SINSEMILLA: Hmm, to je fakt těžká otázka a názory na ni se velmi různí. Mám třeba kamarádku, která zastává názor, že její děti jsou prostě její a přítel se do jejich výchovy nemá co plést. Já osobně se domnívám, že pokud někdo tráví s mými dětmi čas, musí mít možnost ovlivnit jejich chování. A je lhostejné, zda je to babička, učitelka nebo můj partner.
Podle mě je situace jednodušší, čím je dítě menší, protože s malými dětmi se výchovně řešej takové ty všude stejné základní problémy, děti nenesou ještě moc stop nějakého konkrétního rodinného výchovného přístupu a taky je nepravděpodobné, že by dítě samo sitauci zhoršovalo a přišlo s větou "Nemáš mi co poroučet, nejsi můj táta/moje máma!"
Na druhou stranu, pokud nový partner děti nemá, je tu celkem riziko, že bude mít na začátku zkreslené (naivní) představy o tom, co všechno a jak rychle se dá výchovou ovlivnit a bude mít tendence dávat hraběcí rady. Poněkud sklony k tou měl zpočátku třeba i můj přítel, a že ten měl z dětství osobní zkušenost, jaké to je vyrůstat v rodině s otčímem (který k nim navíc přibyl v jeho 15, tj. ve stejném věku jako byl můj syn), má stejně starou dceru, jako je ta moje, a má i praxi coby táborový vedoucí. Jenže mu chyběla ta ubíjející rutina, to, že má dítě na krku 24/7, týden za týdnem, rok za rokem, bez nároku na vystřídání, bez hlídací babičky, kdy jediné volno představuje tábor nebo škola v přírodě. Aktuální nastavení je, že na holky působíme výchovně oba a na obě stejně, puberťák je převážně v mé režii, přítel k němu přistupuje spíš jako k parťákovi a výchovně zasahuje, pokud mladý muž neplní své domácí povinnosti, případně se chová hnusně ke mně nebo k některé z holek.
A vyzdvihla bych dvě věci:
1) Je třeba být extrémně opatrný v jakékoliv kritice partnerova dítěte. I náznak je jak červený hadr na býka. Naše jediné tři spory za deset měsíců se všechny týkaly dětí.
2) Je třeba být extrémně jednotní. Přijde mi, jako kdyby děti vyloženě číhaly na jakýkoliv náš názorový nesoulad, který by v původní biologické rodině ani nezachytily, nebo přešly bez mrknutí oka.