• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: to, že já to neumím neznamená, že to nemůže udělat někdo jiný Strawman fallacy: nepsal jsem, ze to nikdo "nemuze udelat". Psal jsem, ze nevime o nikom, kdo by to udelal. A kdyz ti neproslo mlzeni o tom, ze bys to dokazal i ty, tak ted mlzis o tom, co jsem vlastne rikal. Jako obvykle.

    Proste _nemas_ zadne nezavisle potvrzeni toho, ze to co rika je pravda, ze z jeho vzorce lze skutecne odvodit vysvetleni vsech tech problematickejch pozorovani. Nebo ano?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne, nic nepotvrzuju: to, že já to neumím neznamená, že to nemůže udělat někdo jiný (tvoje klasická logická zacyklená smyčka: "dokud to nepředvedeš, tak jsem autorita já" - jenže ty taky nic nepředvádíš, kromě trollování!)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: REDGUY: nepotvrzuju to úplně: i když já to třeba momentálně neumím, - a ma? Udelal to? Muzes to predvest? Pokud ne, tak smula: potvzujes, co jsem napsal, i kdyz chapu jak te to stve 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nepotvrzuju to úplně: i když já to třeba momentálně neumím, někdo jiný by tahle čísla mít mohl a mohl by do toho vzorečku dosadit.

    (i když sám si nejsem jistý, jestli McCulloch zůstane u té původní verze s unruhovým zářením, protože on tu teorii furt překopává, zdá se... snaží se aby nějak zahrnula i "teorii zachování informace", což mi tedy jako informatika zajímá hodně...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Takze potvrzujes co jsem rikal? Dekuju. Priste prosim bez toho okecavani 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: rád bych :-) už jsem s ním na toto téma komunikoval, že bych to dosazení do vzorečku chtěl vidět.

    toho času by mi chvíli trvalo zjistit tu hodnotu |a|, tedy absolutní velikost dostředivého zrychlení na obvodě galaxie. (spíš se tímhle směrem snažím nasměrovat lidi, kteří s těmito hodnotami pracují rutinně... předpokládám, že jsou to ti, kdo věří teorii temné hmoty...)

    hele já si tímhle nejsem _jistý_, aby ti bylo jasné. na to dosazení jsem úplně stejně zvědavý, jako ty.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Hele, to by me fakt zajimalo, jestli jsi zase nepochopil, ceho se tyka ta moje puvodni vytka, nebo jestli jsi to pochopil a proste zase umyslne mlzis.

    Nejde o tenhle vzorecek. Jde o to, jestli jeho aplikace na rotaci galaxii opravdu vysvetluje to, co pozorujeme. Takze? Predvedes mi to?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jeho vzoreček pro výpočet setrvačné hmotnosti je zhruba tenhle:
    Physics from the edge: Debate on the facts.
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/02/debate-on-facts.html

    tenhle vzoreček je prostě buď dobře, nebo špatně. problém je, že ani McCulloch sám nevím, jestli musí za hubblovu konstantu vždy dosazovat skutečnou velikost vesmíru, nebo jestli pro uzavřený systém (typu EmDrive) dosadí rozměry "mikrokosmu", který se týká rezonující vlny (možná je MiHSC v zásadě dobrý nápad, ale snaha vysvětlit s ním emDrive naprosto slepá ulička? kdo ví?)

    "zrychlením" je ovšem myšlené právě třeba i dostředivé zrychlení na oběžné dráze, protože kupodivu - obíhající objekt vůči kosmickému horizontu akceleruje.

    neříkám, že je mi to jasné celé - ale ta teorie by měla být dříve či později falzifikovatelná. nebude záležet na tom, zda jí přijme nebo nepřijme nějaká autorita. jestli je to správně, může se to klidně i vynořit o pár století později znovu a objevitelem bude pak někdo jiný...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ten vzoreček je dostatečně jednoduchý, aby si do něj mohl dosadit každý - opravdu? Muzes nam to prosim predvest?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: pozorování rychlosti rotace galaxií je staré dobrých 50 let: točí se prostě příliš rychle na Newtonovu gravitační teorii.

    takže spíš jde o to, jakou krkolomnost vymyslíš, abys tohle letité pozorování předpověděl, a tohle je jeden z mnoha nápadů - popravdě asi tak pátý v pořadí.

    pokud ty předpovědi další věcí budou přiměřeně přesně (a McCulloch celkem zuřivě hledá, kterou jakou další anomálii nebo pitomost by jeho dokázala vysvětlit), tak nebude potřeba žádná další autorita, která by to ověřila: stejně jako není potřeba autorita v případech jako tento [ XCHAOS @ Kvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + modifikovaná setrvačnost (MiHsC) ] - prostě jsou měření, která může provést každý a nemusí se přitom odvolávat na žádnou autoritu.

    tohle je trochu něco jiného, než když někdo tvrdí, že jeho perpetum mobile s permanentními magnety nemůže zveřejnit, protože po něm jde vláda a ilumináti: tady jde o vysvětlení jevů, které vidíš, když namíříš dalekohled na obzoru (a ano: ten vzoreček je dostatečně jednoduchý, aby si do něj mohl dosadit každý, není tu nic utajovaného...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Njn. Az na to, ze jediny primarni zdroj, ktery rika "MiHsC ma schopnost predpovidat pozorovani" je... McCulloch 8) Btw, jsem si vcelku jistej, ze o zadny "predpovidani" nejde. "Vysvetlovani", mozna, pokud nekeca, ale skutecne predpovedel nejake pozorovani pred tim, nez k nemu doslo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že Mike sám moc dobře ví, že materiál na Nobelovku to zatím není, protože to zatím pořád překopává. ale bude to ještě vtipné sledovat dál, protože ... ano, myslím, že v tomhle bodě se wikipedisti spletli (oni zas nejsou tak neomylní...)

    o konspiraci nikdo nemluví, o groupthinku ano.

    pokud někdo má teorii schopnou předpovídat konkrétní pozorování (BTW nasměroval jsem ho mezi prvními na ty akcelerující vlny v prachovém kotouči kolem AU v souhvězdí Mikroskopu - což lze dokázat tím, že mi retweetnul - takže uvidíme, třeba je to to chybějící pozorování, které dokáže vysvětlit _jen_ MIHSC)

    ono totiž jádro kritiky téhle teorie je v tom, že předvídá věci, které jde předpovědět i jinak - sice diskutabilně méně elegantně, se spoustu ad-hoc konstant (v MIHSC je kromě rychlosti světla jediná konstanta - a to je právě Hubble scale), ale dá se to. Tzn. až pozorování, které by bylo naprosto v rozporu se starou fyzikou a předpověděla ho pouze MIHSC, by něco dokazovalo.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No, myslim ze je symptomaticke, ze jedine nezavisle povidani o MiHsC ktera tady je referencovane je debata na Wikipedii o smazani prislusneho clanku s vysledkem: The result was delete. [...] From the rest of the discussion it appears that at this point in time, this theory has not garnered enough independent coverage to meet our notability guidelines. . Cili muzeme jen spekulovat o tom, proc chybi to "independet coverage". To musi bejt extra silnej groupthink a/nebo konspirace, kdyz vsichni teoreticky fyzykove na svete ignorujou material na Nobelovku 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Calculating the speed of light with a sausage (and a microwave) - Album on Imgur
    http://imgur.com/gallery/uiwcv
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    pro mě nejsrozumitelnější nová fyzikální teorie od doby, kdy jsem viděl Einsteinovy popularizační náčrtky s pozorovatelem v akcelerujícím výtahu a pozorovatelem na rotující podložce :-) navíc řeší v historii fyziky dosud poměrně zanedbávaný problém...
    Physics from the edge: MiHsC with horizons, no waves.
    http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/10/explaining-mihsc-with-schematics.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    retweetoval Mike Culloch :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    trocha kvasnic a kvarků... (flyby anomálie vážně)
    http://issfd.org/2015/files/downloads/papers/153_Jouannic.pdf

    In the absence of a physical explanation, Anderson managed to design an empirical formula that
    accurately describes the magnitude of the anomaly observed during the flybys of Galileo, NEAR,
    Cassini, Rosetta and Messenger
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    *head explodes*
    The first quantum entanglement of photons through space and time | ExtremeTech
    http://www.extremetech.com/...56673-the-first-quantum-entanglement-of-photons-through-space-and-time
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Signals from empty space: Physicists succeed in direct detection of vacuum fluctuations -- ScienceDaily
    http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151002082311.htm
    However, until now direct experimental proof of this basic phenomenon has been considered impossible. Instead, it is usually assumed that vacuum fluctuations are manifested in nature only indirectly
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam