) kdy jsem začal připravovat svůj první dům. Fungovala kolem toho obrovská komunita lidí od architektů a odborníků na jednotlivé části až po nadšence, jako jsem byl já, co to stavěli svépomocí. A řešilo se právě fakt vše včetně čištění vody. Bohužel od té doby tohle všechno zmizelo a najdeš o tom jen velice staré informace, přitom všechny tyhle věci se vyvíjí velmi rychle. Ale dostat se k těm datům je strašně složité. :-(
    TPA
    TPA --- ---
    Tady je něco o kořenovkách: https://www.youtube.com/watch?v=Tlnhcq2zx1k
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MATT: snad kazdej rizikovej provoz musi vest monitoring a dokladat ho uradum, problem je ve zverejneni navaznejch studii a to studakum dovoli jen ti, ci nemaji zadny problemy.
    Pak je tady jeste prace samotnych vzorkaru, na kterych to stoji a pada uplne cely.
    MATT
    MATT --- ---
    MATT: myšleno s ohledem na domovní ČOVky, veký se stavěj a monitorujou, následně se o nich občas i publikuje, ale ty maj imho dost odlišnou dynamiku.
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: Bohužel tak to u nás afaik nefunguje. V rámci disertace budeš rád, když někoho s kořenovkou vůbec seženeš, kdo tě nechá na tom pokusovat. Bude problém udělat nějaký srovnání, natož sehnat statisticky vyhodnotitelný data. K tomu se přidává časová náročnost a spousta vnějších faktorů, který opět budeš rád, když podchytíš, natož abys je dokázal nějak validně zhodnotit. Se stejnym problémem se potýkaj i státní granty, který se vetšinou píšou na 3-5 let. V současný době se se mluví o nějakym návratu vody do krajiny, ale přijde mi, že se spíše jedná o zastřešení betonářský lobby. Např. Středočeský vodárny jsou obecně proti zasakování a pokud mají záminku, tak vydávaj negativní stanovisko.
    Takže bych se snažil jít po zahraničních zdrojích, ale opatrně na přejímání z odlišnejch klimatickejch podmínek.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: Já bych si rád o tom něco víc přečetl z praxe. Někde kde řeší v malých objemech a plochách funkci vermikompostérů, kořenovek i zemních filtrů. A kde zjišťují jak to funguje v čase a řeší výhody a nevýhody jednotlivých řešení a problémech během údržby.

Dokážu si na toto téma představit spousty zajímavých disertačních prací, podpořených hodnocením účinnosti.
    Ale moc jsem toho o tom z praxe nenašel.
    MATT
    MATT --- ---
    PALEONTOLOG: Obavam se ze tohle jen tak neprobehne. MZP je dlouhodobe v rozkladu, nikdo nema moc zajem. Vetsi organizace resi projekty vetsich rozsahu (napr. perun) a mensi na to nedosahnou.

CUKI: doporučuju Vymazala z ČZU, ten je přes kořenovky expert. Na druhou stranu prof. Sobota nám doporučoval zemní filtr.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: To mi je jasné. Ale pokud o tom bude slyšet bude větší šance, že něco takového vznikne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: ja se obavam, ze na zmenu legislativy v tomhle smeru bude potreba spis par studii z vs a ustavu a stejne to bude bez zaruky, ze se neco zmeni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Jo v tom smýšlím podobně. Snažím se právě poukazovat na ty nesmysly a hledat jiná řešení. A porovnávat je mezi sebou.
    Slovní spojení "Obcanska neposlusnost" mi připomíná hnutí extinction rebellion a spol, které jsou pro mě cestou zpátky nikoli kupředu. :-D

Já se zatím vydávám cestou, že pokud vytvořím uzavřený systém recirkulace, je to (a logicky musí být v pořádku).
    Tedy nic nikam nevypouštím, jenom to znovu přeměním a zužitkuji.

S tou vodou ze sprchy (všude jinde to mám dohromady) jsem začal z důvodu extrémního sucha. Kdy mi tu umírají na sucho i stromy. Tedy se snažím využít tu vodu, která je vcelku dobře dávkovaná na udržení zeleně v okolí.

Proto se snažím víc zjišťovat co je a co není opravdu závadné a vybírat ty produkty které jsou eko nejen názvem. Ale na to mi bohužel nestačí znalosti. Chemie je pro mě dost neprobádaný kout vědění. Takže se zatím musím spokojit s převzatými informacemi a zdravým selským rozumem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CUKI: v podstate s tebou souhlasim, ale i spatny zakony je potreba dodrzovat. Namisto boje proti systemu ma smysl ten system urgovat o zmenu na zaklade vysledku.

To mi pripomina Brabce, co nalil penize do dotaci na zachyt destovky, ale podpora diverzity krajiny je rovna nule. Ale zadelavat si na problemy se zakonem, protoze je spatnej, nedava smysl. Obcanska neposlusnost se rychle otoci proti dobre mineny akci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PALEONTOLOG: Tak ten přečištěnej produkt mám teď asi 30cm od nosu (a koronu nemám, nebo alespoň netrpím ztrátou čichu) a mám v něm sazenice rajčat. na parapetu :-)

Mě spíš vadí že úplně oficiálně takové řešení není možné, přitom je mnohem lepší než věčně nefungující ČOV. Jen kvůli tomu že to nemá papír z nějakými uvedenými hodnotami.
    Jelikož se to velmi dotýká filozofie mých staveb, tak bych se do toho trochu více angažoval a hledám možnosti jak jít oficiální legální a zároveň účinější cestou.
    Nedávno jsem byl v jedné nejmenované osadě u Berounky a všude jim hromadně povolují ČOV, přitom dobrá polovina majitelů to využívá nárazově a neumí s tím fungovat. Úřad je krytý papírovou účinností a nikdo nic neřeší.

PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FIYAH: srsly
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam