PALEONTOLOG: ja jsem debatu forknul od tve zminky o inteligenci a nervovem systemu a poukazal jsem mimo jine na to, ze napr. ten fenomen regenerace souvisejici patrne s tou elektrickou signalizaci neni zalozen neuralne.
grofa tolik nemam nactenyho, k tomu se nemuzu vyjadrit.
jinak obecneji, jak jsem to trochu nacrtnul vedle v auditku o lsd, myslim si, a samozrejme s tim nemusis souhlasit, jen to nabizim ke zvazeni, ze dochazi k nedorozumenim tam, kde se zamenujou ruzny modality. tzn. ano, muzeme rozvijet vedeckou modalitu nejak konzistentne, a pak napr. musim respektovat, ze pokud regenerace tela je projevem inteligence a tento inteligentni projev neni zalozen neuralne, pak inteligence neni nutne neuralni. muze se mi to nelibit, ale to je tak vsechno.
muzu ale vzit tenhle jazyk, mluvit o nejak definovanem vedomi nebo inteligenci, a prenest to do jineho modu, napr. psychedelie, psychedelicke terapie. nedela toto grof? nejde mu spis o transformaci lidske zkusenosti, at uz k cemukoliv, tj. nepohybuje se nahodou v jine modalite, ackoliv vyuziva jazyk jine, napr. psychologicke, lekarske, vedecke modality? ... a mam za to, ze v tom spociva i nedorozumeni mezi nami, kdy ja jsem pri nekdejsi diskusi v lsd auditku operoval v modalite nejakeho obecneho mysleni, kdy v tomto modu muzu zohlednovat vedecky nahled jako urcite schema, divat se jak to v nem funguje, na jakych predpokladech stoji, co se jim dela, jak modeluje lidskou zkusenost, co o ni rika, a mohu se k tomu vyjadrovat obecneji, aniz bych tim popiral nebo potvrzoval platnost tech schemat, ve kterych se operuje. no a s tebou mam pocit, ze se nemuzu dostat k tomu obecnejsimu mysleni, protoze ty mas nejakou oblibenou jinou modalitu mysleni-praxe. co se da delat, nekdy treba zajdu na navstevu do te tve ,) ale urcite se nepohybujeme v jinych svetech, ani si nemyslim, ze bychom byli v nejakem sporu, spis se mijime temi modalitami, a mozna k podobnemu mijeni dochazi i pri tech ruznych kritikach grofa. 2 cents, zdravim.