• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Ja jsem na domaci espresso naprosto spokojenej s Mahlkoening x54.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Tak uplne ne, kdybys mi rekl ze chces predjizdet v aute ve 250 km/h, rekl bych kup si audi A6..a budes to mit tak tak, kdyz to chces mit s jistotou, kup si o 2mil drazsi rs6.
    To je jedno.
    Mel jsem na mysli neco, co si koupim domu jako hobik abych treba vykouzlil neco lepsiho na tom IMS.
    Je mi celkem jasny, ze kdyz si budu ochotnej koupit mlynek za 60k, tak uz chybu neudelam a bude z ceho vybirat. To si ale fakt domu kupovat nebudu.
    Takze spis jestli ma treba smysl menit ten mignon manuale za ten s vetsimi kameny (speciale myslim) nebo neco podobneho treba do 15k.
    To jsem mel na mysli.
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: to je asi jako zeptat se jaky si mas koupit auto...
    odpoved na takovou otazku by zabrala celou knizku. jako nejobecnejsi pravidlo lze rict ze cim vetsi kameny tim lepsi, od 64mm plochych nahoru je to cajk (Mazzer Super Jolly a vyssi typy, Anfim Caimano, Mahlkonig K30, ... typu je nepreberne), popripade konicke 63mm a vetsi (Mazzer Kony, etc).
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    Ještě k tomu Lelit PL81T. Verze LCC je 1.14c (letošní), ale manuál je furt na nějakou předešlou.
    Tohle by mělo být asi "Partial and total doses counter". Alespoň podle mauálu k PL162T.
    Co to přesně v praxi dělá?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Popripade jakej bys doporucil mlynek abych to mel vsechno v pohode?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Okej. Prostuduju to a uvidim. Nastesti jsem s espressem spokojenej i v obyc misce.. Ale bavi me si s tim hrat a mit to lepsi, pokud toho jsem schopnej s tim co mam docilit. Diky za rady
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: S tím mlýnem budeš mít hodne těžký vykouzlit espresso na precizní misce. To je asi bohužel nejslabší článek v tvým kávový řetězci.
    WDT (Weiss distribution technique) je naprostá nutnost.

    A pak se můžeš pokusit ten Mlejnek vyrovnat (googli burr alignment, nacmaras na kraje kamenů fixou, utáhnes je ze o sebe skrtnou, tam kde se nedotkli podložís kameny kouskem alu fólie a opakujes dokud nejsou co nejvíc rovnoměrně ale s ohledem na výrobní tolerance tehle 50mm hraček je možny že to nepůjde vůbec - už jsem taky viděl prohnuty kameny a podobný zvěrstva).

    Zvys dose, začni s WDT.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Ok. Vyzkousim.
    Ano mignon manuale.
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: Strc za sucha minci na povrch puku a asad ho a zas vyndej z hlavy. Když nebude ani trochu otlacena, je to málo kafe. Ze zkušenosti potřebujou ims trochu víc kafe.
    To máš eureka mignon manuale nebo jakej model?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KOLU: Mlynek mam Eureka manuale. Pid regulaci to bohuzel nema, ale pohrat si s opv muzu. Kosik je na 16-20g, takze delam normalne 18g. Sprchy se to nedotkne. Zkusim stahnout tlak o bar teda.
    KOLU
    KOLU --- ---
    MATEJICEKKK: Mlejnek?
    Co popisuješ jsou typicky projevy nedostatečne dobrých preps jejichz nedostatečnost obyc miska díky menšímu rozmeru/ploše dírek vespod prostě schová...
    Wdt, dodržet velmi korektně dose (1mm headspace, nesmí se to za sucha dotknout sprchy), namlit jemnější, trochu zvednout teplotu, srazit tlak na 9 (pomocí opv/bypass na pumpě)...
    TUILE
    TUILE --- ---
    RATTKIN: na horkou vodu budu mit varis na plynovou bombu.
    dostala sem nabidku zapujceni tohohle rucniho presovace, takze to vyzkousim a uvidim, jestli je to pro me pitelny.

    kazdopadne diky a za dalsi tipy budu rada.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TUILE: kupoval jsem naším handpresso, to je úplně analogový, tlak uděláš ruční pumpičkou, horkou vodu z termosky.
    Na výlety do přírody, pod stan výborně.
    Na baterku by šlo ohřívat vodu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    budu pristi rok dost na cestach a chtela bych si delat espresso.
    existuje nejaka aspon trochu pouzitelna masinka do autozasuvky (nebo este idealnejs pichnot rovnou na baterku, abych to mohla pouzit pripadne i na motorce)?

    (nechci frenchpress, nescafe, mokakonvicku, turka ani filtr. jestli existuje nejakej dalsi zpusob pripravy kavy, kterej se pressu blizi, rada ho vyzkousim, pokud varianta autozasuvka neprichazi v uvahu)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NYKRUK: Nezkousel. Jedu vsechno na 10 baru. S tlakem jsem si obecne vubec nehral.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MATEJICEKKK: snížit tlak jsi zkoušel?
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Prichazim pro radu. Poridil jsem si do ECM Casa V precizni IMS basket a nejsem schopnej s tim udelat dobre espresso. At nastavuju mlynek jak chci, kafe ze zacatku proteka pekne pomalu, pak zrychly a zacne zvorit takovy divny bubliny a hned na pohled je videt ze takhle to byt nema. Vysledek je bez cremy, kafe o nicem a na puku jsou patrne kanalky. Po mesici snazeni jsem dal zpet original co tam byl a kafe je v pohode. Nevite co s tim?
    KOLU
    KOLU --- ---
    EAT_ME: Na backflush potřebuješ detergent na kávovary. Cafiza nebo něco podobného. Kyselina je na to úplně k ničemu, potřebuješ rozpustit tuky...
    EAT_ME
    EAT_ME --- ---
    Tak Lelit PL81T je doma a jdu si pro zkušenosti s údržbou :)
    Manuál doporučuje na všechno originální produkty Lelit, ale třeba minulej kávovar jsem odvápňoval kyselinou citronovou. Lelit je vyšší třída kávovaru, tak bych mu nerad nějak škodil.. je kyselina citrónová v pohodě? Dával jsem tak lžíci do litru vody. Voda je u nás měkká a navíc používám ten jejich změkčovací filtr, ale jednou za čas bych to stejně proplách.

    Lelit taky (oproti minulýmu stroji) umožňuje backflush. Tady to už asi ničím jako je ta kyselina neočůrám, takže tip na přípravek cena/výkon?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    REFLEX: Nakonec PrimaDonna Soul 610.75. Dělá to co sem chtěl, dobrý espresso kde poznám co tam je za kávu, umí to rozumně mlíko a krom toho že je loterie jestli dostaneš kávu hned nebo až po vyčištění, tak to je přesně co sem chtěl. Zapnu, zmáčknu knoflík a dostanu dobrý kafe. Z předvoleb používám tři: Double espresso, flat white a caffee latté, zbytek je spíš na okrasu. Asi by to mohlo být o něco jednodušší a levnější pro to co chci, ale nemám porovnání. A už vůbec nechci řešit o kolik moc by s naší spotřebou bylo rozumnější kapslový (asi hodně)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam