• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    DANIA
    DANIA --- ---
    STILL_PRIMITIVE: tomu říkáme datlový karamel.) je to fajn třeba na jablka + ořechy + sušená moruše
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: U mě taky, chtěla jsem postupně vyzkoušet třeba i borůvkový, kukuřičný, rýžový a ten z yakonu, ráda zkouším nové věci v rámci zdravé výživy a nejlpépe raw:) TORUVIEL: Mám taky připravená semínka stevie, že si zasadím na chatě. Četla jsem, že ta sladká tráva je až třistakrát sladší než normální cukr. Těším se až ji ochutnám a myslím, že až vyzkouším všechna ta sirupová sladítka, zůstanu jen u ní časem.

    Kešu dort, skvělý, těšíme se určitě všichni na recept:)

    STILL_PRIMITIVE: V jednoduchosti je síla. Super:)
    STILL_PRIMITIVE
    STILL_PRIMITIVE --- ---
    DANIA: podle me ten datlovej sirup jde jednoduše připravit takle - http://zomtbakes.blogspot.cz/2010/06/raw-natural-sweetener-date-syrup.html ... sice nemá takovou barvu jako ten kupovanej ale podle mě poslouží stejně.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tak kdybych chtěla sladit něčím 100% raw, tak použiju listy stévie.
    DANIA
    DANIA --- ---
    AGNESK: zkusenosti s pripravou nemam, ale tyhle sirupy u nas nahradily veskerej obyc cukr (agavovy, jecny se sladem, datlovy..) :) a jsem s nima taky spokojena

    jinak ted na vikend chladim dvoubarevny kesu dort:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MRTVYKOTE: Mám, Excalibur s pěti tácy. Včera, když jsem zadělávala na těsto, tak jsem doufala, že jí z toho většího množství lnu už snad zaplním. Nezaplnila. Vyšly mi na tři patra, budu muset ještě přidat:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DANIA: Kdepak, koupila jsem si poprvý datlový sirup taky z countrylifu, zajímalo mne jak chutná a nezklamal mne. Taky pochybuju, že je raw, (pořád ale lepší než cukr řepný). Vyrobit si sama datlový sirup, myslíš způsobem odpařování do 45 °C jako sirup z agáve a yakonu, co mají v lifefoodu? Máš s tímto postupem zkušenost? Podle mne to nebude jednoduchá procedura. To by mne zajímalo. Zkusím zapátrat:)
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    AGNESK: mimochodem pokud mas susicku tak doporucuju pripravu v ni, byla jsem rada ze bylo krasne nasuseno 3 az 4hodiny a vlezla se mi vetsi varka nez do trouby....
    DANIA
    DANIA --- ---
    AGNESK: datlovy sirup si delas vlastni ze susenych datli? nebo kupovany? o tom jsem totiz docela pochybovala, jestli je raw:) mam ten z country lifu
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: super, těšíme se :-)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    ROSADKO: Mám připraveno na další várku lněnek a tentokrát jedny budou z hnědého lnu cibulové s dýňovými semínky, inspirováno z lifefoodu a druhé ze zlatého lnu s rajčaty a medvědího česneku podle tohoto receptu :)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MRTVYKOTE: To víš, že byl:)

    Slunečnicová pomazánka
    Namočíme přes noc bio (chutnají potom jako přímo na poli vyloupnutá z černé slupičky, mám je moc ráda) slunečnicová semínka jeden a půl šálku, raději méně než více, abychom stihli spotřebovat. Nalijeme i s vodou, ve které byla namočená do mixéru, přidáme jeden až dva stroužky česneku, půl šálku lískových ořechů a nebo mandlí, snažím se vždy smíchat dohromady semínka s ořechy nebo s naklíčenými luštěninami, protože v kombinaci těchto skupin, je nejlepší zdroj proteinů.
    Dále přidáme jednu lžičku olivového oleje, špetku himalásjké soli, dvě-tři lžíce citronové šťávy, lžíci tahini nebo johsen shoyu ze Sunfoodu a půl jarní cibulky.
    Četla jsem, že někdo přidává ještě zázvor a křen:)
    No a to je vše. A určitě by stálo za to vyzkoušet slunečnicovou pomazánku s mrkví a kari:) viz

    Daily Garnish » Blog Archive » Raw Carrot and Sunflower Spread Recipe.
    http://www.dailygarnish.com/2010/07/raw-carrot-and-sunflower-spread-recipe.html
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: nemohla bys dát víc receptů na tyhle různé placky? Ideálně něco jednoduchého, dík :)
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    AGNESK: MŇAM! vypadá to fantasticky!
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    AGNESK: slunečnicová pomazánka by mě zajímala recept by byl prosím :)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    jak děláte čokoládu? fakt povídejte


    Určitě existuje zpousty způsobů, ale nemám tolik času s tim zas tolik experimentovat.
    (Já dělám většinou klasiku:
    tuk - kokos olej
    sladislo - sirup z agave
    emulgátor - prašek z maca kořene a sušená drcená vanilka
    a samozřejmě bio nepražený kakao
    A dám to do ledničky)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Salátové rolky

    Římský salát a na něm rajčatová pomazánka se slunečnicovými semínky, kterou jsem si dávala i na předešlé zeleninové jednohubky. Jako přílohu jsem měla naklíčenou pšenici, mungo fazolky, přes noc namočené arašídy a kvítky sedmikrásky chudobky. Tahle pomazánka vydrží v lednici klidně i týden narozdíl od pomazánky slunečnicové, která už za dva dny je nakyslá. Dělala jsem ještě pomazánku z medvědího česneku společně s koprem a zrovna přemýšlím jakou vyzkouším příště. Pár typů mám, ale nejdřív se zeptám.

    Nemáte někdo nějaký odzkoušený recept na dobrou raw pomazánku?



    rolky



    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TORUVIEL: muzu potvrdit ze je moc dobra a chutove zajimava
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    AGNESK: Zapomněla jsem, že do pomazánky ještě patří jeden stroužek česneku a lžíce lahůdkového droždí, díky za upozornění ID
    still_primitive, s kterým jsem pomazánku vyráběla:)

    TORUVIEL: Vůbec neznám, ale podívám se tam, spíš do tý Lipanský a dám vědět, děkuju za typ.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    AGNESK: Kupuju ji v Govindabutiku na Soukenické, možná by ji měli i v Lipanské v takovém pákistánském obchodě s kořením, ale tam jsem dlouho nebyla.
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    TORUVIEL: Děkuju, to zní zajímavě, že chutná po vajíčkách, to jí musím vyzkoušet. Koukám, že se dá koupi v yoga centru, odkud jí máš ty?

    Jinak změnila jsem barevný text na černý a nebo jen na červený, tak by to mělo být snad už čitelné pro všechny, když tak dejte vědět.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    AGNESK: Místo himalájské soli doporučuju zkusit černou sůl, voní po vajíčkách. http://www.cernasul.cz/ocernesoli.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam