• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MILUCH: ale z druhy strany, duchovne receno, i malej prd si zaslouzi svy velky auditko.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    IRO: pak jeste pridej debatu o snech, o hvezdach a o vlivu proxima centari na horoskopo vsech skopcu....

    to ze vidim nejakou figuru jeste neznamena, ze ta figura existuje a ze se mi snazi neco symbolicky naznacit. pod vlivem dmt jsem porad jen sjetej a to ze mozek vidi veci, ktery normalne nevidi, jeste neznamena, ze skutecne existuji. bejt sjetej je nekdy jako spat a pritom byt vzhuru.
    IRO
    IRO --- ---
    Myslím, že by se hodilo založit debatu o symbolech...
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    "Symbol neni nakresleny pojem. Symbol promlouva tim cim je, jako obraz. Promlouva tehdy, uvadi li v pohyb nasi obrazotvornost. Teprve v jeji svobodne, tvurci hre asociaci, kombinaci a promen se otevira hloubka symbolu, ktera je ve skutecnosti hlubinou duse toho, kdo nad nim rozjima ve snaze vylozit jeho smysl. V teto hlubine, ktera zahrnuje cely svet, se jedinecnym zpusobem zraci jeho konkretni situace."

    (uryvok zo Slabikare)
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Před nedávnem zde proběhla krátká debata o tom, jak vaporizované DMT často v lidech vyvolává pocity strachu až hrůzy. Vzpomněl jsem si na to, když jsem teď poslouchal jednu z přednášek T. McKenny. Hovoří o tom, jak strach je důležitou vlastností zkušenosti DMT.

    "Strach je známkou validity těchto zkušeností, protože to znamená ´tohle je doopravdy´" (cca 18. minuta). Poměrně trefně pak McKenna mluví o tom, že sice tyto tryptaminy známe, rozumíme jejich farmakologii a víme, jaké mají LD-50 atd., ale během té zkušenosti "víme moc dobře, že zde pravidla farmakologie doopravdy neplatí."

    Později se v přednášce k problému strachu ještě jednou vrátí: "Netvrdím, že strach je něco samo o sobě pozitivního. Tvrdím, že pokud vzhledem k dané situaci nejsi naplněn děsem, tak asi nejsi v plném kontaktu s dynamikou situace. Nebýt naplněn hrůzou znamená, že jsi buď blázen, nebo jsi požil drogu, která umožňuje nemít strach." (cca 54. minuta)

    Nahrávka je zde: http://archive.org/details/PsychedelicSalon270Mckennatripconsc1982

    K tomu mě napadá, že je to právě ona "existenciální hrůza", kterou DMT vyvolává, co zabraňuje tomu, aby se DMT stalo skutečně oblíbenou mainstreamovou záležitostí. Sám McKenna v určitý moment kouřit DMT přestal, protože na to prostě už neměl nervy, ruce se mu - s dýmkou v ruce - prý klepaly pořád.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    ono je to vsetko prepojene, to "duchovno" a "abstraktno" musi mat v tomto svete aj nejaku hmotnu formu, docela verim tomu ze struktura a prepojenia v mozgu suvisi so strukturou ega, ze vlastnosti "duse" sa zase do hmoty premietaju skrz DNA atd.. schopnost a forma vnimania suvisi s chemickou rovnovahou v organizme, neznamena to ale ze to je akoby niekto povedal "pouha chemie", a nie je to ani zazrak ktory naopak chemiu a hmotu odsuva niekam bokom ako iluziu, alebo pouhu nadobu.... vsetko to proste je, tak ako to je.. zalezi len od uhlu pohladu a ked niekoho zaujima cela pravda, nie len jej uzko vyhraneny fragment, musi sa zbavit uvah typu slepice vs. vejce.. to je potom ako ked pes honi vlastny ocas.

    nez sa niekto zase ohradi proti veciam ktore tu davam do suvislosti, len dodam ze to nevnimam ako nejake prevratne vedecke objavy, ani netrvam na tom ze to tak skutocne je, skor mi to tak nejak prirodzene dava zmysel skrz moj sedlacky pohlad na svet ;).
    EKEAZE
    EKEAZE --- ---
    MEA: S tím mozkem , no :) jak to , že lidi v klinické smrti dokáží prožívat , vnímat a mnoho dalšího.
    Samozřejmě souhlasím, že pokud je nějaký defekt, tak je člověk funkčně indisponován v tomto světě.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MEA: tym otevrenim oci myslim v podstate akykolvek stav, je jedno ci to je narozeni, alebo ked rano vstanes z postele, alebo len mrkas ocami ;). Huxley v The doors of perception pouzil prirovnanie ze vesmir zanika v apokalypse a zase vznika big bangom kazdu sekundu a v mnohych ohladoch je to velmi vystizne. Nieco ako kadence samopalu vzor 24: tatatatatatatata .. tak :).

    ..a inak prajem vela sastia s vyskumom mozgu, k tomu uz nemam co dodat.. radsej.
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    "Občas se lidé ptají: ´DMT, to zní dost šíleně. Je to nebezpečné?´ Odpověď na tuto otázku zní ´ano´, ale pouze pokud se bojíte smrti úžasem."

    Terence McKenna
    MEA
    MEA --- ---
    SAGUS: ouk díky za vysvětlení, rozumím... :)
    s tím doplněním, že z mého textu nevyplývá lineární úvaha.. nebo možná pro někoho vyplývá, ale proto reaguji, ona tam není..
    jinak jak jsi zmiňoval, jak zrovna otevřeš oči, získáš vědomí, jestli ti dobře rozumím (kdyžtak mne oprav pls), myslíš stav po narození nebo jinačí stav?
    jinak jsi dobře nastínil posvátnou geometrii, pohledám odkaz..
    posvátnou geometrii jsem v rukách měla spolu s Escherem, ale je fakt, že hloběji jsem knihu nečetla..
    všimla jsem si, že užíváš dost příkladů, které právě přesně stojí na úrovni naučení (trojúhelník, geometrie, phytagorova věta např. atp...)
    podle tebe, co tvrdíš tedy, by podobné vizuály mělo jak čerstvě narozené mimino (dosadím ho já) stejně jako opice a jako student..
    ale jasně, chápu.. budu-li se dívat z úhlu jednoty, tak není co řešit..
    ...
    ještě bacha, všechno je zprostředkováváno mozkem, na to se nesmí zapomínat, bez (funkčního) mozku by nikdo žádný fraktály, tvary, geometrie, přírodu ani nic vnímáníhodného provozovat a zároveň popisovat nemohl. to je základ. - tvary nejsou sice lidský výmysl, vyskytují se v přírodě, ale mozek je zprostředkovatel těchto informací, úvah a td., bez něj prostě nic neexistuje.

    imho právě mimino bude mít jiný tip vizuálu než opice nebo student.. stejně jako slepec.. a to je další zajímavost, jak na slepce může působit halucinogen, tady tedy konrkétně dmt? :)

    a ještě dotaz, nemáte tu knížku, co tu Darjeel doporučoval - Verena Kast - o těch symbolech? v knihovně ji nemáme :( (ideálně v češtině)
    MEA
    MEA --- ---
    VYHULENY_UFO: hele ale to je tvůj boj, že tomu nerozumíš a nejsi schopen vidět souvislosti, kdybych chtěla, budu se snažit ti to přiblížit, to ano.. pokud aspoň trochu umíš - resp. chápeš česky.. ale nechci, takže tímto to s tebou zakončuji.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MEA: tak ja si nechavam v sebe vzdy volny prostor kde uznavam, ze som totalne mimo a ze moje koncepcie su prinajlepsom vzdusne zamky :). Nesnazim sa tvoje nazory zhodit, chcel som len povedat, ze uvazovat o tychto veciach linearne je docela past a ze sa asi budes hodne dlho tocit v kruhoch.. tak dlho nez sa rozhodnes z neho vystupit ;).
    Urcite sa najde dost symbolov ktore by sa dalo povedat ze vznikaly behom evolucie (ale zase sme u toho, co to je vlastne cas, z univerzalneho hladiska..), ale tato debata myslim zacala rozborom "typickeho DMT vizualu" a otazky ohladom toho nakolko su vizie sposobene tym co niekto niekde odkoukal a na co je nebo neni zvykly.
    Doporucujem nejaku dobru knihu o Posvatnej geometrii. To je abstraktne jadro prirody a vesmiru a vsetkeho co je vnimatelne, su to zakony podla ktorych sa jedna vec deli na dve a uzko to suvisi s procesom vnimania. Akonahle otvoris oci, akonahle nadobudnes vedomie, tvoja mysel na zaklade tychto vzrocov a symbolov nakraja cely vesmir do podoby ktoru vnimas. Kvet zivota, vesica piscis, zlaty rez, platonske telesa, fraktaly a vsetky z nich odvodene symboly nie su ludsky vynalez - to je priroda ktoru pozorujes vsade okolo, a takisto vo svojom vnutri, v mysli a este dalej (hlbsie), zase sme pri tom co je nahore=to co je dolu, ohrana pisnicka ale este sa nenasiel nikto, kto by to s uspechom vyvratil. Takze si trufam tvrdit ze podobne vizualne divadlo ako student religionistiky mohla zazit aj prva opica co prad par tisic rokmi zliezla zo stromu a snedla houby, vobec by ma to neprekvapilo.
    Este je jedna fajn kniha, o symboloch, pisme a cislach ktora to cele dava trochu do ineho svetla, nez v akom sa to ty snazis vidiet - Slabikář hermetické symboliky & čítanka tarotu, odporucam ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MEA: uprimne, naprosto nechapu co se snazis rici... spousta myslenek skakajici od a k zet, pro me beze smyslu, nebo se smysl nekde ztratil v obecnych symbolickych recech. ale svet neni o symbolech nebo nejakych uvah. svet je dosti racionalni misto, kde lotosovy kvet je lotosovym kvetem, produktem prirody a symboliku k nemu si davaji az lide. lide si delaji svet horsim a slozitejsim...
    MEA
    MEA --- ---
    MUABI: "Každý chápe individualně skrze sebe, jen ve slovní formě se dají najít shody pač nám umožnuje se vzájemně dorozumět"
    tady se dá krásně uplatnit pravidlo paradoxu :)) - protože ono to úplně stejně funguje opačně.
    mmj. záleží na úhlu pohledu

    ještě pro mou informovanost, čí to je citace, kterou máš kurzívou či jaký má kurzíva význam?
    MEA
    MEA --- ---
    MUABI: jj, postata - obsah je stejný, obal postaty - forma je různá.. ta podstata vychází z cítění a vnímání, formování je už kulturní záležitostí
    MEA
    MEA --- ---
    SAGUS: no ale však já netvrdím, to, co o domorodcích tvrdíš, že jsem "povídala"..
    já to udávám jako příklad pro lepší představivost. sama vnímám, že v našem bytí funguje něco jako "motýlí efekt", "kolektivní nevědomí", nebo "obyčejné vyprávění, které se přenáší tisíce let planetou a podobá se internetové síti" (toto jsou příklady pro širší okruh lidí), ale o to mi nejde..
    jde o ten princip, který zmiňuji.. vidím to tak, že přenos informace o symbolu se učí - nevědomě nebo taky nezúčastněně, ale protože už tisíciletí jsme zvyklí na jeho přesný výklad, přenášíme si to snad i v genech či co a učíme to dál potomky. a nebo - na začátku vývoje lidstva a jeho mozku mohla být "tabula rasa" - člověk jako čistý nepopsaný list.
    posléze nejspíš přicházely k člověku informace díky vnímání..
    konkrétně - ale opět příklad - lotosový květ k rukách pračlověka je hebký na dotek, je bílý, ve vodě, kde se dá očistit, voní a stimuluje příjemné prožitky, dal by se tedy zařadit mezi něco, co se dá uznávat jako vyšší, žádoucí jako něco, k čemu se dá vzhlížet jako k modle (např.).
    imho stejně to chce na počátku poznání prostě nejdřív vnímat a mmj. mít přímou, ideálně haptickou, zkušenost (je to jako s malým dítětem a jeho poznáváním)
    vim, že je hodně těžký se dostat k tomu, jak to začalo, nicméně se snažim najít cestičky k tomu blíž... zatím si hledám sama a pomáhám si inspirací v literatuře, ke které se dostanu.
    taky je těžký do pár vět sesumírovat, co bych chtěla rozvést a co obsáhnout a takový energie to stojí :)

    a obecněji a stručněji to vidim - abychom mohli sami tvořit (i nové) symboly, je třeba vnímat, co se kolem nás děje (i bez vyhodnocování a analýzy) a to se děje velmi výrazně a silně mmj. díky dmt. a to může inspirovat..
    nový symbol vzniká napřiklad z inspirace starým. a nebo bez inspirace starým, ale na základě vnímání, cítění, spočívání, bytí (a k tomu bych se chtěla dostat - bez inspirace starým, ale je to možná uroboros)

    a tvrdit něco ve smyslu, že určitý názor nebo myšlenkový pochod nikdy nebude reálný je jako tvrdit, že něčí názor enbo pochod nikdy neexistoval. je to proto, že už reálný je a vyslovením, sdílením již existuje.
    není podstatné přílišné coby kdyby, ale inspirace, která může pro někoho v nějakém pochodu být.. co se jednomu zdá umolousané, druhého může inspirovat, ba dokonce nikdy nikdo neví, čí názor a jaká sebeteoertičtější blábolovitá část může zrovna být něčím převratným (dyť to dějiny ukazují stále), proto se osobně snažím nehodnotit a neodsuzovat nějaké divné názory do věčných lovišť.. ale to už je jiná kapitola
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    MEA: ono tieto uvahy by mali podla mna vyznam v podivnom modeli vesmiru, kde energia zanika do nicoty a kde cas je nieco ine nez pouhy konstrukt umoznujuci prezivanie deja. Povedat ze domorodec "nikdy nic neslysel a nevedel o" by bolo mozne v pripade, ze ten domorodec je uzavreta autonomna jednotka ktora vznikla len tak z nicoho a zase zanikne a neostane po nej ani mastny flak ani spomienka ani hnojivo pre kytky.. a ktora zcela iste nepresla ziadnou inou inkarnaciou minulou ani buducou. "Nikdy" straca vyznam ked strati vyznam cas.. a bez casu zistujeme, ze vsetko uz tu je, teraz, v obrovskom vesmirnom tanci a vireni forem.. vratane akehokolvek symbolu, a je irelevantne ci ten symbol pouzival uz praclovek, alebo ho zacnu pouzivat az za 5000 rokov niekde na opacnom konci galaxie. Hladat kde zacal povod nejakej myslienky, alebo ideje je to iste ako hladat vznik vesmiru. Proste mi pride ze ta tvoja otazka je hodne teoreticka a je tam tolko "coby kdyby ", ze to s realitou nikdy nebude mat nic spolocne. Asi ako tie uzavrete sustavy co sa pouzivaju na vyuku fyziky... zjednodusuje to predstavu ale v reale taku sustavu nikde nenajdes, tak ako nenajdes domorodca ktory nema historiu previazanu s celym univerzom.
    MEA
    MEA --- ---
    ještě při zpětném čtení jsem si všimla, že padla doměnka o "mé cestě k živé vodě na druhý břeh", musím upřímně potvrdit, ano je to tak, ještě jsem nebyla na "druhým břehu" co se týče rámce tématu, nicméně z toho nevyplývá, že neznám onen stav (smrt ega) a nebyla jsem se tam ve sférách "po smrti ega" podívat "jinak".

    s respektem a úctou se ale na hlubší poznání těším :)

    ono šlo o určitou podobnost popisovaných stavů na DMT (ať už před smrtí ega či po ní), LSD (v podobném rámci jako dmt) spolu se stavem v bezvědomí, s holotropním dýcháním nebo i sněním - nemyslím plnou, přesnou a jasně definovatelnou podobu, ale určitou spojitost... např. kdy se člověk ve svý mysli zcela rozpadne, neexistuje a je - spočívá a pozoruje, vnímá a prožívá úplnost (což v té chvíli stejně neřeší a dojde mu to po čase, když se ve vzpomínkách vrací k prožitému stavu)

    ---

    ještě ale mám nutkání znova otevřít ony symboly, furt si nejsem jistá, zda byl můj dotaz pochopen, ona i jeho formulace nebyla a není jednoduchá...
    a právě z naivního pohledu toho, kdo ještě nepoznal dmt takhle hluboce, mi stále vyvstává otázka, jak si můžou být znalí opravdu jisti, že to všecko, co se významu symbolů týče, otvírání své fantazie k obrazům se symboly, nepramení opravdu z historie symbolu, z nějakého nevědomí nebo z toho, co se podvědomě naučili nebo prostě naučili třeba i vědomě? narozdíl od dojmu, že je symbol produkován intuitivně - tak jsem tedy pochopila a nejsem si jista, zda správně...

    napadá mne k tomu ještě takový ilustrační příměr - dejte dmt dítěti u kterého víte, že jej nikdy nevidělo a nikdo mu o něm nevyprávěl, ale už dokáže chápat symboliku a interpretovat a pozorujte, zda uvidí symbol a vycítí jeho význam intuitivně... a co k tomu symbolu následně řekne? pochopí význam?
    je na nějaký výzkum?
    ne ani tak s dětma, ale spíš s neznalostí symboliky... (třeba mladý domorodec z netknuté divočiny v austrálii, který nikdy nic neslyšel a nevědel o symbolu lotosového květu nebo já nevim kterým, že by měl při požití dmt vidiny lotosového květu namísto jeho symbolu, který zná jakožto duchovní úměrný jeho kmenu...)

    ano, něco si k tomu potřebuju načíst, něco pochopit, něco vzít jako "aha ajooo", ale chce to víc literatury, víc úhlů pohledu, která by pojila sílu dmt stavu a symboliky, o to mi tak nějak šlo...


    MEA
    MEA --- ---
    DARJEEL: já jo, a zvlášť, kdybych byla odborník, ale to nejsem, tak to nechávám spíš na lajcké hravé úvaze.. hloubky jsou možná i nekonečné a spletité, často velmi překvapivě související a vývoj taky, výzkumy bývají o hledání, ale to už není na mně (narozdíl od vlastního trénování mozku díky kreativitě i fantazii)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam