• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PALEONTOLOG:
    LUKASZ:
    Zkusenost moje a par lidi kolem me je takova:
    Ochutnat papricku cerstvou - pali jaxvin
    Nalozit do oleje (vcelku, nekrajenou)
    Ochutnat po par dnech - papricka nepali skoro vubec, rozhodne o hodne min nez cerstva, olej jsem nepil.
    JAYME
    JAYME --- ---
    ROMANICAK: tipuju ze v oleji pres tu mastnotu palivost min cejtis, ale furt tam je nezmenena. ale tezko rict. ja nenakladam vubec. pulku jsem ususil a z druhy svaril takovej extrakt silenstvi. oboje mi vyhovuje. ty suseny papriky ve velkejch pruhlednejch dozach jsou i docela dekorativni, i kdyz ne ta hezky jako ty tvy nakladany.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    EXCITE: Neni problém :)) máš je tam :))
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    ROMANICAK: Dělám chilli olej z oleje co vozím z Toscánska, používám Habanero a pálí jak olej, tak paprička.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROMANICAK: možná proběhla nějaká reakce, ale zbytek světa má kapsaicin z paprik v oleji a chce to.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JAYME:
    No to nevim jiste. Ten olej asi bude trosku palit taky, ale neumim si vysvetlit, jak by bylo mozny, ze olej je ve vysledku trosku palivej a papricky skoro vubec. Myslim si, ze se to nejak neutralizuje a neco tam zbyde aby se nereklo.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LUKASZ: Já se pokusím během 2týdnů zastavit, stačili by mě tak 2 Caroliny. Taky si přezimuju už asi 20 rostlin.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    VASEKT: Hele růžne .. odhaduju max do 50cm Habanero a ty Caroliny jsou cca 80cm .. presazeni bych se nebál. Jde mi o to, že je jinak vyhodim. Jednu, dvě si vezmu určitě přes zimu, ale beru uz si zhruba 20 rostlin do příštího roku a zbytek vyhazuju. Na jaře dělám další sadbu.
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    LUKASZ: Jak jsou velký?
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    Tak do 2tydnu max. budu likvidovat skleník ". To znamená že budu sklízet teda a rostliny vyhazovat. Když by někdo chtel rostliny Habanero Red, Orange nebo Carolina Red, dále mu je zdarma, když si pro ně přijede na Zbraslav (Praha). Caroliny moc neni, cca 10rostlin. Habanera jsou mraky. Presadi se do květináče, to přežije.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JAYME: nerozpada, rozlezi se a stava se pristupnym mimo papriku. nekdy je to dokonce vyhoda, ale pssst
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    JAYME: ROMANICAK: já si dávám do oleje sušený kousky - nejdřív to vypadá hezky na polici jako dekorace a po asi půl roce macerování si to přikapávám do polívek, na přílohy apod. Nevšiml jsem si, že by ten olej nějak nepálil
    JAYME
    JAYME --- ---
    ROMANICAK: no opousti, jen se premistuje do toho oleje, ne? nebo se chemicky rozpada na neco nepalivyho?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    SCIFI:
    PRDELOID:
    PETROS:
    EXCITE:

    Stejny slozeni jako lak na okurky, recept co mam po babicce. Jestli se to bude dat zrat...mno, ty cayennky urcite jo, ty morugy urcite ne. O to vetsi legrace bude na mejdanku dnes vecer :-)

    Do oleje nenakladam, protoze se v nem capsaicin rozpousti a papricky tak palivost opousti.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Já už se omezuju pouze na omáčky/pasty a sušení. Ještě vyzkouším něco naložit do oleje, to jsem ještě nedělal.
    DIVER
    DIVER --- ---
    máti mi letošní sklizeň naložila do běžnýho láku, který dělá na okurky. sladkokyselej. část paprik mám samostatně, část v mixu ala čalamáda. chtěl jsem dělat nějakou pálivou pastu, ale moc mi letos nepálily, takže problém "nedá se žrát, jak to pálí" jsem bohužel řešit nemusel...
    AIJA
    AIJA --- ---
    EXCITE:
    Jedině naložit do malých skleniček a po troškách přidávat do jídla...Jinak jsem to taky nedala:-)
    PETROS
    PETROS --- ---
    ROMANICAK: taky se pridavam pls s dotazem v cem to nakladas? :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Jsem zkoušel nakládat na kyselo ty hodně pálivý papriky a v podstatě se to vubec nedá jíst, je to kyselá šíleně pálivá záležitost bez další přidané hodnoty..
    takže jsem všechno rozdal a ohlasy jsou úplně stejný, je to tak moc, že se to nedá žrát :D
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    ROMANICAK: Pěkné vizuálně. Připojuji se k dotazu v čem je to naloženo a hlavně jestli potom se to dá jíst, třeba ta moruga.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam