• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko


    Vše o pěstování i konzumaci feferonek. Jak správně pěstovat, fotky, co se sklizní atd.
    rozbalit záhlaví
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JAYME:
    No to nevim jiste. Ten olej asi bude trosku palit taky, ale neumim si vysvetlit, jak by bylo mozny, ze olej je ve vysledku trosku palivej a papricky skoro vubec. Myslim si, ze se to nejak neutralizuje a neco tam zbyde aby se nereklo.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JAYME: nerozpada, rozlezi se a stava se pristupnym mimo papriku. nekdy je to dokonce vyhoda, ale pssst
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    JAYME: ROMANICAK: já si dávám do oleje sušený kousky - nejdřív to vypadá hezky na polici jako dekorace a po asi půl roce macerování si to přikapávám do polívek, na přílohy apod. Nevšiml jsem si, že by ten olej nějak nepálil
    JAYME
    JAYME --- ---
    ROMANICAK: no opousti, jen se premistuje do toho oleje, ne? nebo se chemicky rozpada na neco nepalivyho?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SCIFI:
    PRDELOID:
    PETROS:
    EXCITE:

    Stejny slozeni jako lak na okurky, recept co mam po babicce. Jestli se to bude dat zrat...mno, ty cayennky urcite jo, ty morugy urcite ne. O to vetsi legrace bude na mejdanku dnes vecer :-)

    Do oleje nenakladam, protoze se v nem capsaicin rozpousti a papricky tak palivost opousti.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Já už se omezuju pouze na omáčky/pasty a sušení. Ještě vyzkouším něco naložit do oleje, to jsem ještě nedělal.
    DIVER
    DIVER --- ---
    máti mi letošní sklizeň naložila do běžnýho láku, který dělá na okurky. sladkokyselej. část paprik mám samostatně, část v mixu ala čalamáda. chtěl jsem dělat nějakou pálivou pastu, ale moc mi letos nepálily, takže problém "nedá se žrát, jak to pálí" jsem bohužel řešit nemusel...
    AIJA
    AIJA --- ---
    EXCITE:
    Jedině naložit do malých skleniček a po troškách přidávat do jídla...Jinak jsem to taky nedala:-)
    PETROS
    PETROS --- ---
    ROMANICAK: taky se pridavam pls s dotazem v cem to nakladas? :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Jsem zkoušel nakládat na kyselo ty hodně pálivý papriky a v podstatě se to vubec nedá jíst, je to kyselá šíleně pálivá záležitost bez další přidané hodnoty..
    takže jsem všechno rozdal a ohlasy jsou úplně stejný, je to tak moc, že se to nedá žrát :D
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    ROMANICAK: Pěkné vizuálně. Připojuji se k dotazu v čem je to naloženo a hlavně jestli potom se to dá jíst, třeba ta moruga.
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    ROMANICAK: v cem to nakladas?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Zluty (zraly) a zeleny (nezraly) moje Cayenne yellow, cerveny Morugy od kamosky :-)





    SEEKER
    SEEKER --- ---
    EXCITE: právě že to mám taky tak metr nad zemí, tak to asi radši uklidim, to bude doma radosti a kočky budou mít co okusovat
    AIJA
    AIJA --- ---
    SEEKER:
    Taky mám truhlíky s papričkama ještě venku. Asi už dám na vnitřní parapety, ale napřed musím koupit lepítka na případné mrchy...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    SEEKER: Mám, to venku v přízemí,ale jak tak koukám v úterý má být v noci 1°C,tak to asi uklidím. To budou přízemní mrazíky na 100%.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    SEEKER: Hlavní je, aby je nevzal mráz .. popravdě ve skleníku se toho nebojím, ale venku uz celkem jo .. asi je v pondělí sundam .. záleží jak mas parametry vysoko nás zemi a jestli je to para pět u bytu, bude tam víc stupňů než to co hlásej.
    SEEKER
    SEEKER --- ---
    Máte ještě v Praze papriky venku? Já zatím mám svou malou džungli stále na venkovním parapetu a rád bych ji tam nechal co nejdýl, protože ty pozdně sázený a v některých případech (habanero, rocoto...) zdaleka ne zralý kytky se zase zalíbily mšicím a asi nejen jim, ale už se mi to nějak nechce takhle ve finále ničim stříkat... no a čim dýl tuhle broučkovitou džungli žena a kočky přivítaj v bytě, tím líp. Takže: ty noční teploty kolem 3°C, co maj přijít po víkendu, jsou ještě ok? nebo už neriskovat? Zrovna rocoto prý snáší studenější podnebí a je tak rozrostlý, že nevim, kam by se mi tu v bytě vešlo. Dík za jakejkoli koment...
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    UZEL: Jo sriracha :))
    UZEL
    UZEL --- ---
    jinak se musim pochlubyt....hrotil jsem se s kamosem o omackach vcera vecer a vzpomel jsem si ze mam jeste jednu lahvicku domaciho agenta orange v lednice.....nevydrzel jsem to a proste ji musel ochutnat s parkem a houskou...naprosta labuz.....omacka za rok v lednicce jemne pprokvasila, ale nechala super chut paprik, horcice i mrkve....celkove jsem si ted kvaseny omacky mash celkem oblibyl na zredeni s domacim kecupem a podobne....
    UZEL
    UZEL --- ---
    LUKASZ: no nevim jestly se tam dostanu...je to na me trosku moc hipsterina...spis felim papricky po znamejch co taky pestujou...je to pro me neco jako jit na brugrer fest...burgry mam rad ale na fest burgru zrovna nemam potrebu chodit... ....kazdopadne jeste mam asi 40ks jalapenos na rostlinach na dozrani tak to vyzkousim na ovocnym rdreve na malo stupnu...udil jsem tak na 70 a asi to bylo moc...papriky zcernaly-chytly barvu koure jako trebas maso bo klobasy
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    UZEL: Nejde mi to na telefonu otevřít. Každopádně ja nechávám všechny papriky které pestuju a následně z nich dělám omáčky dozrat. Respektive všechny sklízim az ted. Tím pádem tam jsou i zelené, ale převážně červené. Dneska jsem uzene jalapeňo rozemlel a pristi týden jdou do pesta :) část do omáčky :)

    Jinak když uz jsem to nechával udit, nechal jsem i červené chilli, neco jako cayen a z těch uz je omáčka hotová. Zastavte se na ty náplavce v sobotu a můžete ochutnat :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    UZEL: the predicted half-life (capsanthin 2,850 mg/L) was 27.47, 21.23 and 15.23 min, respectively, at 80, 90 and 100°C.
    Degradation Kinetics of Capsanthin in Paprika (Capsicum annuum L.) as Affected by Heating (PDF Download Available)
    https://www.researchgate.net/...cs_of_Capsanthin_in_Paprika_Capsicum_annuum_L_as_Affected_by_Heating

    takže asi půjde o teplotui uzení. vyšší teplota rozloží kapsanthin důsledněji, ale zároveň nemusí papriku spálit. zřejmě to mají mexikánci přesně nastavený, proto jsou papriky bílý a tobě shoří :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam