• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KRMITK0:a maš koupenou original huy fong nbo nějakou kopii?
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    oky no já ji mám koupenou a ta její chuť mě nijak extra neuchvátila a tak se mi třeba povede lepší :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    KRMITK0: vygoogki si recept na sirachu..
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    AHoj nějaký typ jak spotřebovat nejlépe a nejchutněji tenhle typ papriček? :) jsou tak 5cm dlouhý středně pálivý zatím jich mám zamražených asi 150 a nevím co dál.

    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    DIVER: rozmixuju papričky s trochou jablečnýho octa a to je všechno - suprově to konzervuje a nekazí se to, chuťově je to v pohodě. Mám to pak ve sklepě, ale v práci mi to při pokojový teplotě vydrží cca dva měsíce bez problémů - dýl nejsem schopen říct, protože jsem ji vždycky spotřeboval :-)
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    DIVER: http://www.seminka-chilli.cz/nakladane-jalapeno-chilli-papricky/
    Použil jsem tenhle recept, ale dělal jsem podle chuti od oka a vynechal hřebíček.. Je to experiment, tak uvidíme :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    PRDELOID: prostě co dům dá, ale jinak mi na květáku se zelím v čalamádě nepřijde nic zvláštního. jenom jsem to plácnul jako příklad - že to prostě nebude jenom samostatně naložený chilli.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    DIVER: čalamádu z květáku a zelí? to si nějak nedovedu představit
    DIVER
    DIVER --- ---
    RIVEEK: pls, jak děláš tu pastu? a jak se konzervuje?

    pokud bude chilli dost, chtěl bych dělat srirachu podle receptu odsud: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chilli-jine-papricky-ii.html

    ale tam to chvíli kvasí. už mám vyrobenou i tu kvasnou nádobu (popis výroby v textu), ale možná bych ocenil něco jednoduššího. a taky bych tam rád nechal ty semínka...
    DIVER
    DIVER --- ---
    CYKLOP: a nálev?

    já zvažuju udělat čalamádu z květáku, zelí, mrkve a tak a k ní přidat papričky. (taky jich není tolik, jak bych čekal...) a nálev bych použil jako na okurky.
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    Zkoušel jsem nakládat, jallapeños, malinkatý squash jamaican yellow a obyčejné chilli papričky. Ted par tydnu vydržet

    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    UZEL: Tyhle doporučuju sežrat syrový, protože jsou fakt výborný, ale nepálí, řekl bych, vůbec. Zamrazením přijdeš o tu skvělou chuť a už vůbec nikdy nebudou příjemně křupat ;)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    Letos si davam zalezet a misto chilli pasty barvy a konzistence opilcovi ranni stolice jedu červenou a zelenou a (zelena bude z toho, co nedozraje). Jenom teda uroda je letos slaba: Thore, ty kroupy sis mohl odpustit! Budu rád, když za měsíc udělám ještě jednu sklenici...
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    SEEKER, JAYME: Mně se právě nakonec nejvíc osvědčilo mrazit tohle.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEEKER: nektery papriky chut proste nemaji a neni od veci z nich vytezit aspon palivost a dochutit to vsim ostatnim.
    ted jsme s rodici kapli na kvasaky s chilli. ta kyselost palivou slozku dost zpristupni do zbytku laku. u me supr tip na pristi rok, az zas budou okurky...
    JAYME
    JAYME --- ---
    viz. vubec jsem se s tim nemazal, stopek a seminek se kdyztak zbavim pred pouzitim

    JAYME
    JAYME --- ---
    ty mrazeny musi clovek hned snist, jinak to shnije a zplesnivi temer pred ocima. takze mrazit mensi a/nebo min palivy anebo je treba krajet na pulku.
    btw zkousel jsem TMS susit a je to uplne na pohodu. v troube, rozkrojeny na pulku, na 50 stupnu. uvolnuje se hodne silne vune, ale ne pal, takze obavy ze zamoreni bytu jsou lichy (pokud teda nekomu nevadi i ta vune :). a nadherne voni dal i suseny, mam je v misce ve skrince s korenim (zatim jsem to hermeticky nezaviral, bal jsem se ze treba nedoschly a zplesnively by) a provonelo to celou tu skrinku, tezka sladka ovocna vune, uplne jakoby nepatricna k tomu palu :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BACKORA: Já ti nevim, bláto, u těch cayennek mi to přijde v pohodě, když je hned někam šoupneš... já zas nemám rád ani chemii, ani ty slanosladkokyselé láky, u okurek je to ok, ale u chilli to pro mě docela zabíjí tu ovocnou/svěží chuť paprik. z podobného důvdou je celkem problém najít omáčku, která by mi vysloveně chutnala, co nejvíc zachovávala chuť paprik (a nejlépe nebyla z kategorie "totální vražda") - asi je na čase začít vařit vlastní :)
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    DIVER: Ty svině nejvíc pálivý propasíruju a zavařim do malejch skleniček - ve sklepě to vydrží léta a používám to průběžně na výrobu omáček. Zbytek po pasírování nasušim a mám koření.

    Z nezralých se dá udělat zelená sriracha. Ze zralých klasická.

    Další část zavařit do láku, dá se udělat i čalamáda.

    V mrazáku taky nějaký mám, ale po rozmrznutí už to je stejně bláto. Dobrý na mražení je jalapeno poppers.
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    MCKIDNEY: Jasně. Vim, jak to funguje. :D Cukr jako konzervant mi přijde samozřejmě v pohodě, sorban draselný už tolik ne. Případně nechápu, proč ve spoustě je palmovej tuk (resp. tuk obecně). Proto mě zajímá konkrétní výrobek, kde jsou jen ty věci, co tu vypisuješ - já ho prostě nenašel, tak používám pektin, cukr a kyselinu citronovou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam