CORNELA:
CORNELA:
CORNELA: Ne, ne a ne. Asi jsi natvrdlá. Jak vidíš, tak se pediatři zjevně mýlí. Je tu víc lidí, kteří mají jinou zkušenost. Včetně mě. Chápala jsem, že se člověk narodí a jednou musí umřít - dřív nebo později, ale vždycky. A to mě děsilo, protože to znamenalo, že umřu i já. Pediatři a psychologové vědí dost často s dovolením velký kulový. A víš proč? Protože vědí. A kdo ví, ten se neptá. A protože podceňují dětské vnímání a prožívání. Něco "vyzkoumají" a pak se na to pokoušejí ty děti naroubovat, místo, aby je brali vážně. Sice se to už pomalu posouvá, naštěstí už lékaři neoperují novorozence "zaživa" bez uspání, protože už přišli na to, že novorozenec není jen uzlíček bez vyvinuté nervové soustavy, který necítí bolest. A taky už přišli na to, že kojení je pro dítě lepší, než umělá výživa. A že když pubescent masturbuje, nezpůsobí mu to zdravotní újmu. Jenže pořád je to ještě málo. Zkušenost dětí a jejich rodičů mi přijde jako relevantnější, než nějaké "výzkumy". To, že děti občas vnímají smrt jako to, že někdo tu je a teď je "někde jinde" a ne, že není, souvisí spíš s jejich pojetím smrti. My snad víme, co se stane, když někdo zemře? Jestli skutečně vůbec není a nebo není jen tady? Není to jen tak, že kolem toho 8-10 roku prostě přijmou za svůj obecně přijímaný názor, nežli že nahlédnou skutečnost?