• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Tu červenou papriku upeč a pak teprve použij na majdus feferonkama k zavařování. Ani nemusíš mít rajčata.
    PETROS
    PETROS --- ---
    BRUKEV: asi bych vzal par rajcat lehce vodou podlit na zacatek, sul, pepr a dusit. cesneku bych se taky nebal a vrazil ho tam podle chuti... obecne spis zalezi na tobe jake mas chute :-) pokud budou treba rajcata moc kysela tak se da trochu dosladit cukrem... olej je take mozno pridat, ja loni delal ovocne i rajcatove omacky a olej jsem nepridaval - oprotitomu jsem pouzival trochu konzervantu a jeste ted jsem otviral jednu z poslednich lahvicek a stale jako pred rokem :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dostal jsem asi kilo feferonek, kilo nepalivych baranrohů, kilo červené papriky.

    Napadlo mě udělat nějakou pastu, jak na to, co ještě potřebuju? Doma je česnek, imho chybí trocha rajčat, cuketa nebo lilek.
    Podusit se solí, pepřem a pak zalít olejem?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Nějak pomalu mi ty papričky zrajou. Loni touhle dobou už jsem měla i zpracováno a letos to vypadá až na listopad. Máte někdo taky takový skluz?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KRMITK0:a maš koupenou original huy fong nbo nějakou kopii?
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    oky no já ji mám koupenou a ta její chuť mě nijak extra neuchvátila a tak se mi třeba povede lepší :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    KRMITK0: vygoogki si recept na sirachu..
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    AHoj nějaký typ jak spotřebovat nejlépe a nejchutněji tenhle typ papriček? :) jsou tak 5cm dlouhý středně pálivý zatím jich mám zamražených asi 150 a nevím co dál.

    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    DIVER: rozmixuju papričky s trochou jablečnýho octa a to je všechno - suprově to konzervuje a nekazí se to, chuťově je to v pohodě. Mám to pak ve sklepě, ale v práci mi to při pokojový teplotě vydrží cca dva měsíce bez problémů - dýl nejsem schopen říct, protože jsem ji vždycky spotřeboval :-)
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    DIVER: http://www.seminka-chilli.cz/nakladane-jalapeno-chilli-papricky/
    Použil jsem tenhle recept, ale dělal jsem podle chuti od oka a vynechal hřebíček.. Je to experiment, tak uvidíme :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    PRDELOID: prostě co dům dá, ale jinak mi na květáku se zelím v čalamádě nepřijde nic zvláštního. jenom jsem to plácnul jako příklad - že to prostě nebude jenom samostatně naložený chilli.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    DIVER: čalamádu z květáku a zelí? to si nějak nedovedu představit
    DIVER
    DIVER --- ---
    RIVEEK: pls, jak děláš tu pastu? a jak se konzervuje?

    pokud bude chilli dost, chtěl bych dělat srirachu podle receptu odsud: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chilli-jine-papricky-ii.html

    ale tam to chvíli kvasí. už mám vyrobenou i tu kvasnou nádobu (popis výroby v textu), ale možná bych ocenil něco jednoduššího. a taky bych tam rád nechal ty semínka...
    DIVER
    DIVER --- ---
    CYKLOP: a nálev?

    já zvažuju udělat čalamádu z květáku, zelí, mrkve a tak a k ní přidat papričky. (taky jich není tolik, jak bych čekal...) a nálev bych použil jako na okurky.
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    Zkoušel jsem nakládat, jallapeños, malinkatý squash jamaican yellow a obyčejné chilli papričky. Ted par tydnu vydržet

    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    UZEL: Tyhle doporučuju sežrat syrový, protože jsou fakt výborný, ale nepálí, řekl bych, vůbec. Zamrazením přijdeš o tu skvělou chuť a už vůbec nikdy nebudou příjemně křupat ;)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    Letos si davam zalezet a misto chilli pasty barvy a konzistence opilcovi ranni stolice jedu červenou a zelenou a (zelena bude z toho, co nedozraje). Jenom teda uroda je letos slaba: Thore, ty kroupy sis mohl odpustit! Budu rád, když za měsíc udělám ještě jednu sklenici...
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    SEEKER, JAYME: Mně se právě nakonec nejvíc osvědčilo mrazit tohle.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SEEKER: nektery papriky chut proste nemaji a neni od veci z nich vytezit aspon palivost a dochutit to vsim ostatnim.
    ted jsme s rodici kapli na kvasaky s chilli. ta kyselost palivou slozku dost zpristupni do zbytku laku. u me supr tip na pristi rok, az zas budou okurky...
    JAYME
    JAYME --- ---
    viz. vubec jsem se s tim nemazal, stopek a seminek se kdyztak zbavim pred pouzitim

    JAYME
    JAYME --- ---
    ty mrazeny musi clovek hned snist, jinak to shnije a zplesnivi temer pred ocima. takze mrazit mensi a/nebo min palivy anebo je treba krajet na pulku.
    btw zkousel jsem TMS susit a je to uplne na pohodu. v troube, rozkrojeny na pulku, na 50 stupnu. uvolnuje se hodne silne vune, ale ne pal, takze obavy ze zamoreni bytu jsou lichy (pokud teda nekomu nevadi i ta vune :). a nadherne voni dal i suseny, mam je v misce ve skrince s korenim (zatim jsem to hermeticky nezaviral, bal jsem se ze treba nedoschly a zplesnively by) a provonelo to celou tu skrinku, tezka sladka ovocna vune, uplne jakoby nepatricna k tomu palu :)
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    BACKORA: Já ti nevim, bláto, u těch cayennek mi to přijde v pohodě, když je hned někam šoupneš... já zas nemám rád ani chemii, ani ty slanosladkokyselé láky, u okurek je to ok, ale u chilli to pro mě docela zabíjí tu ovocnou/svěží chuť paprik. z podobného důvdou je celkem problém najít omáčku, která by mi vysloveně chutnala, co nejvíc zachovávala chuť paprik (a nejlépe nebyla z kategorie "totální vražda") - asi je na čase začít vařit vlastní :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam