• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    PALEONTOLOG: hele, já to moc neřeším - nacpu 3/4 odměrky k ponornýmu mixeru papričkama bez stopek, cáknu k tomu asi deci octa a rozmixuju, postupně přidávám papričky a přicmrndávám ocet - když mi to přijde moc řídký, přidám pár papriček / když moc hustý, přidám trochu octa. Výsledek dělám na takovou kašo-pastu co pomalu stejká ze lžíce nakloněný 45°... Na tu půllitrovou sklenici jsem spotřeboval od oka asi 1/4 půllitrový flašky octa
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RIVEEK: v jakým poměru máš ty papriky a ocet ? dík
    PETROS
    PETROS --- ---
    AIJA: tak me kvetou ted uz nejak prubezne - oberu urodu a za par dni kvetou mrchy znova :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Tu červenou papriku upeč a pak teprve použij na majdus feferonkama k zavařování. Ani nemusíš mít rajčata.
    AIJA
    AIJA --- ---
    PETROS:
    U mě některý teprve kvetou!
    Obvykle při konci sezony dám truhlíky dovnitř na okno. V práci jsem je měla několik let a pořád nakvítaly, štětečkem jsem si hrála na včelu a podařilo se několikrát dozrát. Pak mi to tu sežraly molice nebo co sem kdo dotáhl ze zahradnictví s darovanou kytkou...
    PETROS
    PETROS --- ---
    BRUKEV: asi bych vzal par rajcat lehce vodou podlit na zacatek, sul, pepr a dusit. cesneku bych se taky nebal a vrazil ho tam podle chuti... obecne spis zalezi na tobe jake mas chute :-) pokud budou treba rajcata moc kysela tak se da trochu dosladit cukrem... olej je take mozno pridat, ja loni delal ovocne i rajcatove omacky a olej jsem nepridaval - oprotitomu jsem pouzival trochu konzervantu a jeste ted jsem otviral jednu z poslednich lahvicek a stale jako pred rokem :-)
    PETROS
    PETROS --- ---
    AIJA: ja to mam podobne, neco uz jsem sice sklidil a nalozil na kyselo, ale habanera white a orange dozravaji jen velice zlehka.... :-/ no a pak tydle jsou porad zelene ani naznak prechodu do barvy... http://www.chillipikanterie.cz/katalog/chilli-seminka/red-peter-penis-pepper.html doufam ze to nepremrzne... ale jak se zacne neco takoveho blizit tak z toho co nedozraje udelam zelenou pastu a bude ;-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dostal jsem asi kilo feferonek, kilo nepalivych baranrohů, kilo červené papriky.

    Napadlo mě udělat nějakou pastu, jak na to, co ještě potřebuju? Doma je česnek, imho chybí trocha rajčat, cuketa nebo lilek.
    Podusit se solí, pepřem a pak zalít olejem?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Nějak pomalu mi ty papričky zrajou. Loni touhle dobou už jsem měla i zpracováno a letos to vypadá až na listopad. Máte někdo taky takový skluz?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KRMITK0:a maš koupenou original huy fong nbo nějakou kopii?
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    oky no já ji mám koupenou a ta její chuť mě nijak extra neuchvátila a tak se mi třeba povede lepší :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    KRMITK0: vygoogki si recept na sirachu..
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    AHoj nějaký typ jak spotřebovat nejlépe a nejchutněji tenhle typ papriček? :) jsou tak 5cm dlouhý středně pálivý zatím jich mám zamražených asi 150 a nevím co dál.

    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    DIVER: rozmixuju papričky s trochou jablečnýho octa a to je všechno - suprově to konzervuje a nekazí se to, chuťově je to v pohodě. Mám to pak ve sklepě, ale v práci mi to při pokojový teplotě vydrží cca dva měsíce bez problémů - dýl nejsem schopen říct, protože jsem ji vždycky spotřeboval :-)
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    DIVER: http://www.seminka-chilli.cz/nakladane-jalapeno-chilli-papricky/
    Použil jsem tenhle recept, ale dělal jsem podle chuti od oka a vynechal hřebíček.. Je to experiment, tak uvidíme :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    PRDELOID: prostě co dům dá, ale jinak mi na květáku se zelím v čalamádě nepřijde nic zvláštního. jenom jsem to plácnul jako příklad - že to prostě nebude jenom samostatně naložený chilli.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    DIVER: čalamádu z květáku a zelí? to si nějak nedovedu představit
    DIVER
    DIVER --- ---
    RIVEEK: pls, jak děláš tu pastu? a jak se konzervuje?

    pokud bude chilli dost, chtěl bych dělat srirachu podle receptu odsud: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/chilli-jine-papricky-ii.html

    ale tam to chvíli kvasí. už mám vyrobenou i tu kvasnou nádobu (popis výroby v textu), ale možná bych ocenil něco jednoduššího. a taky bych tam rád nechal ty semínka...
    DIVER
    DIVER --- ---
    CYKLOP: a nálev?

    já zvažuju udělat čalamádu z květáku, zelí, mrkve a tak a k ní přidat papričky. (taky jich není tolik, jak bych čekal...) a nálev bych použil jako na okurky.
    CYKLOP
    CYKLOP --- ---
    Zkoušel jsem nakládat, jallapeños, malinkatý squash jamaican yellow a obyčejné chilli papričky. Ted par tydnu vydržet

    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    UZEL: Tyhle doporučuju sežrat syrový, protože jsou fakt výborný, ale nepálí, řekl bych, vůbec. Zamrazením přijdeš o tu skvělou chuť a už vůbec nikdy nebudou příjemně křupat ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam