• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: no nevim jestly se tam dostanu...je to na me trosku moc hipsterina...spis felim papricky po znamejch co taky pestujou...je to pro me neco jako jit na brugrer fest...burgry mam rad ale na fest burgru zrovna nemam potrebu chodit... ....kazdopadne jeste mam asi 40ks jalapenos na rostlinach na dozrani tak to vyzkousim na ovocnym rdreve na malo stupnu...udil jsem tak na 70 a asi to bylo moc...papriky zcernaly-chytly barvu koure jako trebas maso bo klobasy
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    UZEL: Nejde mi to na telefonu otevřít. Každopádně ja nechávám všechny papriky které pestuju a následně z nich dělám omáčky dozrat. Respektive všechny sklízim az ted. Tím pádem tam jsou i zelené, ale převážně červené. Dneska jsem uzene jalapeňo rozemlel a pristi týden jdou do pesta :) část do omáčky :)

    Jinak když uz jsem to nechával udit, nechal jsem i červené chilli, neco jako cayen a z těch uz je omáčka hotová. Zastavte se na ty náplavce v sobotu a můžete ochutnat :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    UZEL: the predicted half-life (capsanthin 2,850 mg/L) was 27.47, 21.23 and 15.23 min, respectively, at 80, 90 and 100°C.
    Degradation Kinetics of Capsanthin in Paprika (Capsicum annuum L.) as Affected by Heating (PDF Download Available)
    https://www.researchgate.net/...cs_of_Capsanthin_in_Paprika_Capsicum_annuum_L_as_Affected_by_Heating

    takže asi půjde o teplotui uzení. vyšší teplota rozloží kapsanthin důsledněji, ale zároveň nemusí papriku spálit. zřejmě to mají mexikánci přesně nastavený, proto jsou papriky bílý a tobě shoří :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: myslel jsem tyhle...https://www.chillikuchyne.cz/produkty/uzene-papricky-chipotle/
    ta je to drevo Mesquite a ...

    Ačkoli Jalapenos se prodávají obvykle v nezralé, zelené formě, pro výrobu Chipotles se využívají pouze zralé plody sklizené na konci sezóny. Červené papričky se pak rozprostřou na kovové rošty v udírně. Po několika dnech pravidelného otáční a kontrol se zbytková voda vyšuší podobně, jako je tomu při sušení ovoce
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    UZEL: třešeň a provonis jalovcem .. studenej kouř .. a potom když potřebuješ necháš vysusit. Ja je potrebuju stavnaty, tak je uz potom nesusim
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: na jakym dreve?a kolik stupnu? kdyz jsem zkousel udit jalapena tak mi jemne spis zcernaly.. kdyz jsem kupoval origo mexiko chipotles tak byly spis takvovy jakoby v barve kosti a byly krupavi...
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    LUKASZ: Jalapeňo .. Překlep no :))))
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    V první podzimní den jsme už taky začali sklízet. První 3tina Jakapeňo má 17,5kg ;) zachvilku jsou všechny v udírně.

    SCIFI
    SCIFI --- ---
    shanim jalapena, tak dve kila :)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    pokud by to někoho zajímalo, pan farmář v pravé půlce holešovické haly 22 má čerstvé habanero red. 5Kč/kus. Má jich mraky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RIVEEK: takže cca 125ml octa a 375ml mixovanejch paprik. díky.
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    PALEONTOLOG: hele, já to moc neřeším - nacpu 3/4 odměrky k ponornýmu mixeru papričkama bez stopek, cáknu k tomu asi deci octa a rozmixuju, postupně přidávám papričky a přicmrndávám ocet - když mi to přijde moc řídký, přidám pár papriček / když moc hustý, přidám trochu octa. Výsledek dělám na takovou kašo-pastu co pomalu stejká ze lžíce nakloněný 45°... Na tu půllitrovou sklenici jsem spotřeboval od oka asi 1/4 půllitrový flašky octa
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RIVEEK: v jakým poměru máš ty papriky a ocet ? dík
    PETROS
    PETROS --- ---
    AIJA: tak me kvetou ted uz nejak prubezne - oberu urodu a za par dni kvetou mrchy znova :-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Tu červenou papriku upeč a pak teprve použij na majdus feferonkama k zavařování. Ani nemusíš mít rajčata.
    AIJA
    AIJA --- ---
    PETROS:
    U mě některý teprve kvetou!
    Obvykle při konci sezony dám truhlíky dovnitř na okno. V práci jsem je měla několik let a pořád nakvítaly, štětečkem jsem si hrála na včelu a podařilo se několikrát dozrát. Pak mi to tu sežraly molice nebo co sem kdo dotáhl ze zahradnictví s darovanou kytkou...
    PETROS
    PETROS --- ---
    BRUKEV: asi bych vzal par rajcat lehce vodou podlit na zacatek, sul, pepr a dusit. cesneku bych se taky nebal a vrazil ho tam podle chuti... obecne spis zalezi na tobe jake mas chute :-) pokud budou treba rajcata moc kysela tak se da trochu dosladit cukrem... olej je take mozno pridat, ja loni delal ovocne i rajcatove omacky a olej jsem nepridaval - oprotitomu jsem pouzival trochu konzervantu a jeste ted jsem otviral jednu z poslednich lahvicek a stale jako pred rokem :-)
    PETROS
    PETROS --- ---
    AIJA: ja to mam podobne, neco uz jsem sice sklidil a nalozil na kyselo, ale habanera white a orange dozravaji jen velice zlehka.... :-/ no a pak tydle jsou porad zelene ani naznak prechodu do barvy... http://www.chillipikanterie.cz/katalog/chilli-seminka/red-peter-penis-pepper.html doufam ze to nepremrzne... ale jak se zacne neco takoveho blizit tak z toho co nedozraje udelam zelenou pastu a bude ;-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dostal jsem asi kilo feferonek, kilo nepalivych baranrohů, kilo červené papriky.

    Napadlo mě udělat nějakou pastu, jak na to, co ještě potřebuju? Doma je česnek, imho chybí trocha rajčat, cuketa nebo lilek.
    Podusit se solí, pepřem a pak zalít olejem?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Nějak pomalu mi ty papričky zrajou. Loni touhle dobou už jsem měla i zpracováno a letos to vypadá až na listopad. Máte někdo taky takový skluz?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    KRMITK0:a maš koupenou original huy fong nbo nějakou kopii?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam