• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEADMT - "duchovní molekula"
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHEALA: ja na tyhle hry a sermovani statusama moc nejsem, ale kdyz to fakt potrebujes vedet, ano jsem inzenyr z CVUT, takze par strukturovanych textu jsem cetl i psal a momentalne se v praci venuju vyzkumne cinnosti z oboru biotechnologie. jestli mi chces neco rict, tak to proste vybal a ja uz si to preberu :) (a nemusi to byt nutne tady, protoze tu tim urcite nekoho otravujem).

takze v kostce : nemam tu cas a ani chut predkladat a dokazovat nejake hypotezy, protoze zakladni vyzkum v te oblasti uz davno bezi a fakt staci trochu zagooglit. kolektivni vedomi proste povazuju za dokazany fenomen s naprosto hmatatelnymi dusledky.

tohle je rekneme obecne platna definice (pro sebe jsem si ji trochu upravil, aby byla obecnejsi a ne tolik humanocentricka, ale aspon mame zacatek)
    Collective consciousness - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Collective_consciousness

tady je simulace, ktera ukazuje jak jednoduche pravidlo v chovani prvku vytvori hejna, ktery vnimame jako nove meta-entity a dokonce maji i svou nove vzniklou emergentni vlastnost "viskozitu". na katedre kybernetiky pak delaji experimenty s multiagentinimi systemy na modelu mesta, kdy hasici a zachranky musi obslouzit co nejefektivneji vsechny katastrofy
    XnaBoids - Swarm Intelligence Demonstration
    https://www.youtube.com/watch?v=M028vafB0l8

http://xenia.media.mit.edu/~nelson/research/swarm/

co z toho plyne pro mravence? kolektivni vedomi navrhlo jejich mraveniste (jinak mi ukaz, kde konkretne jsou ty plany ulozene a kdo jiny je nakreslil) a udelalo to lip, nez by zvladnul jakykoli jednotlivec. byla by chyba koukat na mravence spatra. organizacne jsou mnohem dal nez my. pokud se jednou dostaneme na jejich uroven pri zachovani individuality vsech jedincu, bude to dalsi civilizacni prulom.

VYHULENY_UFO: ano, ten trojuhelnik je zaklad - to je jedno z tech pravidel o kterych jsem psal a pak jsou tam ty ... nahodne vstupy tadaaa! dokazal bys si predstavit ze mozek funguje podobne? taky zpracovava ruzne chaoticke vstupy sadou pravidel, ktera urcuje ten tvar v pozadi (udava charakter jednotlivce a promita se i o uroven vys do charkateru spolecnosti). jinak dik za tip na serial :)

mozna je to tu OT, mozna ne .. otazka zkoumani kolektivniho vedomi myslim k DMT patri. nikdy si sice nebudeme umet navzajem cist myslenky, ale snad se aspon zvladneme na tom kusu sutru uprostred pusteho vesmiru vzajemne nevyhladit ;)

dal kdyztak v poste a nebo tady [ SCIENCE of CONSCIOUSNESS ]
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: já se pokouším zjistit, jestli dělal někdy nějakej výzkum a má ponětí o tom, jak se to dělá, jakože definice pojmů - je dobrej začátek :)
    JAZZZ: Jo, jak jsem psala, tohle je dobrej začátek - ale prosímtě, jestě s tím nikam moc neběhej, on tam ten plán jaksi možná je. Nebo tím myslíš že musí bejt nějakej počet mravenců, aby začli stavět mraveniště?

Jo a jeden obr dotaz, zabýval ses někdy vlastním výzkumem v rámci vysoké školy? Jakože abys věděl co je za tím, jestli na tebe nesypu fakt moc složitý věci - je mi jasný že i mnoho chytrých lidůch na VŠ není, protože nemají optimální podmínky, ne protože jsou blbý, příjmačky neřeší naprosto všechno. Navíc na mnoho VŠ ani výzkum neděláš - práva, mnoho technických škol, medicína a podobně...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    jsem nepoučitelnej .. vždycky si říkám, že nebudu krmit trolly a stejně se nechám nachytat :)

SHEALA: pro sebe si kolektivní vědomí definuju jako zdroj informace, která není obsažená v žádném dílčím prvku organizace (příklad můžou být třeba ty plány mraveniště).
    SHEALA: behold! https://www.youtube.com/watch?v=lFg21x2sj-M
    VYHULENY_UFO: behold! https://www.youtube.com/watch?v=droTYSmSGHg

ONEHEART: má pravdu .. let's GTFO
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: to chcu slyšet od tebe, jak máš ten pojem definovanej
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: ještě jednou, máš hypotézu že kolektivní vědomí existuje. Jak si tu hypotézu testoval?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: hele, tohle co předvádíš fakt myslíš vážně? Jakože důkaz kolektivního nevědomí? Napiš mi teda něco, o tom jakou máš hypotézu, a jak ji testuješ.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: respekt, to já jsem na gymplu naprogramovala akorát něco na překládání desítkové soustavy do dvojkové. Mandelbrot akorát umím poznat, a je li zoomovatelný tak ozoomovat :) Měl si ho i barevnej?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VYHULENY_UFO: mě by zajímalo, jestli jazz dělá něco jinýho, než že se babrá v hledání kolektivního nevědomí ve fraktálech :) Prostě tahle potřeba lidí, co nemají zvádnutej nějakej základní adulting, furt někomu něco diktovat mi přijde dost fujky no :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JAZZZ: bež do knihovny si přečíst něco o testování hypotéz. Za mejch mladejch let jsme neměli v psychedelii potřebu hledat zázraky, resp cesta do vlastního nevědomí a introspekce byla zázrak sám o sobě. Ta potřeba stavět na psychedelické zkušenosti diktaturu u dnešních třicátníků mě děsí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    UFO: spousta kecu, ale myslenka tomu chybi. mozna to vypada OT, ale puvodne ta debata zacala tim, jestli existuje kolektivni vedomi. tys tu zacal placat neco o ezoducho, tak jsem ti ukazal hmatatelny dukaz kolektivniho vedomi - obrovskou podzemni stavbu od ktere zadny z delniku nikdy nedrzel plany a ani by nemel kapacitu na to je pochopit. kde se tedy struktura te stavby bere?
    podobne jako je slozity tvar sierpinskyho trojuhelniku ukryty v jednoduchem pravidlu opakovane uplatnovanem na nahodne vstupy, stejne tak je tvar mraveniste zakodovan v pravidlech soucinnosti mravencu. a princip tohoto fungovani se da zobecnit i na neurony v nasem mozku nebo na lidi v nasi spolecnosti.

tohle neni zadne ezoducho, ale exaktni vedni disciplina. googli klicova slovo "swarm consciousness" a laskave si dopln vzdelani, pokud se o kolektivnim vedomi chces dal bavit. treba to jednou z obycejneho trubce dotahnes na jedince, ktery o svem zivote doopravdy dokaze rozhodovat ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: a proc bys sem kastovni system a jine zpusoby delby moci netahal? nejdriv se uplne mimozne pokousis argumentovat proti hmatatelnemu dukazu kolektivniho vedomi tim, ze hmyz ma nemenne role ve spolecenstvi (i kdyz to neni pravda) ale lidske zpusoby jak udrzovat v organizaci status quo bys sem netahal. hmyz je rizeny feromony a lidi zase penezi a symboly. jidlo ani energii si neumis vyprodukovat sam, kazdy den chodis rano do prace stejnou cestou a budes mi tu neco vypravet o individualiute a moznostech volby :) indove jsou podle tebe pomatenci co veri na hovadiny a sam jsi poslusna delnice kapitaismu verici v nekonecny rust a vseobecny blahobyt, ktery vznikne na zaklade sobeckeho jednani jendotlivcu. obcas jsi vazne legracni :)

pises mraqvenciu a vcely jsou holt spolecenstvi, clovek je na tom jinak a nesrovnaval bych - lidi jsou holt spolecenstvi taky a je trochu trapne se z diskuze vykroutit tim, ze relevantni arguementy bez dalsiho vysvetleni proste hodis pod stul, protoze na ne neumis reagovat.

lidi vyvtari organizacni meta-organismy uplne stejne jako jine formy zivota a v pravidlech jejich vzajemne interakce je zakodovany charakter toho meta-organismu. bud to vyvrat a nebo mlc ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: to mas sice pravdu, ale s podstatou hmyziho kolektivniho vedomi to nijak nesouvisi a pokud se podivas na kastovni system v Indii, nebo vladnouci rodinne, politcike a mafianske klany vsude po svete, tak si uvedomis, ze mezi hmyzem a lidmi zas tak propastny rozdil neni. ano, mame moznost se svobodne rozhodnout, ale vetsinou ji nevyuzivame a pred chaosem nepreberneho mnozstvi moznosti utikame do bezpeci stada a ritualne opakovanych vzorcu chovani a komunikacnich stereotypu.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VYHULENY_UFO: ona tam je urcita "duse" mraveniste (ci úlu), neco vic nez jen feromony (viz. např. Goedl Escher Bach, kdy to hezky pojmenovává Mravenka). To neco ma na svedomi docela dost jevu, ktere jen feromony nevysvetli a ktere naopak nekdy i ovlivnuji to, jake a feromony a kde a kym jsou vydavany.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: jenze to "vse" vyzniva trochu jinak, nez to, co jsi vytrhnul z kontextu. abys se mohl povazovat za skeptika, musis se na veci divat nestranne.

kdyz se podivas treba na mravenci kolonii a swarm dynamics obecne, tak vidis hmatatelne dukazy neceho, co by se dalo nazvat kolektivnim vedomim.
    neni to zadny ezoducho, je to prosty dusledek iterativniho procesu a sady pravidel. proto zadny z jednotlivcu nepotrebuje plany ani centralni rizeni aby spolecne dokazali vybudovat slozite stavby, vcetne podzemnich farem a vetracich sachet.
    Giant Ant Hill Excavated
    https://www.youtube.com/watch?v=lFg21x2sj-M

dalsim prikladem radu ukryteho za oponou je Sierpinskeho trojuhelnik - fraktalni tvar, ktery ziskame opakovanym pouzivanim jednoduchych pravidel na nahodne vstupy a vysledkem je kupodivu opet usporadany tvar. je mozne, ze i nas mozek by pak fungoval podobne a ty nahodne nebo pseudonahodne vstupy by skrze sit reprezentujici sadu pravidel dokazal pretavit do neceho usporadaneho a my bychom se mohli ptat "odkud se ten rad bere"?
    Playing the Chaos Game (Sierpinski Triangle)
    https://www.youtube.com/watch?v=droTYSmSGHg

kolektivni vedomi nemusi byt entita v tom smyslu, jak ji omezene chapou lide. nemusi to byt jesitny buh, co nema nic lepsiho na praci, nez trestat lidi za to, ze berou jeho jmeno nadarmo, to jsou jenom lidske projekce. tim, ze se budes vozit po obcas az komickych vyplodech vericich ve snaze pohladit sve ego pocitem nadrazenosti, se treba pripravujes o moznost pochopit, jak ten nas vesmir doopravdy funguje ;)
    STARSIGN
    STARSIGN --- ---
    novinka, uz ju predava aj Kosmas
    3. kniha od autora Moudrosti hub a Duse salveje prelozena do cestiny
    Eugenika » Bůh v těle
    http://www.eugenika.cz/detail/304-buh-v-tele/
    pojednava o hubickach, salvii, DMT, 5-Meo DMT a v doslove aj o "Metznerovej" zmesi DMT a 5-MeO-DMT s nazvom Mayske dvojcata:)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: a nesnaž se mi podsouvat nějaké to svoje mýtické ezoducho. vytrhuješ jen zlomek článku přežvýkaného panem Mihulkou a poslední odstavec z jedné reakce. takhle manipulativně opravdoví vědci s informacemi nepracují :) jestli se tím chceš opravdu zabývat, obtěžuj se dohledat zdroje přímo na Elsevier a když už v tom budeš, tak napiš Grygarovi ať jim tam pošle ten svůj bludnej šutr ;)

JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MORPHLER: díky, to je hodně zajímavý odkaz.

a teď je to prý i experimentálně potvrzené.
    Discovery of Quantum Vibrations in “Microtubules” Inside Brain Neurons Corroborates Controversial 20-Year-Old Theory of Consciousness
    https://www.elsevier.com/...n-neurons-corroborates-controversial-20-year-old-theory-of-consciousness
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MORPHLER: samozrejme by me taky zajimalo, jak v ramci teto teorie vysvetlit pusobeni DMT na zmenu prozivani
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    JAZZZ: jestli si mohu dovolit doporucit clanecek.. o tom kde by ta obrovska komplexita v tom mozku mohla byt "schovana". pro mne byl velmi inspirativni.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3470100/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam