• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    Můžete diskutovat o historii, přítomnosti i budoucnosti protestanství u nás i ve světě. Nebojte se konfrontovat tento směr s jinými náboženskými směry či řešit ožehavá témata...
    rozbalit záhlaví
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    GOBERS: Rekatolizace a germanizace je dosti prokázaný jev:) a ne účelová interpretace. ČCE přece nemůže obhajovat austroglobalismus a katolicismus. Krom toho, už jen samotný fakt, že Římskokatolická církev nepřipouští ke společnému stolu věřící z jiných denominací svědčí o jejich totalitním pochopení skutečnosti. Cokoliv co oslavuje totalitu v jakémkoliv smyslu, což onem sloup podle mého názoru je, není dobré obnovovat.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    GOBERS: Nebud srab, anarchisty Sauera, to zní blbě, rovnou tam nakuř nejedlýho ne, at je vidět co jsou odpůrci za špinavou svoloč.


    PRISCILA: To je standartní zuzky styl, najdi si to, všechno je někde napsaný, lemro :-D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ZUZKAOU: no, my s to udelali uz pred tim - husitskym palenim katoliku a potom, za tricetilete valky, kdy se cechy i velka cast nemecka malem zcela vyhubilo.
    GOBERS: zvlastni, ze to ja nerkam - ja rikam, ze to jako politicky symbol absolutismu a politickeho habsburskeho kleru tady nema co delat. Jak vubec se mohou katolici smirit s timto politickym klerem, kde o vsem musel rozhodnout urad cisare a krale a papez mu moc nemohl do tech veci mluvit? Kazdeho biskupa prokadrovali a kdyz se habsburkovi nelibil, tak se jim nestal (nebo mohl - treba u lidojedu, ze.
    Toto nesvobodne zpolitizovane katolictvi treba mym prarodicum vadi hrozne.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DOCKINEZ: Tak tak... a v jejich řadách bojoval jako velitel sedmého oddílu i Christoph André Wunsch, později von Bruckenburg. :-)

    Vydávat sloup za oslavu popravy 27. českých pánů je stejně historicky mimo jako samotné to označení, na kterém není v posledku pravda ani ta číslovka... Ale halt kdo chce byt ideovým dědicem anarchisty Franty Sauera, ten se na podobné detaily neohlíží a s radostí ten sloup prohlásí symbolem Bílé hory, útlaku všeho nebohého češství, habsburské zvůle, nenažraných prelátů, Jiráskova Temna a kdoví čeho ještě... jako ostatně ta lůza, která ho původně strhla. Jenom je mi trochu smutno, že ČCE na takovouhle populistickou rétoriku přistupuje. Asi se poptám na olomoucké katedře historie jestli už nechaly vyrobit ta trička, která se zadávala po těch posledních prezidentských debatách - HISTORY IS NOT YOUR BITCH!
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Dobry jak se vzdycky rozjede ta historie:-)

    K te ekumene (ale uz je ten prispevek davno pryc..), vtipna, i kdyz nedosahuje kvalit Cesty do Compostely je knizka Cesta do Říma, sel pesky katolik a evangelik (ted nevim uz z jake cirkve jestli CCE nebo CB). Taky me bavi knizky Jana Balabana, jak existuje kulturni katolicismus, tak je asi i urcita kultura/atmosfera spojena s tradicni evangelickou virou. Pamatuju si ze stredni knihu Blouznivci nasich hor (Stasek?) jak se hrdina pres katolictvi dostane k protestantismu, az skonci (spravne) jako marxista.. :-D Vubec je zajimavej obraz reformovanych v ceskym filmu trebas Je treba zabit Sekala, nebo naprosto vyborna Ticha bolest jak tam kostelnik hlavnimu hrdinovi nadava: "ty ludro jedna luteranska!" a uzasny premitani Hrusinskeho o vire..

    Kdyz jsme u te historie, kde se vzali ty tradicni evangelicke farnosti na Vsetinsku a dal na jizni (katolicke) Morave?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: Uf, prej "dabel je vyslysel". To mi staci, jsi blazen.
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Ten citovany popis udalosti snad ucelovy neni? Z druhe strany: Jan Amos Komensky byl Svedskym kralem vyslysen a ten i pres nevyhodnost tohoto tahu vyslal vojsko do Prahy. Zde vsak Svedove misto uvitani ujarmenou protstantskou vetsinou, narazili na odpor zfanatizovane katolicke mladeze v cele s jezuity. Ti se ve sve pomatenosti modlili misto Boha k Marii a dabel je vyslysel, s jeho pomoci protestanty vyhnali. Na oslavu byl zbudovan sloup oslavujici rekatolizaci a nase zem byla uvrzena do temneho veku bloudeni daleko od Bozi pravdy a sikany skutecnych krestanu. Ti se vsak nevzdali a jiskru Bozi cirkve po staleti uchovali, dukazem cehoz nam budiz mnozstvi cechu hlasicich se k nekatolickemu vyznani po vyhlaseni tolerancniho patentu.

    Jen at sloup nestoji, pokazde, kdyz jdu kolem onoho mista, dupnu si na ty kameny a dekuji Bohu za nabozenskou svobodu, kterou dnes mame.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: To, že nežijeme v době, kdy to bylo aktuální není argument. Historie je rekonstrukce minulosti a je důležitá pro přítomnou identitu. Znovu-vztyčení sloupu dává historii nový význam, který nekriticky oslavuje jeden z negativním směrů našich dějin.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIRIK: Oproti tomu co dělali Francouzi a Angličani svým občanům jiného vyznání jsou čeští hubitelé knížek a Habsburci s knutou ještě celkem solidní. O tom co všichni dělali židům se raději nebudeme zmňovat ...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    ZUZKAOU: "taky dekatolizaci v protestantských zemích."

    no jiste a takhle jsem se sem dostal ja, pac predci byli odejiti nemecti katolici :D ta.daaa
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: tak zaprvé - pokud jmenuji konkrétní lidi, tak nejmenuji ostatní s podobným názorem. Pokud říkám že je dobré neinklinovat k jednostranému vysvětelení něčeno neříkám, že to opačné je správné. Je to složité pochopit, ale ne zas až tak moc.

    A zaorálek je tupý, zlodějský lhář. Podrobnosti si dohledej.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a ano, Pekar a jeho fasisticti nenavistni noshledi (priznejme si to, koneckoncu pohledme, jak Tabery a jini lide doporucuji naprostou neuctu k nasim dedum a babiskam, jak vykrikuji a rvou o tom, jaci to jsou zly bolsevici, pohledme na tu propagandu a odsouzeni celych predchozich, zejmena povalecnych generaci a rychlych soudu nad dejinami) jsou dnes dominantni a snazi se cokoliv jineho vypudit, nebo prohlasit za "komunismus", "levicacstvi" a "pravdolaskysmus".

    Vcera jsem mel rozhovor s jednim mladym clovekem co - neni to tak dlouho - u katoliku prijal krest. Krome toho, ze dnes je specialista na vse, vcetne jistoty co a kde je jedina spasa, jsem se dozvedel, ze: ceskoslovenska cirkev jsou kurevnici, starokatolici buzny, Havlik nebezpecny pomylenec co je jiste pedour, tamhle jezuiti jsou levicaci, tamhle dominikan je smilnik, druhy vatikansky chce mezi sebe prijmout buzny a o protestantech se mlcelo.

    Tohle je novy material vyslej z konzervativnich katolickych smeru, koncentrujici se kolem Semina. Prosimvas pekne, ma babicka, matka, prababicka jsou katolicky, praded byl luteran, otec a babicka ceskoslovensti nikdy v zivote jsem nezazil zleho slova od nich. Babicka klidne a rada chodi na velikonoce k pravoslavnym, karty mastej ekumenicky s kamaradkama, kazdej je tam jinyho vyznani. Ceskoslovensti se okolo nejvic starali o stare lidi. Vyrustani v krestanske komunite bylo nejkrasnejsim obdobim meho zivota. Katolici, evangelici, zide, nemci, cesi i romove. Nejaky rasismus mne prekvapil az ve skole.

    Muze mi prosim pekne, nekdo rici, kde je tady to prijeti Krista a evangelia? A tohle ma bejt ten spolecenskej prinos tehle lidi - naprosto neskutecna nenavist a fanatismus u mladych lidi, kteri puvodne hledali Boha?
    A tihle lide mi budou rikat, ze jejich pozadavky - mezi ktere patri obnoveni marianskeho sloupu - jsou pozadavky opravnene, na ktere maji pry pravo a ktere nic neznamena?

    Ale znamena, znamena a je nutno podporovat smir a spolupraci a stavet se proti rozdelovani. Penize na sloup - za to by se opravilo kostelu!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: ovšem ten Vestfálský mír znamenal taky dekatolizaci v protestantských zemích. Tím kupodivu neříkám že katolíci jsou bezva, ale že se jaksi možná už hodí uvažovat i složitěji než v základních ideologických heslech. Jo a taky ten vesfáslký mír umožnil po 30 letech permanentího procházení armád sem a tam a morové epidemii začít tu zemi obnovovat. Ten stav byl dost podobný stavu, který je teď v Afghánistánu - nikdo, kdo byl dospělý ještě v "normálních časech" už vlastně nežil.

    Taky by se dalo říct, že kdyby jaksi české protestanty nenapadla ta volovina s povstáním, které neumí zajistit ani personálně a pak se jim nechce financovat armádu, tak by žádný konec svobody nemusel nastat. ( von by teda vzhledem k vývoji ve zbytku Evropy nastal tak jako tak, ale česká historiografie by možná pak nemusela házet tolika mýty, jako házela a bohužel hází i často dodnes)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Co konkrétně např. Zaorálek udělal tak hrozného, že je u tebe zmetek?
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    ZUZKAOU: Jo, zmetci, třeba Jazzová sekce, ti jsou nejhorší:)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    "Mariánský sloup" byl vysvěcen 13. července 1652 za přítomnosti císaře Ferdinanda III., což ukazuje na to, že šlo o záležitost politickou. Nápis na jeho podstavci zněl: "Panně rodičce bez poskvrny prvotní počaté za obhájení a osvobození města zbožný a spravedlivý císař sochu postavil." Čtyři roky po uhájení Prahy před švédským vojskem (obhájců reformačního učení) a po podepsání Vestfálského míru (který znamenal definitivní konec náboženské svobody v Čechách a na Moravě a který zabránil exulantům, mezi nimi i J. A. Komenskému, v návratu do vlasti) byl tedy vztyčen v srdci Evropy památník, o jehož smyslu prof. J. Pekař napsal, že oslavuje vítězství nad českou reformací a nad českým státem a není pouhým památníkem mariánské úcty, jak se někteří obhájci znovupostavení sloupu snaží tvrdit."Mariánský sloup" byl vysvěcen 13. července 1652 za přítomnosti císaře Ferdinanda III., což ukazuje na to, že šlo o záležitost politickou. Nápis na jeho podstavci zněl: "Panně rodičce bez poskvrny prvotní počaté za obhájení a osvobození města zbožný a spravedlivý císař sochu postavil." Čtyři roky po uhájení Prahy před švédským vojskem (obhájců reformačního učení) a po podepsání Vestfálského míru (který znamenal definitivní konec náboženské svobody v Čechách a na Moravě a který zabránil exulantům, mezi nimi i J. A. Komenskému, v návratu do vlasti) byl tedy vztyčen v srdci Evropy památník, o jehož smyslu prof. J. Pekař napsal, že oslavuje vítězství nad českou reformací a nad českým státem a není pouhým památníkem mariánské úcty, jak se někteří obhájci znovupostavení sloupu snaží tvrdit. In http://veritas.evangnet.cz/html/sloupcz.htm
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Za jak dlouho budeme zase moc slavnostně otevřít Heydrichovo nábřeží? Heledte se nebejt jich tak tu všichni mluvíme rusky a přecejenom, dělník dostal nažrat a i rekreaci si užil...
    100 let?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PRISCILA: jenže my fakt nežijeme v 20. letech minulého století. Takže tam kromě Pekaře máš Nejedlého jako kontumačního vítěze prvního kola a pak hlavně Patočku, co začal s druhým kolem.

    Úpět za třistaletou porobou byl anachronismus i tenkrát, byť oprávněný, teď už je to absurdní. Nehledě o zanešení myšlenek nejen Nejedlým, ale v poslední době taky Zemanem, Zaorálkem, Bártou, Bátorou a podobnými zmetky.

    Myslím si, že daleko důležitější než vztyčit sloup je dát dohromady nějakou relevantní koncepci urbanismu staromáku a teprve pak zvažovat, jestli tam dávat repliku něčeho dalšího. A teprve pak hledat ideové a historické pro a proti.
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    HARALD: No, právě, utrakvisté museli přejít do římsko-katolické církve, to je přece záník, ne?

    Vím, na co Gobers naráží, ale je otázka, do jaké míry je zde kontinuita mezi těmito denominacemi.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    no presneji je to Jan Slavik, on psal i toho Masaryka :)
    PRISCILA
    PRISCILA --- ---
    Primárně mi šlo o to, že podle mého názoru celý "spor o sloup" nemálo souvisisí se smyslem českým dějin. A na straně Pekař vs. Masaryk se připojuji k té druhé, ačkoliv dnes je v módě nevědomě a nekriticky prosazovat první stranu...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    VIRIK: pst - nemluve o tom, ze tento politicky katolismus je i proti tradici koruny ceske a je tedy u nas je vlastne naprosto neprijatelny. Je to skutecne tazeni promonarchistickych a fasistickych hovad, kterym o zadnou viru nejde, jen o moc.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Nemluve o tom, ze tyto monumentni penisy ani nejsou katolicke - jsou to oslavy politickeho habsburskeho kleru - ktery podlehal cisari a ani ne papezi. Je to oslava rezimu, kde katolicka cirkev je jen jinej nazev pro statni dozor a oslava absolutismu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam