• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    HARALD
    HARALD --- ---
    PRISCILA: Utrakvisté 14 až 17 století z římskokatolické církve nevystoupili. Byli organizovaná skupina stojící relativně samostatně v rámci CŘK, po Bílé hoře už spíš jako názorový proud. Z pohledu dějin došlo k separaci osob s utrakvistickými postojimimo struktury CŘK poprvé až po prvním vatikánském koncilu.
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: To zni jako nabidka k zajimave diskusi :) Tak nadavej, ja se k te tezi take hlasim ;)
    OMO
    OMO --- ---
    VIRIK: No, i po tolerancnim patentu byla povinnost platit dane na mistni katoliky, a ti, co byli jeste v reformovanem/lutherskem sboru, museli jeste davat zvlast (zde ovsem dobrocolne) na provoz tohoto sboru. A pak taky existovaly pravidelny prezkumy, kdy ti, co se hlasili k nekatolickemu vyznani, museli pred vrchnosti a panem fararem stvrzovat, ze zarputile zustavaji "ve svem bludu" a "odmitaji vratit se do luna jedine cirkve Kristovy", mam z toho v jedny knizce docela smutny protokoly
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ZUZKAOU: a vykopat zbyle frantiky ze strednich cech :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    AACHEN: normalni, tajili to. Jak si myslis, ze to probihalo v kralicich nebo na zlinsku? Rano bylo o domine a potom se zmizelo a vytahnul se ze sklepa kralicka a kalich :))))

    //sice nechapu, jak si nekdo nemohl vsimnout celych 300 let, ze neni nikdo nekolik hodin v cele obci vyjma farare a draba k nalezeni, ale jsme v cechach a ten cimmrman tu musel z neceho vzniknout....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: ale prosím tě - s germanizací přišel Josef II 100 let po rekatolizaci. A nikoliv z ideových důvodů, ale z praktických, protože potřeboval rozjet byrokratický sytém na správu země.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: večer ti to pošlu do pošty, teď nemám moc čas vyhledávat konkrétní zdroje.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PRISCILA: už jen samotný fakt, že Římskokatolická církev nepřipouští ke společnému stolu věřící z jiných denominací svědčí o jejich totalitním pochopení skutečnosti

    Tohle by bylo na hodně dlouhou diskuzi... která by sice byla zajímavější než flejm o mariánském sloupu, ale nejsem si jistý, jestli chceš do takovýchhle věcí zabředávat... řekni si... protože tohle je dost zásadní téma. A rovnou předesílám, že za tuhle tezi dostaneš strašně, strašně vynadáno... ;) :D
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    VIRIK: svatovaclavskou korunu? :-)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    OMO: Diky, zazil jsem tam jednou svatbu kamaradu katolik + evangelicka, tusim v Jablunce, a mam na to hezky vzpominky..
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Rekatolizace a germanizace je dosti prokázaný jev:) a ne účelová interpretace. ČCE přece nemůže obhajovat austroglobalismus a katolicismus. Krom toho, už jen samotný fakt, že Římskokatolická církev nepřipouští ke společnému stolu věřící z jiných denominací svědčí o jejich totalitním pochopení skutečnosti. Cokoliv co oslavuje totalitu v jakémkoliv smyslu, což onem sloup podle mého názoru je, není dobré obnovovat.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    GOBERS: Nebud srab, anarchisty Sauera, to zní blbě, rovnou tam nakuř nejedlýho ne, at je vidět co jsou odpůrci za špinavou svoloč.


    PRISCILA: To je standartní zuzky styl, najdi si to, všechno je někde napsaný, lemro :-D
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Můžeš být konkrétní. Co Zaorálek konkrétně špatného udělal? Nazývat někoho těmito slovy bez argumentace je poměrně nefér!
    OMO
    OMO --- ---
    AACHEN: Na Vsetinsku se evangelici vyskytuji od tolerancniho patentu. Byla tam uz predtim velka koncentrace tajnych nekatoliku, proto meli dost sil pro prekonani nejake te administrativni prekazky pro zalozeni reformovaneho sboru - bylo zapotrebi nejakych 100 rodin nebo tak nejak. Jejich zapal je obdivuhovny, chodili v nedeli treba i 4 hodiny pesky do vzdalene tolerancni modlitebny, aby poslouchali nekolik hodin kazani (kdyz uz se tu dalku trmaceli tak aby to stalo za to;)).

    Jinak na severni morave je ze stejneho duvodu celkem vysoka koncentrace lutheranu.

    V cechach je jeden z nejstrarsich reformovanych sboru v Lyse nad Labem. Vesmes do reformovanych sboru prichazeli v tolerancni dobe kazarele z uher (a nasi, treba Jan Karafiat, se jezdili ucit do Vidne). Do lutherskych sboru zas chodili (logicky) hlavne z nemecka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: Historiografie! A anachronismus je anachronismem v libovolné době.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    AACHEN: no, ty tomu zase davas korunu :) ale dobre tak
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ZUZKAOU: no, my s to udelali uz pred tim - husitskym palenim katoliku a potom, za tricetilete valky, kdy se cechy i velka cast nemecka malem zcela vyhubilo.
    GOBERS: zvlastni, ze to ja nerkam - ja rikam, ze to jako politicky symbol absolutismu a politickeho habsburskeho kleru tady nema co delat. Jak vubec se mohou katolici smirit s timto politickym klerem, kde o vsem musel rozhodnout urad cisare a krale a papez mu moc nemohl do tech veci mluvit? Kazdeho biskupa prokadrovali a kdyz se habsburkovi nelibil, tak se jim nestal (nebo mohl - treba u lidojedu, ze.
    Toto nesvobodne zpolitizovane katolictvi treba mym prarodicum vadi hrozne.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    VIRIK: Počkej, jaktože čechoslováci můžou být kurevníci a my nic!! Já chci být taky kurevník!!! Musím konvertovat?? :D :D :D
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Asi jsi nepochopil formu, ucelovou interpretaci jsem kontroval jinou ucelovou interpretaci. Ja o tobe taky nemam valne mineni ale vynechme osobni rovinu.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DOCKINEZ: Tak tak... a v jejich řadách bojoval jako velitel sedmého oddílu i Christoph André Wunsch, později von Bruckenburg. :-)

    Vydávat sloup za oslavu popravy 27. českých pánů je stejně historicky mimo jako samotné to označení, na kterém není v posledku pravda ani ta číslovka... Ale halt kdo chce byt ideovým dědicem anarchisty Franty Sauera, ten se na podobné detaily neohlíží a s radostí ten sloup prohlásí symbolem Bílé hory, útlaku všeho nebohého češství, habsburské zvůle, nenažraných prelátů, Jiráskova Temna a kdoví čeho ještě... jako ostatně ta lůza, která ho původně strhla. Jenom je mi trochu smutno, že ČCE na takovouhle populistickou rétoriku přistupuje. Asi se poptám na olomoucké katedře historie jestli už nechaly vyrobit ta trička, která se zadávala po těch posledních prezidentských debatách - HISTORY IS NOT YOUR BITCH!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam