SAGUS: no ale však já netvrdím, to, co o domorodcích tvrdíš, že jsem "povídala"..
já to udávám jako příklad pro lepší představivost. sama vnímám, že v našem bytí funguje něco jako "motýlí efekt", "kolektivní nevědomí", nebo "obyčejné vyprávění, které se přenáší tisíce let planetou a podobá se internetové síti" (toto jsou příklady pro širší okruh lidí), ale o to mi nejde..
jde o ten princip, který zmiňuji.. vidím to tak, že přenos informace o symbolu se učí - nevědomě nebo taky nezúčastněně, ale protože už tisíciletí jsme zvyklí na jeho přesný výklad, přenášíme si to snad i v genech či co a učíme to dál potomky. a nebo - na začátku vývoje lidstva a jeho mozku mohla být "tabula rasa" - člověk jako čistý nepopsaný list.
posléze nejspíš přicházely k člověku informace díky vnímání..
konkrétně - ale opět příklad - lotosový květ k rukách pračlověka je hebký na dotek, je bílý, ve vodě, kde se dá očistit, voní a stimuluje příjemné prožitky, dal by se tedy zařadit mezi něco, co se dá uznávat jako vyšší, žádoucí jako něco, k čemu se dá vzhlížet jako k modle (např.).
imho stejně to chce na počátku poznání prostě nejdřív vnímat a mmj. mít přímou, ideálně haptickou, zkušenost (je to jako s malým dítětem a jeho poznáváním)
vim, že je hodně těžký se dostat k tomu, jak to začalo, nicméně se snažim najít cestičky k tomu blíž... zatím si hledám sama a pomáhám si inspirací v literatuře, ke které se dostanu.
taky je těžký do pár vět sesumírovat, co bych chtěla rozvést a co obsáhnout a takový energie to stojí :)
a obecněji a stručněji to vidim - abychom mohli sami tvořit (i nové) symboly, je třeba vnímat, co se kolem nás děje (i bez vyhodnocování a analýzy) a to se děje velmi výrazně a silně mmj. díky dmt. a to může inspirovat..
nový symbol vzniká napřiklad z inspirace starým. a nebo bez inspirace starým, ale na základě vnímání, cítění, spočívání, bytí (a k tomu bych se chtěla dostat - bez inspirace starým, ale je to možná uroboros)
a tvrdit něco ve smyslu, že určitý názor nebo myšlenkový pochod nikdy nebude reálný je jako tvrdit, že něčí názor enbo pochod nikdy neexistoval. je to proto, že už reálný je a vyslovením, sdílením již existuje.
není podstatné přílišné coby kdyby, ale inspirace, která může pro někoho v nějakém pochodu být.. co se jednomu zdá umolousané, druhého může inspirovat, ba dokonce nikdy nikdo neví, čí názor a jaká sebeteoertičtější blábolovitá část může zrovna být něčím převratným (dyť to dějiny ukazují stále), proto se osobně snažím nehodnotit a neodsuzovat nějaké divné názory do věčných lovišť.. ale to už je jiná kapitola