• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAIMONIDES: doma a pr lid kolem máme všichni Catler. bez problémů.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Ahoj, můžete mi prosím někdo z místních odborníků poradit pákovej kávovar s integrovanou nádržkou na vodu(ke kávovaru neni přívod vody) do malé kanceláře tak pro 4 lidi? Ideálně co nejsnazčí údržba, spolehlivej
    a tedy maximálně tak 750 EUR.
    KOLU
    KOLU --- ---
    NYKRUK: vždycky se jedná a bude jednat o proces tříštění, žádný kameny kafe nestrouhaj. paradoxně nejhomogennější mlecí frakci produkujou válcový mlecí kameny, kde by i blbci mohlo bejt z geometrie procesu jasný, že se nejedná o strouhání.

    P.S.: tupejch i ostrejch kamenů mi prošlo rukama v posledním roce skoro sto párů, od 50 mm kamínků do Eurek Mignon po 98 mm kameny do EK43. když už se tak blbě ptáš...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    KOLU: jak to myslíš? neviděls nikdy tupý kameny?
    KOLU
    KOLU --- ---
    žádný kameny nikdy kafe nestrouhalo, ale tak wotevr (jenom mě mrdá, jak často tuhle píčovinu čtu na internetech).
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    NINE_OF_NINE: tak když se bude používat opravdu pravidelně, tak proč ne. Hlavně tam nesmí zůstávat namletý kafe moc dlouho. U mlýnku se v podstatě opotřebovávaj jen kameny. Kafe namleté tupými kameny se chová v páce tak nějak nepředvídatelně, protože kafe je namleté do různých frakcí.. Ostré kameny ho pěkně nastrouhají, takže namletá směs je homogenní.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Mam moznost koupit za 4 tis vycisteny Rancilio md50/at. Je to odpovidajici cena? Neni na to domaci mleti mimo?
    Co bych si mel pri prevzeti zkontrolovat?
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    nemáte někdo zkušenosti s novou faemou e71?
    KOLU
    KOLU --- ---
    kdybyste mli někdo chuť si doplnit manometr na E61 co ukazuje přímo tlak extrakce... neni to tak těžký:
    solenoid E61 clone brew pressure dial/manometer
    https://www.youtube.com/watch?v=tAo-zKO_mCs
    VIK
    VIK --- ---
    SANTHOS: I na jedno kafe musíš kávovar zapnout a počkat, než se zahřeje na provozní teplotu, řekněme půl hodiny. Nejen že se zahřejí kameny, ale i ta zrnka. To byl taky důvod, proč jsem šel tehdy raději do Rancilia. Teda ne že bych ti chtěl doporučovat zrovna Rancilio, asi bych dneska koupil něco jinýho, ale postupem času jsem zjistil, že než nějakej extra kávovar jsou důležitější dobrý zrnka a mlýnek. Já jsem koupil základní Silviu a po roce si do toho nechal nainstalovat manometr, ale mám pocit, že je to spíš na okrasu :-) A s tím PID jde asi spíš o to, jak moc to bereš vážně.
    SANTHOS
    SANTHOS --- ---
    VIK: Myslíš, že to je problém při nízkém počtu udělaných káv? Řekněme maximálně 4 po sobě? Zvažuju právě jestli koupit catler 8013 nebo rancillio + rocky doserless. A mám ještě jednu otázku, Rancillio bez nebo s PID? Nějaké zkušenosti?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    HONCKA: googli ricambi la cimbali - tohle je třífázová spirála, na přírubě bude označené označení

    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NYKRUK: jj taky předpokládám, někde k tomu ještě musím sehnat servisní manuál a podívat se, proč mi nesepla ta ochrana.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    HONCKA: všechny díly koupíš v Brně, firma se jmenuje Hraspo.
    Tohle se stalo díky tomu, že byla spirála na suchu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: tak to buď nefunguje relé, co by mělo za takový situace odepnout napájení, a nebo to výrobce nedomyslel... plus většina gicar kontrolerů má i timeout - pokud dopouštění boileru trvá déle jak minutu a půl, killne celou mašinu.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: Prave je problem, ze voda dosla v nadrzce, takze nemohla se dopoustet do bojleru, spis me zarazi, ze se nesepla ochrana u nadrzky, ze kontrolka toho, ze dosla voda svitila, ale vytapeni a cerpadlo to neodpojilo
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: jasně, že je tam ochrana - hladinová sonda boiler při poklesu hladiny dopustí. nemáš jí zavápněnou a špatně dlouhou?
    taky to vypadá, že tam to těsnění bylo špatně umístěný...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Nakonec jsem to vyndal a spirala kaput, co jsem to prohlizel, tak to teklo kolem tesneni ty vytapeci jednotky a podle me odesla, protoze vytekla voda z bojleru, s[pis me ale zarazi, ze to nema proti tomuhle zadnou ochranu
    vypada, ze servis nebude potreba, bude stacit vymenit tu spiralu a tesneni kolem ni, kde jsou v cr sehnat dily na la cimbali?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    mate nekdo tip na servis v Praze, zaclo mi tect moje la cimbali m31 bistro(nekde asi z bojleru), pred chvili jsem sundal bocnice, zapnul to, aby se bojler napustil a mohl jsem zjistit odkud to uchazi, ale vyrazilo to pojistky a zacoudilo se od kontaktu, ktere vedou na spiralu. Nasel jsem tohle http://www.lcdc.cz/kontakt je jeste v Praze nejaka alternativa nez autoriovany servis?
    MUSTAFA
    MUSTAFA --- ---
    Ahoj, je prosím u kávovaru Jura Ena Micro 9 nějaké menu se statistikami ?
    Google mi nepomohl.
    MOTEONE
    MOTEONE --- ---
    Ok díky všem za rady, promyslím to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam