• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSKvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + kvantizovaná setrvačnost (QI)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no já do toho dosadím, zkus si to taky, porovnáme jak umíme písmenkovat :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: LOL. Thank you, captain obvious 8)))
    Takze porad plati to, co jsem rikal pred dvema tejdnama: nemame nezavisle potvrzeni toho, co tvuj oblibenec rika o sve teorii. Pravda, navic mame komicke predstaveni na tema "XChaos pocita rotaci galaxii a pak vlastne ne". Takze profit 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemám čas. je to v podstatě ale jen dosazení písmenek do vzorce (tzn. spočítáme, jestli vzoreček dobře popisuje absenci poklesu oběžné rychlosti hvězd v galaxiích)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Tak co? Jak jde pocitani?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ja neyvtrubuju do sveta ze to budu pocitat. Ty ano, ty pocitej. A vysvetli, jak souvisi vzorec pro kruhovou rychlost s tematem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: podle jakého jiného vzorečku bys to počítal ty?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jakou souvislost ma link s tematem?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já samozřejmě nevím, jaké je M centrální černé díry Galaxie (a nebo se počítá průměr hmotnosti celé Galaxie?) - je možné, že to extrapolovali podle rotace středových oblastí galaxií (ta část křivky, kde jim to sedne podle Keplera a Newtona). a je možné, že je tahle aproximace špatně.
    Kruhová rychlost – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Kruhov%C3%A1_rychlost

    myslím, že prostě budu pro začátek věřit předpovědi dle Ohie State University (nebo jakékoliv jiné, které někdo řekne, že je vhodné věřit)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nech se překvapit.. myslím to stejně budu počítat pro nějaké r, 2*r a 3*r (i když uved, že v reálném pozorované světě by např. šlo o r= 7 kiloparseků: nicméně, protože nám jde jen o poměr předpovězené keplerovské rychlosti s reálnou a o to, jestli MIHSC vzorec skutečně aproximuje tu reálnou oběžnou rychlost (jak tvrdí Mike McCulloch)

    REDGUY: jako kdybych uměl spočítat keplerovskou oběžnou rychlost, bylo by to samozřejmě krásné :-) jenže to právě nevím, jestli umím... nicméně, co bych měl umět spočítat, je odstředivé zrychlení pro reálně naměřenou rychlost. a z toho by mě už snadno měl vyjít pokles setrvačné hmotnosti předpovězený dle MIHSC.

    (aby bylo jasné - "relativně vážně" je braná tzv. https://en.wikipedia.org/wiki/Modified_Newtonian_dynamics jejíž wiki stránku zatím na rozdíl od MIHSC nikdo nesmazal - jenže podle všeho je to ještě víc adhoc nesmysl, kde si někdo dosadil konstanty prostě tak, aby to vyšlo... v MIHSC jsou konstanty dvě, rychlost světla a Hubblovo měřítko - z nichž obě jsou jaksi pevně dané pozorováními - není nic, co si někdo dopočítá, aby mu něco zpětně vyšlo jak chce)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Jen teda drobna rada, i kdyz si nedelam iluze o tom, ze by ses ji ridil: pricetny postup, jak to spocitat je nejdriv se ujistit, ze dokazes replikovat tu klasickou predpoved. Tj, vyjit ze zakladni Keplerovsky mechaniky, z ni odvodit prislusny vzorce, zjistit prislusny cisla, dosadit do vzorcu a ujistit se, ze to co ti vypadlo odpovida ty "predicted Keplerian" care na tech grafech. Jako kontrolu, ze to pocitas spravne.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ano, to jsi napsal. Zaroven jsem ale napsal " i když ne zcela v absolutních číslech.". Takze zase placas paty pres devaty a vztekas se se, kdyz reaguju na to co pises. Nic noveho 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že jsem právě uvedl, z jakých absolutních čísel vyjdu. ale dnes večer to fakt nedám.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A vis ze prave ty absolutni cisla jsou ta podstatna vec?

    A thank you, captain obvious, za informaci, ze problem rotace galaxii vrta hlavou kde komu a lze k nemu ziskat nejaka cisla. O to podivnejsi je, ze vsichni MiHsC dost ignorujou. Asi malo vizionarujou 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    pro účely demonstrativního přepočtu MIHSC ale asi vyjdu z tohohle grafu:

    (zdroj: The Ohio State University)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Než začnu s nějakými vlastními výpočty: křívka poklesu oběžné rychlosti se vzdáleností od středu pro keplerovský/newtonovský systém typu sluneční soustava asi nepřekvapí:

    křívka závislosti oběžné rychlosti se vzdáleností od středu galaxie ale vypadá poněkud jinak (zdroj: odkaz o příspěvek níže)


    Tohle je asi nejzajímavější nová astronomická anomálie, se kterou přišlo 20.století: tušíme to asi už od 30tých let, ale teprve cca od 60tých let se to řeší vážněji a vynořují se postupně dvě základní teorie: temná hmota a "modifikovaná newtonovská dynamika". (MIHSC je proti těmto teoriím "fringe", tzn. okrajová, ale není to ani to, čemu se říká "mašíbl", tzn. není to crackpot theory)

    Než začneme cokoliv počítat, je potřeba se zamyslet, co všechno může být u těch galaxií jinak, než u slunečních soustav: jedna věc je zjevná, a tou je měřítko. dalším faktorem jsou rozdílené absolutní velikosti hmotností, rychlostí i měřených zrychlení.

    MIHSC do debaty, co všechno by mohlo být jinak, přichází s nápadem, který jde proti Newtonovi (a tedy zavedení, mainstreamové fyzice vůbec) nejodvážněji od Einsteina a možná ještě odvážně: tvrdí, že velikost setrvačné hmotnosti (na které, pokud se nepletu, bude záviset velikost odstředivé síly) není pro dostatečně nízké absolutní hodnoty zrychlení (vůči kosmickému horizontu, pokud to dobře chápu) stejná s "normální" hmotností, na které závisí velikost gravitační síly (a tedy dostředivého zrychlení). Tím pádem teorie MIHSC pro hvězdy v galaxiích předvídá značně nekeplerovské oběžné dráhy (které reálně pozoroujeme).

    no a k tomu, abych ten výpočet fakt provedl, se snad tenhle týden dostanu, ale dnes fakt ne (protože mám v sobě asi tři čaje s medovinou a prostě se mi nechce :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, něco se předvést zkusím, i když ne zcela v absolutních číslech. jen pro zajímavost: ne-newtonovská rotace galaxií vrtá hlavou kde komu, a k těm absolutním číslům se tedy zjevně dá dostat:
    Je temná hmota nutná pro stabilní rotaci galaxií ? - Pavel Dudr (blog.idnes.cz)
    http://dudr.blog.idnes.cz/c/200822/Je-temna-hmota-nutna-pro-stabilni-rotaci-galaxii.html

    já se nicméně přeci jen pokusím o nějaký výpočet i bez absolutních naměřených čísel - pouze o zobecnění pro typickou "jednotkovou hvězdu" a zrovna to, jakou by v různých vzdálenost měla rychlost v "newtonovské" galaxii s tím, jaké rozložení rychlostí skutečně pozorujeme. (ale asi ne dnes večer a asi ani ne celý tento týden)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: to, že já to neumím neznamená, že to nemůže udělat někdo jiný Strawman fallacy: nepsal jsem, ze to nikdo "nemuze udelat". Psal jsem, ze nevime o nikom, kdo by to udelal. A kdyz ti neproslo mlzeni o tom, ze bys to dokazal i ty, tak ted mlzis o tom, co jsem vlastne rikal. Jako obvykle.

    Proste _nemas_ zadne nezavisle potvrzeni toho, ze to co rika je pravda, ze z jeho vzorce lze skutecne odvodit vysvetleni vsech tech problematickejch pozorovani. Nebo ano?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne, nic nepotvrzuju: to, že já to neumím neznamená, že to nemůže udělat někdo jiný (tvoje klasická logická zacyklená smyčka: "dokud to nepředvedeš, tak jsem autorita já" - jenže ty taky nic nepředvádíš, kromě trollování!)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: REDGUY: nepotvrzuju to úplně: i když já to třeba momentálně neumím, - a ma? Udelal to? Muzes to predvest? Pokud ne, tak smula: potvzujes, co jsem napsal, i kdyz chapu jak te to stve 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nepotvrzuju to úplně: i když já to třeba momentálně neumím, někdo jiný by tahle čísla mít mohl a mohl by do toho vzorečku dosadit.

    (i když sám si nejsem jistý, jestli McCulloch zůstane u té původní verze s unruhovým zářením, protože on tu teorii furt překopává, zdá se... snaží se aby nějak zahrnula i "teorii zachování informace", což mi tedy jako informatika zajímá hodně...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam