• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    AIJA
    AIJA --- ---
    DATA:
    Já to psala spíš ze zvyku a preventivně. Moje máti by totiž utopila snad i leknín:-)
    DATA
    DATA --- ---
    Diky za odpovedi, budu cekat. Mam to v substratu, zvlhcenym jednou na zacatku, v zavreny krabicce - je to porad stejne mirne vlhke a zatim to neplesnivi, aspon ne viditelne.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DATA:
    Je to normální. Hlavně moc nezalívej a ť semínka nezhnijou.
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Hele já měl nějaký Habanera nebo co z Kamerunu a ty klíčili přes dva měsíce :)
    DATA
    DATA --- ---
    Je mozny, ze semena budou klicit dele, nez treba 6 tydnu? Dal jsem naklicit Zimbabwe black a Pasilla Bajio, Zimbabwe uz vesele roste v truhliku se 100% uspesnosti vykliceni, Pasilla nedela pod substratem vubec nic.

    Normalne bych myslel, ze to proste nevyslo, ale nekde jsem se docetl, ze klicit to muze i mesic. Je to nesmysl? Diky.
    DRAXXUR
    DRAXXUR --- ---
    Má cenu sázet už ty dlouhozrajici odrudy(např moruga) , pokud nemohu svítit lampou? Kdy je vhodný začít klíčit?
    UZEL
    UZEL --- ---
    AKTAJSA: o víkendu :)
    AKTAJSA
    AKTAJSA --- ---
    Kdy dáváte klíčit?
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    DUDEL: jo - čokoládový habanero v pracovně, kde se netopí jen temperuje přes zeď z kuchyně, je daná normálně na okně (západní strana), zálivka pouze po připažení listů. Dává to normálně, snaží se nasazovat poupátka, ale ty opadávaj. Další mám v přízemí, kde se netopí vůbec a kam dáváme zimovat kytky z venku - taky to dávaj.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //bolivijska duhova, hroznej nezmar, ostriham ji a stejne na silvestra plodi. severni okno kuchyn, kde netopim.

    AIJA
    AIJA --- ---
    DUDEL:
    Mívám v práci na okně...čili pod tím radiátor a světlo normálně.
    Obvykle po Novém roce začne růst a nakvítat.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    riesili ste niekto prezimovanie chilli v byte?
    mam dve rastlinky s ktorymi to chcem skusit. mam tento navod - https://www.chilli-forum.cz/pokrocile-techniky-pestovani-chilli/topic1174.html
    staci to teda zastrihnut a nechat tak? nebude tomu v byte moc teplo a nebude to idealne hibernovat?
    mam to dat na parapet nech ma svetlo alebo radsej niekde mimo priameho slnka?
    chybaju mi taketo detaily... :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ROMANICAK: Tmave zelenou jsem ochutnal v cervenci, haba coko, po ranu na balkone, protoze nejak upadla na zem. A takovou rozcvicku jsem si dlouho nedal a dlouho nedam. Asi jako zrala. Ale to byl jen jeden plod.
    WYCLEFF
    WYCLEFF --- ---
    V létě jsem narazil na zajímavou majdu z nedozrálých:
    Chilli pyré Žabí hlen 40 ml - Chillimat
    http://www.chillimat.cz/extremne-palive-omacky/chilli-omacka-zabi-hlen-40-ml/

    Chutnalo to dost podobně, jak je to nazváno :D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jinak ja jsem to nemyslel tak, ze na omacky budete sbirat driv. Papriky sbiram jenom pokud je vetev zlomena, nebo je uz zrala.

    Nicmene jsem ti chtel rict, pro papriku je vyzuiti v ruznych stavech. Zrala, Nedozrala, Prezrala, Zmrazena atd.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    QUIP:
    To nevim, v lete jsem je trhat nezkousel. Ale ani to zkouset nebudu, nema to smysl.
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUIP:
    V létě nedozrálá paprika je taková jako moučná nebo co. Neumím to popsat. Sice pálí, ale je nepříjemná na chuť.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ROMANICAK: a nemuze byt rozdil jeste v tom, proc nedozrala? Myslim tim, ze ta zelena, utrzena v lete, muze byt neco jineho, nez zelena, ktera je zelena uz dlouho, ale nedozraje, protoze je na ni malo svetla / tepla.
    Sice se v tomhle nijak nevyznam, ale kdyz jsem sklizel naposledy zelene papricky (na podzim), protoze by uz venku nedozraly, tak palily celkem dost, temer srovnatelne se zralejma (fialove).
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MCKIDNEY:
    To s tou palivost behem zrani jsem si taky myslel, ale neni to pravda. Ochutnavali jsme v praci ruzna stadia zralosti, a palivost se zcela jiste zvysuje. testovana Carolina Reaper a Bhut Ghost Jolokia Red.


    1. Vubec nepali plody ktere jeste nedorostly plne velikosti, vetsinou jsou syte zelene.
    2. Jakmile dorostou plne velikosti a jsou jeste syte zelene, zacnou uz palit, ale jen minimalne.
    3. Pri prechodu ze syte zelene do svetle zelene se palivost zvysuje. Pro neznale uz je to neco, co nepozrou.
    4. Pri prechodu do zlute se palivost opet zvysuje.
    5. Pri prechodu ze zlute do oranzove se palivost opet zvysuje. Vetsina lidi ochutna pouze kousicek (3x3mm) a skyta, slzi a proklina stridave me i sebe.
    6. Pri prechodu z oranzove do cervene se palivost opet zvysuje. Carolina uz je i pro me skoro nesnesitelna.
    7. Nemel jsem zralejsi papricky na test, ale palivost dosahla urovne, nad kterou uz pro me nema smysl jit.

    Toliko empiricky test. Metodika byla samozrejme s nejakymi pauzami, prokladanim syrem - proste aby bylo vubec mozne subjektivne posoudit co pali vic.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    RAM_VON_SEE: Cerstve obrane papriky (Reaper pro palivost a sladsi chut, Serrano a Ancho pro Horkou chut a nakonec bhut jolokia pro co neuzrala).
    Vysledek jsem namlel v mlynku a na kazdych 500g pridal 2 vrchovate lzice soli.
    Vysledny mash jsem dal do kvasneho hrnce a demizonu (Hrnec byl lepsi.)
    Hladinu doplnil syrovatkou a nechal kvasit.

    Vysledek jsem prohnal 85° a pridal lzici medu na kazdych cca 250ml.
    rozdelil na stavu a hruby mash. Mash jsem ve sklenicich zalil troskou stavy a zbytek dal do lekovek s kapatkem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam