• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    ROMANICAK: v cem to nakladas?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Zluty (zraly) a zeleny (nezraly) moje Cayenne yellow, cerveny Morugy od kamosky :-)





    SEEKER
    SEEKER --- ---
    EXCITE: právě že to mám taky tak metr nad zemí, tak to asi radši uklidim, to bude doma radosti a kočky budou mít co okusovat
    AIJA
    AIJA --- ---
    SEEKER:
    Taky mám truhlíky s papričkama ještě venku. Asi už dám na vnitřní parapety, ale napřed musím koupit lepítka na případné mrchy...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SEEKER: Mám, to venku v přízemí,ale jak tak koukám v úterý má být v noci 1°C,tak to asi uklidím. To budou přízemní mrazíky na 100%.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    SEEKER: Hlavní je, aby je nevzal mráz .. popravdě ve skleníku se toho nebojím, ale venku uz celkem jo .. asi je v pondělí sundam .. záleží jak mas parametry vysoko nás zemi a jestli je to para pět u bytu, bude tam víc stupňů než to co hlásej.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    Máte ještě v Praze papriky venku? Já zatím mám svou malou džungli stále na venkovním parapetu a rád bych ji tam nechal co nejdýl, protože ty pozdně sázený a v některých případech (habanero, rocoto...) zdaleka ne zralý kytky se zase zalíbily mšicím a asi nejen jim, ale už se mi to nějak nechce takhle ve finále ničim stříkat... no a čim dýl tuhle broučkovitou džungli žena a kočky přivítaj v bytě, tím líp. Takže: ty noční teploty kolem 3°C, co maj přijít po víkendu, jsou ještě ok? nebo už neriskovat? Zrovna rocoto prý snáší studenější podnebí a je tak rozrostlý, že nevim, kam by se mi tu v bytě vešlo. Dík za jakejkoli koment...
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    UZEL: Jo sriracha :))
    UZEL
    UZEL --- ---
    jinak se musim pochlubyt....hrotil jsem se s kamosem o omackach vcera vecer a vzpomel jsem si ze mam jeste jednu lahvicku domaciho agenta orange v lednice.....nevydrzel jsem to a proste ji musel ochutnat s parkem a houskou...naprosta labuz.....omacka za rok v lednicce jemne pprokvasila, ale nechala super chut paprik, horcice i mrkve....celkove jsem si ted kvaseny omacky mash celkem oblibyl na zredeni s domacim kecupem a podobne....
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: no nevim jestly se tam dostanu...je to na me trosku moc hipsterina...spis felim papricky po znamejch co taky pestujou...je to pro me neco jako jit na brugrer fest...burgry mam rad ale na fest burgru zrovna nemam potrebu chodit... ....kazdopadne jeste mam asi 40ks jalapenos na rostlinach na dozrani tak to vyzkousim na ovocnym rdreve na malo stupnu...udil jsem tak na 70 a asi to bylo moc...papriky zcernaly-chytly barvu koure jako trebas maso bo klobasy
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    UZEL: Nejde mi to na telefonu otevřít. Každopádně ja nechávám všechny papriky které pestuju a následně z nich dělám omáčky dozrat. Respektive všechny sklízim az ted. Tím pádem tam jsou i zelené, ale převážně červené. Dneska jsem uzene jalapeňo rozemlel a pristi týden jdou do pesta :) část do omáčky :)

    Jinak když uz jsem to nechával udit, nechal jsem i červené chilli, neco jako cayen a z těch uz je omáčka hotová. Zastavte se na ty náplavce v sobotu a můžete ochutnat :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    UZEL: the predicted half-life (capsanthin 2,850 mg/L) was 27.47, 21.23 and 15.23 min, respectively, at 80, 90 and 100°C.
    Degradation Kinetics of Capsanthin in Paprika (Capsicum annuum L.) as Affected by Heating (PDF Download Available)
    https://www.researchgate.net/...cs_of_Capsanthin_in_Paprika_Capsicum_annuum_L_as_Affected_by_Heating

    takže asi půjde o teplotui uzení. vyšší teplota rozloží kapsanthin důsledněji, ale zároveň nemusí papriku spálit. zřejmě to mají mexikánci přesně nastavený, proto jsou papriky bílý a tobě shoří :)
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: myslel jsem tyhle...https://www.chillikuchyne.cz/produkty/uzene-papricky-chipotle/
    ta je to drevo Mesquite a ...

    Ačkoli Jalapenos se prodávají obvykle v nezralé, zelené formě, pro výrobu Chipotles se využívají pouze zralé plody sklizené na konci sezóny. Červené papričky se pak rozprostřou na kovové rošty v udírně. Po několika dnech pravidelného otáční a kontrol se zbytková voda vyšuší podobně, jako je tomu při sušení ovoce
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    UZEL: třešeň a provonis jalovcem .. studenej kouř .. a potom když potřebuješ necháš vysusit. Ja je potrebuju stavnaty, tak je uz potom nesusim
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: na jakym dreve?a kolik stupnu? kdyz jsem zkousel udit jalapena tak mi jemne spis zcernaly.. kdyz jsem kupoval origo mexiko chipotles tak byly spis takvovy jakoby v barve kosti a byly krupavi...
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    LUKASZ: Jalapeňo .. Překlep no :))))
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    V první podzimní den jsme už taky začali sklízet. První 3tina Jakapeňo má 17,5kg ;) zachvilku jsou všechny v udírně.

    SCIFI
    SCIFI --- ---
    shanim jalapena, tak dve kila :)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    pokud by to někoho zajímalo, pan farmář v pravé půlce holešovické haly 22 má čerstvé habanero red. 5Kč/kus. Má jich mraky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    RIVEEK: takže cca 125ml octa a 375ml mixovanejch paprik. díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam