Zdravim, za posledni tydny mi z pameti vytanuly dva filmy, ktere si pamatuju ze svyho destvi v 80. letech, kdy jsem je shlednul v malem kine v moje ctvrti... Nasledne je uz xty vecer marne hledam, googlim co to bylo, az jsem dosel sem, ze snad spolecna pamet pomuze..
1. polsky (nebo sovietsky) scifi
vim ze to melo nejakej radoby scifi nazev, ale na scifi to bylo vlastne dost civilni.. dej se tocil kolem nejaky kosmicky mise, snad jen na orbitu, ale dej z vesmirny lodi byl prostrihavanej scenami z pozemskeho-rodinneho zivota dotycnych astronautu. jeden z nich resil rakovinu svoji zeny. zaver filmu byla epicka heroicka scena kolem vystupu z lodi z duvodu opravy nejaky poruchy, kdy se jeden z astronautu obetoval pro zachranu zivota druheho prepojenim mu hadice s kyslikem..
vizualne ten snimek nebyl zadna divocina, spis estetika Vesmirny oddysey.
2. sovetsky fantasticky film o letajicim muzi.
videl jsem kdysi v malem sale svetozoru.. tragi romantickej film o chlapovi co umel letat..
v uvodu byla nejaka scena, kdy svoje umeni predvadel v manezi, kdy se bezice po obvodu maneze rozpazil ruce a vznesl se.. pak tam byl motiv ze po nem sla nejaka vyssi autorita, zapletka lasky s nejakou zenskou, kterou naucil letat, coz vrcholilo nadherne kycovitou scenou kdy oba dva spolecne odletaji do zapadajiciho slunce.. vubec ten film si pamatuju v hodne zlutych a oranzovycjh tonech.
Tak kdyby vam tyhle flashe neco rekli, pripomeli, ci. snad byste zmine filmy znali, bud moc rad za vasi odpoved.. Diky.